HomeEconomiaNaix l’Era d’Amposta, la primera Comunalitat urbana de les Terres de l’Ebre

Naix l’Era d’Amposta, la primera Comunalitat urbana de les Terres de l’Ebre

Amposta serà la primera ciutat de les Terres de l’Ebre en sumar-se a les Comunalitats urbanes, el nou programa del Departament d’Empresa i Treball per dinamitzar les xarxes d’economies locals des de la perspectiva del dret a la ciutat i de l’economia social i solidària. L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, destacava que el departament, dins del Programa d’Economia Social de la Generalitat, aposti per aquest canvi: “Les Comunalitats urbanes són un exemple de la voluntat de transformació, que farem acompanyats d’aquelles persones i entitats que fa anys que treballen en models diferents dels que hem entès fins ara“. Tomàs reblava que “la d’Amposta és la primera de les Terres de l’Ebre, però la voluntat és obrir camí perquè es vegi que tant des de la part de la societat com des de les administracions públiques podem aportar el nostre gra de sorra al canvi de model econòmic, perfectament alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible dins l’Agenda 2030“. La Comunalitat urbana d’Amposta està formada per l’Ajuntament d’Amposta, FITES Terres de l’Ebre, l’Associació TATAKÜA i el Racó de la Festa.

Sota el nom de l’ERA d’Amposta, la Comunalitat urbana de la capital del Montsià engegarà un seguit d’accions que, en un període de dos anys, pretenen dinamitzar l’Economia Social a la ciutat, sempre des d’una perspectiva comunitària i una estratègia inclusiva que estimuli l’empoderament ciutadà sobre els béns comuns urbans. El regidor de Desenvolupament Social i Econòmic, Pep Simó, detallava que “la voluntat és teixir complicitats entre agents urbans, associacions i empeses del món de l’economia social“, al qual afegia que “l’economia social és una realitat i volem que Amposta en sigui un referent“. Simó recordava que des de l’Ajuntament fa temps que es treballa amb projectes com el Mercat d’Economia Social o els Horts comunitaris.

Per la seva banda, la representant de FITES a les Terres de l’Ebre, Neus Miró, explicava les línies de treball del programa: “Els conceptes d’economia social i solidària ens venen molt de nou, però en un moment com el que estem ara són essencials per generar oportunitats“. Com deien des de FITES, els principals objectius del programa són ajudar a la construcció de les relacions i de projectes socioeconòmics d’ajuda mútua, crear un mercat social de nous projectes econòmics i ocupació de proximitat; i estendre els valors i les pràctiques de l’ajuda mútua, de l’economia social i solidària i del Dret a la Ciutat i de participació directa de la ciutadania.

L’ERA d’Amposta

La Comunalitat d’Amposta neix prenent aquest nom que la situa en un espai característic d’una ciutat com Amposta, urbana, però amb una idiosincràsia marcada per la ruralitat i el sector agroalimentari que la rodeja i la conforma. D’aquesta manera, el projecte proposa diverses accions distribuïdes en quatre eixos d’actuació com són els béns comuns urbans físics, que busca l’activitat en espais públics per crear sentiment de pertinença; els béns comuns urbans relacionals, per a sensibilitzar en valors i donar a conèixer la comunalitat i els seus propòsits; la Sobirania, amb l’impuls de les comunitats energètiques, l’acompanyament de projectes i xarxes per a la seva consolidació i l’impuls dels mecanismes democràtics de constitució i funcionament de la mateixa Comunalitat; i el mercat i moneda social, que té la voluntat de dinamitzar les relacions de consum conscient i local per a enfortir una economia resilient.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies