L’arribada d’un nou membre a la família és un moment ple d’alegria i il·lusió que este últim mes s’ha vist eclipsat per l’aparició del coronavirus al territori. Des de l’inici del confinament el passat 13 de març, a les Terres de l’Ebre han nascut 84 ebrencs i ebrenques. Una seixantena ho han fet a la Clínica Terres de l’Ebre -l’antiga Aliança-, que des del passat 27 de març, amb l’aplicació del pla de contingència del Departament de Salut, és el centre hospitalari on s’ha concentrat tots els serveis de ginecologia, obstetrícia i pediatria, assumint l’atenció de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC).
Des de fa un mes, els professionals del Verge de la Cinta i de la Clínica Terres de l’Ebre treballen conjuntament per garantir l’atenció sanitària en unes instal·lacions que s’han vist modificades: s’han habilitat sales de parts, s’han traslladat materials i equips per a garantir estes especialitats, així com s’ha ubicat la Unitat Neonatal de l’HTVC. La Clínica Terres de l’Ebre ha hagut d’adaptar-se ràpidament per a atendre no només un volum de gestants més elevat, sinó també per a tractar gestants de risc i nounats prematurs.
Això, però, no significa que s’hagen mantingut tots els serveis en estes àrees, sinó que s’ha donat “preferència a les gestants”, detalla la doctora Lourdes Rams, ginecòloga del Verge de la Cinta, que afegix que se’ls han fet totes les proves i controls necessaris. Segons explica la doctora Rams, però, no s’han fet tantes visites rutinàries com acostumaven a fer, sinó que “s’ha revisat cada cas i se n’han fet més o menys depenent la tipologia de risc que presenta l’embaràs”. Aquelles imprescindibles s’han fet en tots els casos, com la prova que es fa a les 12 setmanes i calcula si hi ha un risc de cromosomopatia, així com l’ecografia morfològica que es fa al voltant de les vint setmanes.
L’emergència sanitària ha modificat també les visites rutinàries. S’han eixamplat més en el temps, no es fan tan seguides i algunes són via telefònica. Segons la ginecòloga, “les dones han pres molta consciència de la situació”, i tot i ajornar-los les visites, “lluny d’enfadar-se, s’han mostrat més alleugerides per no haver d’anar a un centre sanitari”. En este sentit, Idoia Victorino, que està de 29 setmanes, matisa que en el seu cas la situació és diferent, ja que és el seu segon embaràs. “Estic angoixada, però no em sento abandonada perquè tinc una experiència prèvia: he assistit a classes anteriorment amb la llevadora, ja he tingut un part i sé identificar alguns dubtes que em plantejava quan vaig ser mare primerenca. Potser si fos el meu primer embaràs ho viuria diferent”, conta. En el cas d’Irina Ibáñez, que es trobava en la setmana 35 del seu primer embaràs quan va començar l’estat d’alarma, indica que l’última visita que li quedava amb la llevadora, així com la del pla de part i anestèsia, les va fer via telefònica. En canvi, les de monitoratge fetal, que tenia programades a la setmana 38 i 40, van ser presencials “en esta ocasió a la Clínica Terres de l’Ebre en lloc de l’HTVC com havia fet fins ara”, que afegix que li feia “més respecte” anar a un centre sanitari “de l’habitual”.
També s’ha restringit l’entrada a les consultes i les ecografies: només hi poden entrar les dones, amb mascareta i guants. “És una llàstima perquè hi ha ecografies que es gaudixen molt en parella, com quan els comuniques el sexe del seu futur fill o filla, però per mesures de seguretat els acompanyants no poden entrar”, lamenta la doctora. Afirma que tant a l’ingrés i durant els parts sí que està permès l’acompanyament -amb mascareta- i remarca que les dones no estan soles. Segons explica Irina Ibáñez, que va donar a llum el seu fill Leo el passat dijous 23 d’abril, “no em preocupava posar-me de part, de fet, estava tranquil·la perquè confiava en el protocol i també tenia la seguretat que havien canviat maternitat, que és una zona aïllada, a una clínica on no hi havia cap cas de coronavirus”.
No es poden visitar els nounats
L’estat d’alarma restringix la mobilitat de la ciutadania i això també implica que no es poden visitar els acabats de nàixer. Així doncs, no està permesa la presentació social que s’acostuma a fer al voltant d’un nounat. “Fa molta pena perquè aquella il·lusió de conèixer el teu net o neta, nebot o fillola, es perd, i emocionalment ha de ser dur”, diu la doctora. La tecnologia, però, permet connectar-nos telemàticament amb persones a distància i, tal com explica Irina Ibáñez, “és una llàstima no poder compartir amb els que estimo un moment tan important com és el naixement del meu fill, però fem moltes videotrucades”. Els primers mesos de maternitat són els més durs i que requerixen més atenció per part de les mares als nounats, ja que els han de donar de mamar sovint i són poques les hores que els acabats de nàixer les deixen dormir. En moltes ocasions, estos primers dies i mesos diverses dones compten amb l’ajuda de les seues pròpies mares per a fer front a esta nova etapa. Ara, però, el confinament no ho permet. “Estos primers dies estic molt cansada, ja que Leo no ens deixa dormir gaire”, descriu Irina Ibáñez, que afegix que “Josep” -la seua parella- “i jo ens estem ajudant moltíssim”. Ara, però, amb el desconfinament progressiu que començarà la setmana vinent, la Dra. Rams creu que s’haurien de limitar les visites per a “no posar el nadó en risc i especialment si són prematurs”.
Com afecta la Covid-19 als nadons?
Tal com explica la doctora Lourdes Rams, hi ha controvèrsia sobre el grau d’afectació fetal que pot provocar el coronavirus i els riscos que hi ha de transmissió entre mare i fill, però de moment no tenen dades concloents. La doctora insisteix que s’ha de matisar entre aquelles pacients que puguen tenir la Covid19 de manera asimptomàtica -que segons els estudis suposen un percentatge bastant elevat- i aquelles que tenen símptomes. També indica que, des de fa dos setmanes, a aquelles pacients que tenen induccions o cirurgies programades, prèviament se’ls fa el test per a comprovar que tenen o no el virus.
No només atenen gestants
Per tal d’evitar que els professionals sanitaris es puguen posar malalts al mateix temps i garantir, així, tots els serveis, la unitat de ginecologia s’ha dividit en dos equips. La Dra. Rams determina que també s’atenen urgències, problemes ginecològics “importants” com serien problemes infecciosos o aquelles pacients que estan en un procés oncològic. També s’estan realitzant intervencions quirúrgiques, d’àmbit ginecològic o obstètric.