HomeSense categoriaNeix el Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument a la Batalla...

Neix el Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument a la Batalla de l’Ebre, que demana la reinterpretació del monòlit franquista de Tortosa

TORTOSA // El Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument a la Batalla de l’Ebre  (COREMBE) proposarà fomentar la memòria de la ciutat de Tortosa amb la  reinterpretació del monument a la Batalla de l’Ebre. 

Una de les primeres accions que impulsarà el col·lectiu serà una recollida de  signatures que es podrà fer a través de la plataformaChange.org o en  format físic en diferents punts de Tortosa. La voluntat és demostrar que hi  ha veïns i veïnes de la ciutat que defensen la reinterpretació del monòlit i  convertir-lo en un espai de memòria democràtica. 

COREMBE vol ser un espai de diàleg, totalment allunyat de qualsevol nostàlgia  o enaltiment del franquisme. El Col·lectiu te com a prioritat defensar els valors  democràtics i la restitució de la memòria històrica a través del patrimoni, per poder explicar un dels moments més foscos de la història recent del nostre  país. 

El Col·lectiu també fuig d’un debat polaritzat com el que s’ha viscut fins ara on  sembla que només hi ha una única opció bona. “No s’ha de confondre  reinterpretar el monument amb la nostàlgia del règim o una defensa del  franquisme. El que demanem és que es pugui explicar què significa  realment la guerra i la dictadura a través d’un espai de memòria. I això no  és defensar el franquisme”, ha explicat una de les portaveus del COREMBE,  Consol Cordero. 

“Retirar el monument pot donar peu als negacionistes o fins i tot a l’oblit  d’una dictadura” ha assegurat l’altre portaveu del COREMBE, Albert Curto, qui ha afegit que “mantenir-lo servirà per evitar que es pugui blanquejar tot el  que va passar”. 

El col·lectiu també ha lamentat l’anunci fet la passada setmana per la  Consellera de Justícia, Ester Capella, perquè no obeeix la voluntat dels  ciutadans i ciutadanes de Tortosa. També ha criticat que la prioritat sigui fer  una proposta electoralista i no fomentar la cultura democràtica.  

Des del COREMBE han proposat la creació d’un centre d’activitats de difusió i  participació social al voltant de la memòria històrica, dissenyar un mapa dels espais de la Batalla de l’Ebre a la ciutat de Tortosa i establir, des del Consell  Escolar o altres organismes, activitats didàctiques i pedagògiques que  afavoreixin la coneixença de la memòria de la ciutat. 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies

-->