HomeSense categoriaLes víctimes de l’exili · El rastre interminent del fundador de la...

Les víctimes de l’exili · El rastre interminent del fundador de la banda de música de l’Ampolla

TERRES DE L’EBRE // Un altre dels noms del llistat és el de Marcel Miralles Pallarès, que va nàixer al Perelló l’any 1882. Segons ha documentat el periodista de l’Ampolla Guillem Comí, el 1907 va fundar la Banda de Música de l’Ampolla. Dos anys més tard va fundar també la Banda Infantil formada per 15 petits músics als quals també els feia classe de llenguatge musical.

El 1913, Miralles va marxar al Paraguai, on va viure fins al 1920. Al país sud-americà va formar part d’una orquestra que actuava a la capital, Asunción. Retornat a l’Ampolla, va reorganitzar la banda de música fent assajos i classes al seu propi domicili, al carrer del Forn número 8, actual carrer Mallorca. També va fer classes de música a la Cava. La banda va mantenir la seua activitat fins al 1933 i a esta època correspon la imatge que il·lustra este article, facilitada també per Guillem Comí.

Pel que fa al perfil polític de Marcel Miralles, se sap que va ser militant d’Esquerra Republicana. Va participar en els Fets d’Octubre del 1934 i va estar empresonat al vaixell Manuel Arnús, al port de Tarragona juntament amb altres hòmens de l’Ampolla: Miquel Borràs Simó, Joan Colominas Buera, Manuel Ferré Soler, Joan Marsal Domingo, Felip Piñana Roig o Joan Rodríguez Gilabert.

Des dels Fets d’Octubre de 1934 fins al seu exili a França el 1939, no es coneixen gaires detalls ni personals ni polítics. A l’exili va coincidir amb Manuel Ferré Soler, metge de professió i que va ser el primer alcalde de l’Ampolla en temps de la República. Amb ells també hi hauria Pasqual Franch Gilabert, Eugeni Cabrera Cabrera, Josep Pastó Rebull, Ricardo García Ramón, Miquel Borràs Simó i Ramon Andreu Andreu, tots ells de l’Ampolla. El llistat consular indica que Marcel Miralles va morir el 22 de juliol de 1939 al Barcarès.

El seu company i amic Manuel Ferré Soler el va assistir en la seua mort. La informació publicada per Guillem Comí a la revista La Marinada i a La Veu del Baix Ebre sosté que Miralles hauria mort a Argelers perquè així ho va indicar Manuel Ferré i així li ho va explicar a Comí el net de Miralles, Ramon Andreu Eloi Miralles. Tanmateix, els tres historiadors que han fet els reajustos a la llista d’exiliats morts assenyalen que la informació de la data i de l’indret de defunció de Miralles, així com la fitxa d’exili de Manuel Ferré -disponible en línia al portal dels Arxius Departamentals dels Pirineus Orientals- indiquen que no va ser així: “Manuel Ferré va arribar a Argelers el 20 de desembre de 1939, cinc mesos després de la mort del seu company Miralles, i provinent del camp de Sant Cebrià”, diu l’informe dels investigadors, que matisen que Ferré va exercir com a metge als camps així com també a l’Hospital de Sant Lluís de Perpinyà a partir del 14 de juny de 1941. 

 

Notícies relacionades

 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 8 = 18

Últimes notícies