Números

Un nombre (número en diem) és un concepte abstracte que es fa servir per comptar (quantitats), mesurar (magnituds) i etiquetar. Els números més senzills, que utilitzem tots a la vida quotidiana, són els números naturals: 1, 2, 3 etc. El sistema en base 10 més antic que es coneix és de l’any 3.100 aC, a l’Egipte, per bé que a 3.400 anys a Mesopotàmia ja n’hi havia de números. El números afecten les vides quotidianes. En repasso alguns. Per exemple, el 20% dels rèptils del planeta estan en perill d’extinció.

El sector turístic de les Terres de l’Ebre ha registrat una ocupació del 85% durant la Setmana Santa, una xifra lleugerament superior a la que havien previst en un inici. Al Delta s’ha penjat el cartell de complet, mentre que a la Terra Alta s’ha superat el 95% d’ocupació. La Via Verda va rebre uns 20.000 visitants. A Tortosa, la Cota Zero (l’espai arqueològic a baix de les escales i esplanada de la catedral) només el primer cap de setmana que es va obrir la van veure 2.300 persones (per cert, un espai ben resolt, documentat, amb museïtzació didàctica). Són xifres molt positives.

Passada Pasqua va esclatar l’afer Pegasus, que ha derivat com a catalangate. L’espionatge als telèfons mòbils de catalans que va destapar les investigacions de Citizen Lab (de la Universitat de Toronto, al Canadà): van començar amb 65 persones identificades però a primers de maig ja es quantificaven 1.483 telèfons amb el prefixe espanyol (+34) els atacats amb Pegasus. Poc se’n parla perquè la cortina de fum que s’ha desplegat des de la Moncloa, amb l’anunci que al president Pedro Sánchez li van robar 2,6 giges de dades, i 9 a la ministra de Defensa, ha derivat en un vodevil on s’ensenyen les vergonyes i s’eclipsa la realitat de tot plegat.

Per cert, Defensa ha anunciat a Brussel·les que augmentarà la despesa de Defensa fins a l’1,2% del PIB l’any 2025 (el 2021 era del 0,78%; és a dir, en quatre anys s’incrementa un 42% però segons l’OTAN hauria d’arribar al 2%), per bé que la majoria de ciutadans de l’Estat està en contra d’augmentar la despesa en Defensa).

Espanya, un estat que compta amb més de mil diplomàtics. La meitat exerceix la seva tasca a l’estranger, a les 118 ambaixades i més d’un centenar de consolats, i nou missions especials, que té a tot el món que costen 504 milions l’any. En total, es van arrendar 267 immobles que suposa una despesa anual de 24 milions en lloguers (només en banderes per a les ambaixades Espanya gasta més de 300.000 euros).

Les grans energètiques han triplicat els beneficis el 2021, que va ser un bon any: 11.064 M€ (Repsol va guanyar 2.499 milions, Naturgy 1.214, per exemple). La gran banca va guanyar 20.000 milions el 2021, el benefici més gran. Santander, per exemple, a 2021 va guanyar 8.124 milions d’euros, però el primer trimestre d’enguany ja en porta 2.543 de guanyats.

Mentre s’enriqueixen els més rics, la taxa de risc de pobresa o exclusió social arribava al 26,3% el 2020 a Catalunya. Per exemple, Càritas Diocesana de Tortosa aquell any va prestar gairebé 60.000 serveis personals a un total de 8.534 persones, 705 més que a 2019. S’estima que són 53.118 el nombre de persones que a Catalunya pateixen una situació de sensellarisme; de totes elles, 2.347 persones viuen directament al carrer. Mentrestant, els sindicats demanen a Hisenda que desallotgi càrrecs de l’Agència Tributària amb habitatges públics a preu de saldo: viure en palauets per 350 euros al mes, l’escàndol que beneficia desenes de càrrecs d’Hisenda.

Hi ha 73.386 persones a Catalunya pendents de valorar el seu grau de discapacitat, però el Parlament seguirà pagant les dietes dels diputats, encara que vagin en vehicles oficials, i els 815.000 euros no tributen com a part del sou.

Podria ser inabastable. I ens deixem els numerets, com el del rei i el seu patrimoni de 2,5 milions, quan l’últim informe de Business Insider calculava que la fortuna de Felip VI era de 16,8 milions el 2020 . Però en parlarem un altre dia, com de l’ONU que ha escollit el delta com a projecte pilot d’entorn natural fràgil: de moment 1,2 milions d’Euros en quatre anys.

Tomas Carot
Tomas Carot
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

15 + = 16

Últimes notícies