HomeCulturaNúria Esquius, Roger Pera i la figura de Nativitat Yarza, a la...

Núria Esquius, Roger Pera i la figura de Nativitat Yarza, a la programació cultural de la Ràpita

Els equipaments culturals de la Ràpita s’emplenaran d’art, música, exposicions, teatre i literatura durant el primer semestre de 2023. L’Ajuntament ha programat una quarantena d’activitats culturals, d’entre les quals, l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, ha destacat l’ampli ventall de l’oferta cultural i l’alta “participació i implicació de les entitats culturals del nostre poble, com el Cineclub La Ràpita, la companyia Petit Teatre, l’Agrupació Musical Rapitenca, l’Agrupació Sardanista, l’Orfeó Pau Casals o l’Esbart Dansaire, entre d’altres”.

Així, pel que fa a la programació teatral, hi haurà quatre espectacles per a adults a l’Auditori Sixto Mir: el primer tindrà lloc este diumenge, 22 de gener, amb Agència Matrimonial 7 d’amor, de la companyia M’enredo Teatre i amb l’actriu sabadellenca Maria Eugènia Casanova, una obra que es va estrenar el 2014 al Teatreneu de Barcelona i que encara es representa avui dia, en la qual Casanova representa set dones increïbles i espectaculars que busquen parella en un espai de cites ràpides.

Tot seguit, el 26 de febrer, l’actriu i cantant Núria Esquius es transformarà en La cupletista, reivindicant a la compositora més famosa del cuplet Càndida Pérez Martínez, i aproparà al públic assistent el món del cuplet del Paral·lel barceloní de principis de s. XX.

I la memòria històrica també tindrà el seu espai dins la programació el 5 de març, amb La primera, un espectacle de David Pintó i Nan Valentí, que recorda la figura de Nativitat Yarza, mestra i primera alcaldessa de Catalunya, que després de 40 anys d’exili no va aconseguir tornar a casa, i de la qual, durant el 2022, es van celebrar els 150 anys de naixement.

Finalment, el 16 d’abril, Roger Pera portarà la seua vida a l’escenari amb Èxit, el musical de la meua vida, en què fa un repàs de la seua trajectòria al món de l’espectacle, però també parlarà sense embuts sobre com l’addicció a la cocaïna va destrossar 10 anys de la seua vida i com és d’important demanar ajuda.

D’altra banda, hi haurà tres espectacles infantils. L’11 de febrer arribarà a l’Auditori Sixto Mir el nou enfocament de Les set cabretes i el llop, una obra de titelles amb una escena ben cuidada, de la cia. Simsalabim. Se seguirà amb l’espectacle Clàssic, l’11 de març, del mag Fèlix Brunet. I, finalment, es podrà gaudir de la proposta 10 anys d’històries, de la companyia local Petit Teatre, els dies 25 i 26 de maig, que repassarà els millors moments d’estos 10 anys de trajectòria.

Quant a l’àmbit musical, el 28 de gener tindrà lloc el concert de l’artista Rampaire, que presentarà Aigua del cel, el seu segon disc. L’1 d’abril, la música clàssica i el cinema s’entremesclaran al concert de primavera de l’Agrupació Musical Rapitenca, i el 21 d’abril, tindrà lloc el concert de Sant Jordi de l’Orfeó Pau Casals.

Pel que fa a la literatura, la Biblioteca Municipal Sebastià Juan Arbó acull este mes l’exposició de l’escriptor Joan Fuster, una vida il·lustrada, i al febrer la mostra sobre l’editorial Cavall Fort celebra 60 anys. També es presentaran els llibres El sueño oculto, de Carmen Mariano, el 27 de gener; El alboroto, de José Antonio Floria, el 3 de febrer; i Com vas perdre el braç, Balchoswky?, del periodista Toni Orensanz, el 24 de febrer.

El cinema continuarà sent un dels puntals de la programació cultural de la Ràpita, amb les dos projeccions mensuals, en versió original, de pel·lícules clàssiques, independents o que han estat inèdites a la gran pantalla, que dissenya Cineclub La Ràpita; les projeccions del Cicle Gaudí de cinema en català -cada tercer dijous de mes-, en què es podran veure Un año, una noche i Sucre; dos projeccions del VOC, el festival de curts en català organitzat per Òmnium Cultural; i, a més, al maig tindrà lloc la segona edició del Festival de Cinema i de Cultures TRETS, que organitza Cineclub La Ràpita.

Altrament, el Museu de la Mar de l’Ebre ha arrencat l’any amb l’exposició Mestres d’aixa de butxaca. Al febrer hi aterrarà la mostra Delta 4.30; i al maig, Posidònia, de Carles Bros; mentre que a l’Església Nova hi haurà l’exposició de l’artista Antonio Álvarez Márquez, la mostra La llum d’Iris, i també la presentació de la publicació de quatre treballs de recerca d’alumnes de l’institut Els Alfacs i la presentació de la novel·la La tomba de l’Ebre, de l’historiador Andreu Carranza.

El calendari també inclou activitats tradicionals, com l’Aplec Sardanista del Montsià, el Dia Mundial de la Poesia o de la Música, Sant Jordi i Sant Joan, entre d’altres.

L’objectiu d’esta àmplia programació és “donar vida a tots els equipaments culturals que tenim a la Ràpita, perquè tenen sentit si s’omplen d’activitat i de les persones que en gaudixen”, conclou la regidora de Cultura de la Ràpita, Èrika Ferraté.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 2 =

Últimes notícies