HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catCs Tortosa vol mantenir i reinterpretar el monument de la Batalla de...

Cs Tortosa vol mantenir i reinterpretar el monument de la Batalla de l’Ebre

Ciutadans Tortosa proposem a l’Ajuntament tornar a introduir el monument al catàleg del POUM pel seu valor artístic, revertir tots els tràmits administratius potestatius fets per l’equip de govern de l’alcaldessa en favor de la retirada del monument i suspendre el permís d’obres atorgat, ja que n’iniciarem una modificació puntual, tal com marca la llei d’urbanisme, en certificarem el valor artístic, en farem una reinterpretació per a mantenir-lo i farem el manteniment del monument i l’il·luminarem, tal com reclama el COREMBE i molta gent de la societat tortosina.

El monument de la batalla de l’Ebre va ser concebut per l’artista Lluís Maria Saumells (Gironella, 1915-Tarragona, 1999) l’any 1962, artista d’expressionisme espiritualista.
L’any 1986 es van retirar els símbols de víctor, que com tots sabreu és un símbol derivat del Crismón del Baix Imperi Romà, que des del S XIV va ser adoptat per algunes universitats espanyoles, especialment la de Salamanca, la d’Alcalà d’Henares, Sevilla, etc., com a emblema commemoratiu dels que obtenien el títol de doctor. Si heu estat davant la Universitat de Salamanca, segur que heu vist abans els nombrosos Víctors que la granoteta al damunt de la calavera.

També l’any 1986 es van retirar inscripcions que posaven “Al Caudillo de la Cruzada y de los 25 años de paz”, i un altra que posava “A la Promoción Ebro de la Guardia Civil”.

L’any 2008 l’Ajuntament va retirar les plaques ubicades a la rambla Felip Pedrell, davant del monument, que commemoraven la seua inauguració per part de Franco. Aquesta retirada de símbols franquistes va ser acceptada per la majoria dels tortosins com una reinterpretació, que baix el meu criteri no pot tenir molt més recorregut.

El 28 de Maig del 2016 l’Ajuntament va convocar la primera consulta popular dins del marc del reglament municipal de participació ciutadana per tal de conèixer l’opinió ciutadana.

Vam votar-hi 8.386 persones (a les últimes eleccions municipals van votar 15.116 persones), i l’opció de retirar el monument va treure 2.631 vots, i l’opció de reinterpretar-lo i mantenir-lo, 5.755 vots. Llavors s’esperava que el Govern municipal emprengués les mesures per a la seua reinterpretació, perquè tothom se sentís còmode amb el manteniment del monument.

Ciutadans Tortosa sempre ha respectat el mandat del 68,36 % de la població de Tortosa que va votar, i que clarament volen mantenir el monument de la batalla de l’Ebre que commemora els 25 anys de Pau. Aquest monument ha de ser un símbol de Pau, per tal que no es tornin a produir més guerres, ni a casa nostra, ni en cap lloc del món.

Recordeu que cap partit polític va treure tants de vots com els que són partidaris de reinterpretar i mantenir el monument. S’ha d’escoltar la gent del carrer, i actuar en conseqüència. Als votants que se senten orfes, i als quals la seua opció política no escolta, recordem que Ciutadans està al servei del Ciutadà, per millorar la qualitat de vida i per escoltar les demandes ciutadanes.

Miquel Angel Albacar Damian
Miquel Angel Albacar Damian
portaveu de Cs a l’Ajuntament de Tortosa. Enginyer de Camins, Canals i Ports.
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

17 + = 25

Últimes notícies