HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catObrim el recinte modernista del Museu de Tortosa a la ciutat

Obrim el recinte modernista del Museu de Tortosa a la ciutat

Un any més el Museu de Tortosa s’ha adherit a la celebració del Dia Internacional dels Museus, que enguany ha coincidit amb la Nit dels Museus, dissabte 18 de maig. Enguany el lema ha estat ‘Museus per l’educació i la investigació’, organitzant diferents activitats i jornades de portes obertes durant tota la setmana, destacant el paper fonamental del Museu a l’hora de proporcionar una experiència educativa integral.

Tota la setmana es van fer jornades de portes obertes, destacant visites dels centres educatius de la ciutat i visites adaptades a col·lectius amb necessitats especials. El Museu també és un centre educatiu que fomenta la curiositat, la creativitat i el pensament crític dels nostres xiquets i xiquetes. Divendres l’investigador de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, Òscar Caldés Aquilué, ens va apropar a la Dertosa comercial a partir de les més de mil monedes trobades a les excavacions del solar de les cases enderrocades del carrer Croera, just davant de la Catedral. Aquesta conferència és un exemple de la primera col·laboració d’un projecte de recerca més ampli dels fons arqueològics del Museu de Tortosa per part del grup d’Arqueologia Romana i Tardoantiga de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica. És molt positiu que els investigadors tinguin el Museu com un centre referent.

Dissabte 18 de maig, Dia Internacional i Nit dels Museus, vam poder gaudir d’una actuació organitzada per Joventuts Musicals de Tortosa i l’Ajuntament a càrrec d’Èlia Bastida Trio que no va deixar ningú indiferent. Un concert que s’havia de fer al pati del Museu, però la pluja ens va voler acompanyar i va fer necessari traslladar-lo a l’Aula Didàctica, plena de gom a gom, amb gent que gaudia de la música des del pati perquè ja no hi cabien. Abans quan la pluja ens acompanyava i hi havia esdeveniments al carrer tots ens disgustàvem, ara ens alegrem i ens adaptem, que és el millor que podem fer les persones. La nit va seguir amb una sessió de discjòqueis al pati dels llimoners i a l’interior del Museu, tot acompanyat d’una llimonada que ens va servir per a xalar i apreciar un dels conjunts modernistes més importants de la ciutat que ara ubica el Museu, amb tots els seus pavellons, i que encara recordo quan era menuda ubicava l’escorxador de la ciutat i al costat estava el parc dels Bombers. La transformació ha estat considerable i ens permet gaudir del recinte modernista de l’arquitecte Pau Monguió i Segura, construït entre 1906 i 1908, sobre terrenys guanyats a l’Ebre.

Diumenge va ser el dia dedicat a les famílies, amb diferents activitats en funció de les edats, es va poder escollir la visita guiada al Museu, l’activitat teatralitzada per descobrir el recinte modernista o un taller de rodatge d’una pel·lícula de romans. Tots van xalar i a la vegada van conèixer millor el Museu.

Agraeixo a tothom que ho ha fet possible i que ens ha acompanyat aquests dies, però a la vegada convido tothom a incorporar el Museu de Tortosa com l’element patrimonial i dinamitzador cultural que és, amb tot el que hi podem trobar als seus pavellons. Tenim un Museu que hem de posar en valor no només pel valor arquitectònic del recinte, sinó pel que s’ubica a cadascun dels pavellons.

Estem treballant per millorar l’equipament. En breu s’iniciarà la substitució del sistema de climatització actual, que estava obsolet, amb recursos obtinguts en part per una subvenció atorgada per la Generalitat. Així mateix, hem demanat finançament per millorar l’accessibilitat al Museu substituint l’actual porta d’entrada per una d’automàtica. També millorarem l’equipament tècnic de l’Aula Didàctica, que és un element dinamitzador cultural important del complex del recinte. Una altra actuació de millora ha consistit a reparar les goteres de la Casa de la Jota. I com ja hem explicat en més d’una ocasió, estem treballant per obrir la nova sala del Museu, però abans hem de poder garantir condicions de temperatura i humitat que requereixen les obres que ens cedirà el Museu Nacional d’Art de Catalunya. Es va certificar el final d’obra de l’adequació arquitectònica d’aquesta sala el desembre del 2023. Uns mesos abans, quan l’obra encara no estava acabada, per la Nit dels Museus 2023 s’hi va fer un concert. No entraré a valorar el perquè es va fer en aquesta sala sense estar acabada, a ningú se li escapa que s’estava a les portes de les eleccions municipals. Ara bé, que tothom tingui clar que estem treballant per solucionar els problemes detectats i tan aviat es garanteixin les condicions signades al conveni de cessió la sala s’obrirà, que ningú ho dubti.

El Museu de Tortosa és i ha de ser un Museu de primera. Valorar el Museu significa posar-lo al nivell que pertoca no només fent inauguracions fictícies, sinó amb fets. Dotarem al Museu dels recursos necessaris per a impulsar actuacions de restauració de la col·lecció d’arqueologia i de la col·lecció d’art, així com fomentar la recerca del fons i la divulgació dels resultats d’aquests estudis, incrementant la digitalització per posar la col·lecció a l’abast de la ciutadania. Així mateix, volem que el museu sigui un espai patrimonial de l’activitat cultural de la ciutat, un escenari privilegiat que hem d’aprofitar durant els diferents festivals i esdeveniments de la ciutat, com són el Toca’m, el Protofest, els cicles de concerts de Joventuts Musicals, Eufònic, Artèria, A Cel Obert, i el Fòrum de Cultura i Ruralitats.

En breu obrirem el recinte del Museu a la ciutat, durant l’horari d’obertura es podrà entrar per totes les diferents portes del recinte per convidar a passejar pels seus patis, a visitar l’exposició permanent i les temporals, i a gaudir i participar de totes les activitats que tenen lloc a l’Aula Didàctica, que en són moltes, i que la gent del barri de Remolins, de Tortosa, i tots els visitants se’l sentin més seu. Un recinte com aquest, que és una autèntica joia, ha d’estar obert fent valdre i apropant a la gent el nostre Museu i el recinte on s’ubica. Volem que sigui un lloc de pas i un lloc que convidi a entrar perquè la Cultura és de totes i tots.

Mar Lleixa Fortuño
Mar Lleixa Fortuño
portaveu d’ERC, primera tinent d’Alcaldia, regidora de Cultura, Memòria Democràtica, i Igualtat i Feminismes de l’Ajuntament de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies