HomeTurismeL’Ametlla de Mar i l’Ampolla dupliquen el nombre d'habitants durant l’estiu

L’Ametlla de Mar i l’Ampolla dupliquen el nombre d’habitants durant l’estiu

L’Ampolla i l’Ametlla de Mar són els dos municipis de les Terres de l’Ebre que incrementen més la població durant l’estiu (mesos de juliol, agost i setembre), segons les dades corresponents a l’estimació de població estacional de l’any 2022 que ha fet públiques esta setmana l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Se tracta d’una estimació de les càrregues de població que suporta cada municipi i mesuren el nombre de persones que hi ha en un municipi de mitjana trimestral i anual.

L’Ampolla és l’únic municipi de les Terres de l’Ebre que duplica la seua població durant el període estival. En concret, suma 3.791 persones a les 3.563 que corresponen a la població resident, segons el Padró de 2022, la qual cosa fa que este municipi del litoral del Baix Ebre durant estos tres mesos tinga 7.354 habitants i escale del 14è al 7è lloc en el rànquing de municipis de la regió de l’Ebre més poblats.

En termes absoluts, l’Ametlla de Mar és el municipi de les Terres de l’Ebre amb més població estacional a l’estiu (6.041 persones), seguida de l’Ampolla (3.791), la Ràpita (2.898), Deltebre (2.201) i Alcanar (1.449). A l’altre extrem, és a dir els municipis que perden habitants durant el trimestre estiuenc, hi ha Roquetes (-815), la Sénia (-374), Móra la Nova (-319), Móra d’Ebre (-303) i Ulldecona (-269).

En les dades corresponents a 2022, l’Idescat ha incorporat millores en l’estimació de la població estacional. Així, ha ampliat la desagregació territorial a tots els municipis catalans amb més de 1.000 habitants, la qual cosa permet conèixer les fluctuacions estiuenques de 28 municipis de les Terres de l’Ebre, i hi ha incorporat una estimació de les pernoctacions en habitatges d’ús turístic i una estimació dels excursionistes per motiu turístic.

Per percentatge, l’Ampolla augmenta el nombre d’habitants en un 106,4%, i la seguix l’Ametlla de Mar (83,8%), Tivissa (26,6%), el Perelló (24,6%), la Ràpita (19,6%), Deltebre (18,8%), Horta de Sant Joan (16,4%) i Alcanar (15%). I els municipis que més en perden són Masdenverge (-12,4), Móra la Nova (-9,9), Roquetes (-9,9) i la Sénia (-6,8).

Les dades de l’Idescat inclouen les persones que tenen algun tipus de vinculació o relació amb el municipi, ja siga perquè hi residixen, treballen o estudien, o perquè, tot i no ser la seua residència habitual, hi passen algun període de temps (vacances, estiueig, caps de setmana, etc.). En este últim cas, l’Idescat puntualitza que es té en compte tant si s’allotgen en residències pròpies, de familiars o d’amics, com si ho fan en establiments turístics (hotels, càmpings, apartaments o habitatges d’ús turístic).

Atenció insuficient

Tot i duplicar la població durant tres mesos, l’increment d’habitants estival no provoca tensions en els serveis municipals de l’Ampolla, segons que ha assegurat l’alcalde Francesc Arasa (Junts). “Tenim els serveis equipats per a afrontar este creixement. Totes les infraestructures que hem construït en els darrers anys s’han fet pensant amb l’augment de població de l’estiu”, explica. “La depuradora d’aigües residuals la vam fer per a una població de 20.000 habitants i quan van construir el nou dipòsit municipal d’aigua potable vam duplicar la capacitat de l’anterior”, afegix. No obstant això, Arasa considera que el servei sanitari entre juliol i setembre és “insuficient”, ja que en cas d’una urgència a la nit cal anar a l’Aldea. “A l’estiu hauríem de tindre esta prestació també a la nit, perquè hi ha més gent a l’Ampolla que a l’Aldea i Camarles junts”, reclama.

Per la seua banda, l’alcaldessa de l’Ametlla de Mar, Eva Del Amo (Junts), considera que la càrrega de població que suporta la Cala durant l’estiu “és un increment que en tots els aspectes ens afecta”. Del Amo esmenta l’atenció sanitària que “es desborda fàcilment a l’estiu perquè el servei és insuficient. S’haurien d’incrementar metges i infermeres per a atendre tota la població estacional de l’estiu”.

Un altre dels problemes és la recollida d’escombraries: “el servei queda molt afectat”, assenyala l’alcaldessa, o el de la seguretat: “hem de reforçar els efectius de la Policia Local per cobrir totes les urbanitzacions”. No obstant això, el dèficit d’aparcament que es registra en este període de l’any és un dels problemes que preocupa l’Ajuntament. “Tenim tres aparcaments, dos gratuïts i un de pagament, però són insuficients. És un problema molt important i estem treballant per solucionar-lo amb un més de caràcter provisional i un altre definitiu a llarg termini“, explica l’alcaldessa de l’Ametlla de Mar.

Segones residències

Un altre municipi que destaca per la variació poblacional positiva que registra el trimestre estiuenc és Tivissa, a la Ribera d’Ebre. El seu alcalde Joan Cedó (Ara Tivissa) l’atribuïx “a la molta gent que té una segona residència i que passa tot l’estiu aquí”. Cedó destaca que és un fet que té un impacte positiu en l’economia local tot i que els serveis municipals “se resenten sobretot en la recollida d’escombraries, per a la qual demanem tots els anys al consorci de residus un reforç”.

Per comarques, l’única que té un increment a tindre en compte pel que fa a la població estacional en relació amb la població empadronada és el Baix Ebre. Segons les estimacions de l’Idescat, el 2022 hi va haver durant els 12 mesos de l’any un total de 4.525 residents estacionals. Esta mateixa xifra va ser de 356, al Montsià; 161, a la Terra Alta; i -179, a la Ribera d’Ebre, l’única amb el còmput anual negatiu.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

30 + = 33

Últimes notícies