Onze ajuntaments de les Terres de l’Ebre no han presentat encara el Compte General de l’exercici 2023 a la Sindicatura de Comptes, tot i que esta és una obligació legal per a totes les entitats locals. El termini per a complir este tràmit, clau per a garantir la transparència i el control financer, va finalitzar el passat 15 d’octubre de 2024.
Els municipis en situació d’incompliment són Amposta, Camarles, Gandesa, Ascó, Riba-roja d’Ebre, Tivenys, Rasquera, la Galera, Bot, la Pobla de Massaluca i Prat de Compte, als quals cal afegir l’entitat municipal descentralitzada (EMD) de Campredó, segons dades facilitades per la Sindicatura de Comptes. Esta demora pot comportar conseqüències administratives significatives, com ara la restricció en l’accés a subvencions o l’obertura de procediments sancionadors.
D’altra banda, quatre municipis més i una entitat municipal descentralitzada han presentat els comptes fora de termini. Se tracta dels ajuntaments de Ginestar, Godall, Santa Bàrbara i Ulldecona, i l’EMD de Bítem, al municipi de Tortosa. Pel que fa als consells comarcals, el del Montsià va presentar la documentació fora de termini i el del Baix Ebre, incompleta.
El compte general és un document fonamental que proporciona una radiografia detallada de la gestió econòmica i patrimonial de cada ajuntament. Inclou informació sobre la situació financera de l’entitat, l’execució del pressupost i els ingressos i despeses realitzats, així com els comptes de les entitats dependents.
Este conjunt de dades permet a la Sindicatura de Comptes fiscalitzar la gestió dels recursos públics, assegurant que s’utilitzen de manera eficient i conforme a la normativa vigent.
Millora de 8 punts
Quant al conjunt de Catalunya, el 70,59 % de les entitats locals van presentar el compte general de 2023 dins del termini legal, segons una nota informativa de la Sindicatura de Comptes. Això suposa una millora de 8 punts percentuals respecte a l’any anterior, quan només el 62,48 % ho va fer a temps. No obstant això, 327 de les 1.112 corporacions locals censades van incomplir esta obligació o la van trametre incompleta.
Per tipologies, els ajuntaments, els consells comarcals i les entitats municipals descentralitzades van millorar les seues xifres, mentre que les mancomunitats van
retrocedir lleugerament, amb només un 40,7 % de trameses dins del termini establert. Per demarcacions, els millors resultats són a Girona (85,5 %), seguida de Lleida (73,6 %), Barcelona (65,5 %) i Tarragona (63 %).