El grup parlamentari de Junts ha registrat una proposta de resolució per a l’elaboració d’un Decret pel qual es regulin les actuacions dels grups de foc que constitueixen o formen part de les manifestacions festives amb ús d’artificis de pirotècnica que se celebren a Catalunya.
Els representants de diversos grups de foc d’arreu de Catalunya, integrats en l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya i la Xarxa de Balls de Diables van informar sobre la problemàtica i mancances que en els darrers anys ha comportat el Decret 319/2011, de 19 d’abril, pel qual es derogaven diverses disposicions, que incloïen el Decret 252/1999, de 31 d’agost pel qual es regulaven les actuacions dels grups de foc en les celebracions populars i tradicionals.
Aquesta derogació es va dur a terme sense escolta ni consulta a les entitats implicades. Així, davant l’absència de regulació catalana, la legislació estatal ha deixat llacunes administratives que han conduït a un augment de la sinistralitat especialment pel que fa a danys a béns i en menor grau als actuants, i que és necessari resoldre dins el marc competencial de la Generalitat de Catalunya, com ja han dut a terme altres territoris històrics com el País Basc.
En aquest sentit, segons el diputat de Junts, Jordi Bertran, després d’un procés d’escolta dels grups afectats, que constitueixen part de manifestacions pertanyents al Patrimoni Immaterial de Catalunya, la formació ha recollit “un seguit de propostes amb l’objectiu essencial de garantir la seguretat de les persones que hi actuen i dels espectadors, i també dels béns públics i privats situats en els llocs on es desenvolupen”.
Així la proposta formulada per Junts abasta l’autorització de les actuacions, la seva preparació, la utilització del material pirotècnic, la prohibició, suspensió i interrupció de les activitats, el règim sancionador, les mesures de seguretat i autoprotecció bàsiques que cal seguir en els llocs on es realitzen, així com les que han seguir els consumidors reconeguts com a experts, integrants dels grups de foc. Totes les propostes formulades son complementàries al procediment establert en la Instrucció Tècnica Complementària núm. 18 del Reial decret 989/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el Reglament d’articles pirotècnics i cartutxeria.
La proposta de resolució haurà de ser debatuda i votada en el marc de la Comissió de Cultura del Parlament. Les entitats federades en l’àmbit del foc pirotècnic són unes 600, tot i que s’estima que existeixen unes 200 més.