HomeInfraestructuresPatrimoni rebutja descatalogar la part dels Josepets que l’Ajuntament de Tortosa vol...

Patrimoni rebutja descatalogar la part dels Josepets que l’Ajuntament de Tortosa vol tombar per a fer-hi un pavelló

Cop important al projecte de l’Ajuntament de Tortosa per a fer un pavelló poliesportiu al cor del nucli antic, que al mes de desembre de l’any passat ja va ser presentat a les associacions de veïns del Rastre, Santa i Centre i Nucli Antic. La idea de l’equip de govern era aixecar el pavelló, dissenyat per l’arquitecte Josep Camps, on actualment hi ha els edificis d’aules més deteriorats de l’antic col·legi Sant Josep, cedit el 2019 a la ciutat per la Germandat de Sacerdots Operaris Diocesans. Primer, però, calia descatalogar estos edificis ruïnosos com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), categoria de protecció que inclou els diferents immobles del complex. El ple de l’Ajuntament va aprovar-ne la modificació del POUM per a fer la descatalogació, amb els vots a favor de Junts per Tortosa, el PSC i ERC i les abstencions de Movem, Cs i la CUP, després que el consistori s’hagués assegurat una partida d’1,5 milions d’euros del pressupost de l’Estat del 2023 per a finançar bona part de la construcció del nou equipament. El pal ha arribat quan el tràmit urbanístic ha passat per la Comissió de Patrimoni de les Terres de l’Ebre, que no hi veu motius per a la descatalogació i que, per tant, ha posat el fre de forma sobtada al projecte. Esta comissió, que es reunix un cop al mes, està integrada per la directora general de Patrimoni de Catalunya, Sònia Hernández; la directora dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre Ebre, Victòria Almuni, tècnics tant de la direcció general com dels serveis territorials i professionals externs independents.

Foto: Arxiu

L’Ajuntament, que pretenia accelerar el projecte per a aprofitar la subvenció finalista per part de l’Estat, havia enviat a Patrimoni tant l’informe de descatalogació com el projecte d’enderroc, segons fonts del Govern municipal, però la comissió, en rebutjar la retirada de la protecció com a BCIL, ja no ha entrat a valorar el projecte d’enderroc, segons ha confirmat Victòria Almuni. Tant Almuni com l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, han confirmat, però, converses entre els tècnics de les dos institucions per a buscar una sortida a l’atzucac.

Almuni, en declaracions a esta publicació, va aclarir que la Comissió de Patrimoni no ha rebutjat cap projecte d’enderroc, però a ningú se li escapa que la catalogació al nivell de BCIL impedix tombar els edificis. L’Ajuntament està treballant per a revertir la decisió de Patrimoni o per a buscar alternatives dins del mateix complex de l’antic Sant Josep. Qualsevol altra opció, però, implicarà començar de nou el projecte executiu, que estava ja en fase de redacció. De fet, l’alcaldessa, Meritxell Roigé, confiava a iniciar l’enderroc dels edificis assenyalats durant el primer trimestre i començar les obres del pavelló enguany mateix. “És un projecte que té l’aval dels Amics dels Josepets, dels veïns, dels Sacerdots Operaris i d’una majoria qualificada del ple, sense cap vot en contra. El que farem serà continuar treballant amb el Departament de Cultura per a trobar una solució, perquè la ciutat necessita un nou equipament esportiu al centre històric que done servei també a l’Escola La Mercè i als barris”, persistix Roigé, que no descarta encara que es puga tirar endavant el projecte tal com estava previst i que, en qualsevol cas, es mostra convençuda d’arribar a un acord amb la Generalitat per tal que l’equipament “siga una realitat”.

Topada amb Movem

El portaveu del principal grup de l’oposició, Jordi Jordan, de Movem Tortosa, ha considerat que la posició de Patrimoni reforça les tesis del seu partit i ha carregat contra “el model urbanístic del govern de Roigé, que dixa abandonats els edificis històrics durant anys fins que el seu deteriorament porta a la solució més fàcil de l’enderroc, per a després posar-hi formigó al damunt”. “Si realment creiem en la nostra història i el nostre patrimoni, este no pot ser el camí a seguir”, va tancar.

“Jordan no va dir res al ple, i això que portava al programa electoral que hi volia fer un equipament social, cultural i esportiu, que és el que deia el nostre programa, i ara diu que Patrimoni li ha donat la raó? Tots els xiquets dels barris del nucli històric necessiten oportunitats”, va respondre-li l’alcaldessa, de Junts per Tortosa.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

56 + = 58

Últimes notícies