HomeCulturaPresentació del llibre «La flota de pesca marítima i fluvial del Districte...

Presentació del llibre «La flota de pesca marítima i fluvial del Districte Marítim de Tortosa (1857-1942)», de Toni Cartes

La Fundació Privada Duran&Martí, en el marc del 30è aniversari de l’entitat, ha organitzat la presentació del llibre «La flota de pesca marítima i fluvial del Districte Marítim de Tortosa 1857-1942», de Toni Cartes Reverté, obra guanyadora de la XXVIII Beca Pepita Martí de Duran.

La presentació anirà a càrrec de l’historiador i periodista Josep Pitarch, i tindrà lloc el dijous 11 d’abril, a les 19 hores de la tarde, a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa. Aquesta recerca és un punt de partida en la investigació sobre la flota pesquera dels ports mariners de la comarca del Baix Ebre, principalment del port de l’Ametlla de Mar.

També en són protagonistes els ports de l’Ampolla i la Cava, així com el ja desaparegut port de Tortosa. Segons l’autor, es tracta d’una recerca que és més un punt de partida que un punt d’arribada ja que aquesta obra no passa de la desembocadura de l’Ebre, deixant els actuals ports de la Ràpita i Alcanar fora de l’àrea d’estudi. A més, el Districte de Tortosa presenta la peculiaritat de tenir una part de la flota dedicada a la pesca al riu.

Toni Cartes (la Ràpita, 1985) està llicenciat en Història, i és màster en Arqueologia Clàssica i en Gestió de Patrimoni Cultural. Entre els anys 2006 i 2017 va participar en projectes desenvolupats pel Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre, com el Museu de la Mar de l’Ebre a la Ràpita, del que en fou coordinador entre els anys 2014 i 2017.

Entre altres, és autor de capítols de les publicacions El canal que porta la vida. 150 anys del Canal de la Dreta de l’Ebre (2007), Entre Tàrraco i l’Ebre. L’Ametlla de Mar a l’Antiguitat (2014) i De quan es pagava un paó a l’any (2019) i el volum de la Ràpita (1864-1965). A més ha publicat diversos articles sobre el món romà de les Terres de l’Ebre, i l’àmbit pescador i mariner de la Mar de l’Ebre en diverses revistes especialitzades. Des del 2017 treballa a l’ajuntament de la Ràpita, on coordina el festival de recreació històrica Orígens.

La Fundació Privada Duran&Martí

La Fundació Privada Duran-Martí és una institució sense ànim de lucre, regida per un patronat i dedicada al foment de la llengua i la cultura catalanes, que promou accions, fomenta la recerca i difon estudis en els camps de les humanitats i de les ciències. L’entitat celebra aquest any el seu 30è aniversari, amb diverses activitats.

Entre aquestes activitats, la Fundació convoca anualment la beca «Pepita Martí de Duran», dotada amb 3.000 € i la corresponent publicació del treball de recerca, i la beca per al perfeccionament i ampliació d’estudis artístics, amb un màxim de 6.000 €. Es tracta d’unes beques que han beneficiat molts investigadors i artistes de les Terres de l’Ebre.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 6 =

Últimes notícies