HomeSocietatRecuperen les restes de quatre excombatents de la Batalla de l’Ebre a...

Recuperen les restes de quatre excombatents de la Batalla de l’Ebre a la Pobla de Massaluca

Les excavacions a la Pobla de Massaluca han recuperat les restes òssies de quatre soldats de la Batalla de l’Ebre. Els treballs s’han centrat en un indret on el passat estiu van aparèixer algunes restes òssies en superfície, on també ha aparegut material bèl·lic abundant, com tres granades de mà, que han hagut de ser desactivades per la unitat Tedax dels Mossos d’Esquadra.

Els treballs s’han centrat a la partida de les Llenguaderes. El passat mes d’agost una persona va veure diferents ossos a la zona, mentre passejava just per l’indret on, fa dècades, alguns veïns havien apuntat que, després de la Guerra Civil, s’hi havien enterrat alguns soldats caiguts durant el conflicte. “Alguns veïns havien comentat algun cop que hi podria haver un parell de soldats enterrats a la zona, on hi va haver un dels pocs episodis sagnants de la Guerra a la Pobla de Massaluca”, ha assegurat l’alcalde, Antoni Ferré. Un cop van aparèixer les restes en superfície, l’Ajuntament va avisar els Mossos d’Esquadra, i la unitat de forenses en va fer un primer examen, que va certificar que es tractaria de restes d’excombatents a la Batalla de l’Ebre.

L’indret es va inventariar al mapa de fosses del Departament de Justícia, i el passat 27 d’octubre es van iniciar els treballs d’exhumació per a recuperar-ne les restes. Després de sis dies treballant-hi, els arqueòlegs van poder recuperar les restes de quatre excombatents durant la Batalla de l’Ebre. La cap de l’excavació, Anna Camats, ha assegurat en declaracions a Ràdio Móra d’Ebre que “les restes es trobaven en molt mal estat de conservació, sense cap cos sencer, a causa del pas del temps, la intempèrie i també els treballs agraris” que s’han fet a la zona. La majoria de les restes es trobaven a només uns vint centímetres de la superfície.

L’equip d’arqueòlegs va poder identificar ràpidament que es tractava de soldats morts durant la Batalla de l’Ebre per l’abundant material bèl·lic que va aparèixer amb els cossos. El més rellevant van ser tres granades de mà sense esclatar, i que van haver de ser retirades per l’àrea Tedax dels Mossos d’Esquadra.

Els treballs van acabar el passat divendres, dia 5, i les restes òssies s’han traslladat a la Universitat Autònoma de Barcelona per a ser analitzades genèticament. Després, es creuaran amb l’ADN de les famílies que busquen alguna persona desapareguda durant la Batalla de l’Ebre. En cas que coincidisquen, les restes es podran lliurar a les famílies.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 8 =

Últimes notícies