HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catReivindiquem els nostres referents

Reivindiquem els nostres referents

Al mes de juliol de l’any passat, amb motiu del 16è aniversari de la Biblioteca Marcel·lí Domingo, recordava en un article la importància d’este equipament cultural, imprescindible per a la ciutat de Tortosa, i destacava el fet que portés el nom d’un dels personatges tortosins referents de la cultura i l’educació, Marcel·lí Domingo qui donà lloc a la modernització de l’organització educativa i de la pràctica docent, el bilingüisme a l’escola i l’impuls a la creació de l’Institut – Escola.

Crec que és just i necessari recordar tortosins com ell, personatges que, des de la seva postura progressista, han estat cabdals en la difusió i la defensa de la nostra cultura, arts i educació al llarg de la seva vida, grans lluitadors, moltes vegades sense fer massa soroll, i especialment quan tot era gris en este país.

Acabem de passar Sant Jordi, un Sant Jordi que ha estat tot un èxit de participació a Tortosa i a Terres de l’Ebre. La vespra de Sant Jordi vaig tenir el goig de participar en un acte molt ric, emotiu i important, en el que es va fer un merescut reconeixement a dos d’estos referents: Zoraida Burgos i Rossend Aymí. La presentació de dos docuretrats, magníficament realitzats pel periodista i antropòleg Josep Juan, on es dona a conèixer el treball i la passió per l’art i la cultura de Zoraida Burgos, la petita gran dona de les lletres tortosines i de Rossend Aymí, mestre, músic, organista i compositor. I tot a un entorn com la Sala Arts, que enguany compleixen 10 anys preservant, ensenyant i divulgant la música, les arts escèniques i la Cultura sota la direcció de Cecília Aymí i el seu equip.

Dos docuretrats naixen el 2021 en el marc de Tortosa Capital de la Cultura Catalana, i que estan dedicats a dos dels nostres grans mestres de mestres. I que són un pas més al reconeixement als mestres de mestres com el que vam fer en la cloenda de Tortosa Capital de la Cultura Catalana: Anna Bel, Zoraida Burgos, Roberto Escoda, Rossend Aymí, Ramon Balagué, Cinta Sabaté, Jordi Angelats, Jaume Rocamora, Joan Panisello i Cèsar Estrany.

A les portes de l’1 de Maig, Festa del Treball, ens tornarem a trobar al Monument a Rafel Vidiella, al Parc de la Fira, impulsat per l’alcalde Joan Sabaté, obra d’un altre dels nostres grans homes de l’Art i la Cultura, l’estimat Leonardo Escoda, que té com a element clau una olivera, símbol de la Mediterrània i de la pau, envoltada d’un laberint de planxes d’acer que representa les diferents cultures i creences.

Ho farem per homenatjar un altre dels nostres grans referents de l’esquerra, Rafel Vidiella, polític, sindicalista, Conseller de la Generalitat i persona compromesa que va dedicar la seva vida a la defensa dels més febles, a la lluita per la igualtat, pels drets socials i pels drets laborals en uns moments políticament convulsos i difícils.

Com a exregidor de Cultura estic convençut que des dels governs de progrés hem de posar en valor els nostres referents. Marcel·lí Domingo i la seva revolució del sistema educatiu; Zoraida Burgos, la nostra bibliotecària i pilar de la literatura ebrenca; Rossend Aymí i la seva passió per la música; Rafel Vidiella i la lluita pels drets dels més febles; o Leonardo Escoda i el seu art. Tant de bo siguem capaços de fer augmentar el ressò que es mereixen.

Hem de fer un esforç totes i tots en treballar per la Cultura i per l’Educació, pilars fonamentals de qualsevol desenvolupament educatiu i social de les nostres ciutats, i per la seva recuperació, reactivació i regeneració, perquè la Cultura mos empodera, mos dona identitat, mos enriquix com a societat i mos agermana i és, sense dubte, l’essència d’una ciutat i d’un territori.

Enric Roig Montagut
Enric Roig Montagut
arquitecte i secretari de la Demarcació de l’Ebre del COAC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 78 = 88

Últimes notícies