HomeSocietatReportatge · Camps vells, noves oportunitats

Reportatge · Camps vells, noves oportunitats

Recuperar els camps abandonats i afavorir la inserció laboral de persones que patixen alguna discapacitat intel·lectual són els dos eixos vertebradors de la nova iniciativa que impulsen cinc joves de la Sénia, la cooperativa Terram, un projecte que té com a objectiu “donar valor al nostre entorn”, segons explica un dels seus fundadors, Óscar Pla, que remarca que “al territori hi falta atenció a les persones i els camps s’estan abandonant”.

La manca de relleu al sector agrícola, ha explicat Pla, és un dels detonants que permet crear Terram: “Hi ha pocs joves que es dediquen al camp, ara ho fan els nostres pares, però arribarà un moment en què això haurà de passar a les noves generacions, i molts, ja siga per manca de temps o perquè treballen fora, no ho podran fer”.

També reconeix que hi ha persones que ja s’han interessat perquè Terram gestione les seues terres, “gent que no hi pot anar durant l’any o que necessita ajuda en alguns moments puntuals, com en els pics de feina durant la campanya de l’oliva”, detalla Pla.

A través de la cooperativa es busca donar sortida a estes terres per a evitar que s’acaben abandonant i es convertisquen en terrenys vulnerables al canvi climàtic i als incendis mentre s’oferixen noves oportunitats a persones que tenen dificultats per a accedir al mercat laboral.

Actualment, la cooperativa Terram gestiona al voltant de 18 hectàrees i ja ha començat una primera col·laboració amb el Servei Prelaboral d’Amposta, de la Fundació Pere Mata, amb una jornada celebrada el passat 3 de juny que va servir per a posar en contacte els usuaris amb els conreus de Terram i donar a conèixer també el territori.

“És important fomentar la igualtat d’oportunitats, i a partir dels aprenentatges que podran rebre estes persones amb el seu pas per la cooperativa, els estem brindant nous coneixements, que serviran de pont per a poder desenvolupar altres projectes i millorar la seua inclusió” assegura Pla.

Els usuaris de les diferents entitats desenvoluparan les tasques del procés productiu, amb l’objectiu d’elaborar un producte propi de Terram, començant per l’oli d’oliva. Actualment, la cooperativa gestiona 18 hectàrees de terreny, 16 de les quals estan dedicades al conreu d’oliveres.

“L’objectiu és traure el primer oli d’oliva elaborat per Terram en esta propera campanya de l’oli, un verge extra que hauran treballat els diferents col·lectius que passaran per la finca, un oli que, a més, tindrà valor social”, detalla Pla i afegix que “amb el temps, també es posarà en marxa un lot de productes de Terram, que es repartirà entre els socis que vulguen col·laborar amb el projecte”.

A banda de les oliveres, a la finca també s’hi plantaran diferents herbes aromàtiques i autòctones del territori, com el romer o la frígola, per a convertir-les en olis essencials i recuperar, així, els coneixements al voltant de les propietats d’estes espècies, un saber que Pla alerta que “s’està perdent”.

Treballar amb estes plantes aromàtiques servix també com a estimulant per a les persones que patixen discapacitat intel·lectual: “Sabem que l’aromateràpia és positiva, perquè ajuda a desenvolupar els sentits, i també generem, a través de la feina, un impacte positiu en els usuaris que treballaran a les finques”, apunta Pla.

L’equip de Terram és multidisciplinari. “Hi ha un enginyer, una psicopedagoga, un educador social, un especialista en finances i un agricultor”, enumera Pla, que explica que estan molt satisfets de la rebuda del projecte i que això els ha animat perquè més endavant puga arribar a totes les Terres de l’Ebre. Pla també conclou que “de moment Terram comença a la Sénia, però és una iniciativa que ha vingut per a quedar-se al territori”.

Júlia Albacar
Júlia Albacar
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 9 = 10

Últimes notícies