A finals de novembre van començar els treballs preliminars de la rampa de peixos que ha de servir de connector ecològic perquè els peixos migradors com l’esturió puguen remuntar l’assut, riu amunt, per a reproduir-se. Havia sigut un projecte molt esperat que va acumular anys de retard per les reticències dels usuaris de l’assut: regants i hidroelèctrica. Finalment, un cop posat el fil a l’agulla i amollats al riu els primers esturions, vinguts de França, les obres de la rampa havien de durar uns tres mesos. És a dir, ja hauria d’estar acabada, però el cas és que al desembre es van haver d’aturar els treballs per l’alt cabal del riu, incloses les dos avingudes controlades, i no s’havien pogut reprendre fins a este dimecres passat, segons la directora de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE), Norma Pujol, que assegura que es compliran els terminis per a poder rebre la part del finançament amb fons europeus. El Migratoebre és un projecte Life i l’IDECE és l’ens que executa les obres.
En les últimes setmanes, a l’entrada de Tivenys des de Benifallet, en una finca particular, han quedat exhibits marcs prefabricats de formigó que, segons fonts coneixedores de l’enginyeria de l’obra, configuraran com un túnel per sota de la rampa de peixos, per a permetre el pas de l’aigua de l’antic molí de Xerta en el cas que siga finalment rehabilitat i se li done un ús de generació d’energia hidràulica, com preveu l’Ajuntament xertolí. Un cop acabada l’obra, “els marcs pràcticament no es veuran”, sostenen les mateixes fonts. La rampa en si mateixa tindrà 230 metres de llargada i passa pel costat de l’antic molí.
Al desembre, els gestors del programa Migratoebre ja van amollar al riu els primers 44 exemplars d’esturió europeu. Estan marcats amb emissors de telemetria ultrasònica per a fer-ne el seguiment durant la seua primera etapa d’adaptació al riu i a l’estiu, amb la rampa acabada, haurien de poder remuntar l’Ebre fins a Flix.