El passat 3 febrer vaig finalitzar la meva etapa com a Coordinadora de Joventut a les Terres de l’Ebre, càrrec que he ocupat durant 18 mesos i que he exercit amb molt esforç, però també amb molta passió. Un període intens de la meva vida que he pogut compartir amb l’equip humà meravellós que forma el Departament de Joventut de les Terres l’Ebre, integrat dins del Departament de Dret Socials encapçalat per l’Honorable consellera Violant Cervera i al nostre territori dirigit extraordinàriament durant aquest període per Felip Monclús.
El fet és que han estat 18 mesos intensos al capdavant de la Coordinació de Joventut i m’agradaria fer un resum de la feina feta durant aquests mesos i que pugueu compartir totes aquestes polítiques encaminades a crear una joventut plena de principis i valors i com no: per crear unes Terres de l’Ebre millors i carregades d’Oportunitats per als nostres joves.
Entre el conjunt d’activitats que hem organitzat m’agradaria destacar els camps de treballs a través de la XANASCAT, amb la col·laboració de diversos municipis de les nostres comarques, entitats juvenils i entitats del territori, com és el cas del COMEBE, dirigit durant aquest període pel rapitenc Batiste Forcadell. Amb ell vam organitzar els d’Ascó, Pinell de Brai i la Fatarella, uns camps que a part d’inculcar valor i principis al jovent, també recuperaven la Memòria Històrica relacionada amb la Batalla de l’Ebre. Durant aquest any i mig vam dur a terme 14 camps de treballs amb una oferta de 126 places cada any respectivament.
El cert és que en educació en el lleure a les Terres de l’Ebre l’any 2022 ha estat un període molt intens quant a activitats, fins al punt que se’n van organitzar 393, amb un total de 9.221 joves i infants participants: 24 Acampades, 51 Casals Esportius, 237 Casals de Vacances, 34 Colònies, 11 Campus Esportius i 26 Rutes.
Per altra banda, dins l’àrea de suport integral al territori (àrea que té les funcions de suport metodològic i assessorament als ens locals en planificació estratègica per l’elaboració del Pla Local de Joventut on estan plasmades totes les polítiques de joventut que es realitzen en cada municipi, s’han realitzat tasques de suport als ens locals amb el Contracte Programa 2022-2025 del Departament de Drets Socials (DDS) de la mà del director Felip Monclús. De forma general cal destacar que el Contracte Programa ha augmentat el suport econòmic als ens locals. A les Terres de l’Ebre, 4 nous municipis han passat a rebre finançament per a implementar polítiques de Joventut, i actualment en reben els 4 consells comarcals i 51 dels 52 municipis.
També hem de destacar, dins d’aquesta àrea, el programa de Ruralitat. La ruralitat ha estat molt present durant el meu pas per la coordinació territorial de Joventut a les Terres de l’Ebre, treballant en l’elaboració del document d’orientacions Joves i ruralitats “L’arrelament de les persones joves com a impulsores del canvi”. Vam portar a terme el projecte durant la tardor del 2022 amb una sessió realitzada a Arnes amb l’assistència de professionals de tot Catalunya. Al llarg de tot el 2023, s’oferirà l’acompanyament que donarà continuïtat a la formació. Aquest ha estat un projecte molt important perquè hem partit de 0 amb un document d’orientacions i una formació sobre polítiques de Joventut i Ruralitats i, malgrat les dificultats, el posem molt en valor.
Cal mencionar que vam dur a terme una enquesta a Municipis i Comarques de l’Observatori Català, adreçada a tots els ens locals de Catalunya per conèixer els posicionaments i el model de desenvolupament de les polítiques de joventut en l’àmbit local. Des de la Coordinació Territorial de les Terres de l’Ebre vam donar suport i seguiment tant en la fase de disseny com en la del treball de camp de l’enquesta. I durant el present 2023, l’Observatori elaborarà diversos informes, també temàtics i geogràfics, territorials i -com a novetat d’aquesta edició- també comarcals.
Tampoc hem d’oblidar que durant l’any 2022 hem fet seguiment dels carnets joves locals que actualment s’implementen a les Terres de l’Ebre: Amposta, Terra Alta i vam engegar el carnet Jove local a Tortosa, amb avantatges als joves, i també amb un impuls econòmic als comerços de la ciutat. De cara al 2023, la previsió és que entrin en funcionament 2 nous carnets joves, impulsant que el càsting del carnet Jove sigui itinerant, ja que durant dos anys es va realitzar a la Ràpita, l’any passat el vam realitzar al centre cívic de Tortosa amb la previsió que els anys vinents es realitzi a municipis de la Ribera d’Ebre i de la Terra Alta
Cal destacar en aquest període, en què he estat al capdavant de Joventut a les Terres de l’Ebre, per la seva rellevància en les polítiques juvenils el programes d’emancipació mitjançant la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil. Hem fet taules de demarcació, per tal de coordinar i millorar els serveis de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil (XNEJ) que la componen les Oficines Joves i els Punts d’Informació Juvenil. Les Oficines Joves són d’àmbit i abast comarcal i tenen un servei d’informació generalista i com a mínim un servei d’assessoria en emancipació juvenil (educació, habitatge, mobilitat internacional, salut o treball). També cal recordar que al territori tenim 4 oficines joves ubicades a Tortosa, Amposta, Gandesa i Móra d’Ebre.
Vull esmentar també l’Odisseu, un programa per al retorn i la inserció dels joves al món rural que té com a funció principal que en acabar els estudis puguin tornar al territori i trobar feina, un programa amb diferents departaments on es treballa a través dels grups d’acció local del fons LEADER i dels serveis comarcals de joventut.
Els grups d’acció local són el Consorci d’Iniciatives Socioeconòmiques de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià.
Per acabar, i encara que em deixo un grapat d’iniciatives per comentar, m’agradaria ressaltar la Jornada de l’Adolescència de les Terres de l’Ebre, que s’organitza des del 2011. El 2021 es va destinar a dotar de recursos per acompanyar en la salut mental del jove. La Jornada realitzada a Tortosa va constar d’un programa amb diverses conferències, tallers i activitats a càrrec d’experts sobre Salut Mental en què van assistir més de 400 professionals. També recordar la IX edició de la Jornada de l’Adolescència les violències entre iguals. Com també el Projecte de salut mental i benestar emocional per grups classe post-pandèmia. Al curs escolar 2021-2022 vam, realitzar dues intervencions a dos Instituts escola, igual que al curs 2022- 2023 que n’hem realitzat dues més, duent a terme 5 sessions de team Building que inclouen sessions amb professorat, amb els alumnes i sessions d’equinoteràpia per als Joves del grup classe. I finalment el projecte d’oficina itinerant de mobilitat inclusiva: servei ofert a les 4 oficines comarcals, de la mà d’Obre’t’ebre.
Com heu pogut llegir, aquest any i mig ha estat dur i intens, tot i que ple de satisfaccions per la feina realitzada, braç a braç, amb tots els professionals que treballen pels joves del nostre Territori. Encara queda bastant feina per fer, per tal de dur a terme una política juvenil encaminada per a construir una societat amb més oportunitats , més respectuosa i més igualitària. Jo hi he contribuït amb esforç i amb tenacitat i ha estat un gran aprenentatge personal. A tots els que heu fet possible aquests mesos, moltes gràcies. I sempre a disposar!