HomeSocietatRoquetes no tindrà correbous les pròximes Festes Majors per falta de pressupost

Roquetes no tindrà correbous les pròximes Festes Majors per falta de pressupost

Enguany no hi haurà tardes de bous a la plaça ni tampoc bous embolats a Roquetes. Així ho ha confirmat el president de la Penya Taurina de Roquetes, Sisco Fumadó, que ha al·legat que per falta de pressupost enguany el programa de Festes Majors no inclourà correbous. L’entitat taurina no ha arribat a un acord amb l’Ajuntament de Roquetes, a qui demanaven que augmentés la partida pressupostària que destina anualment als correbous. Davant la negativa del consistori, “no podem fer bous”, sentencia Fumadó.

La Penya Taurina de Roquetes organitza tres tardes de bous i tres nits de bous embolats, i amb els diners que reben pel conveni amb l’Ajuntament només poden sufragar “una tercera part dels costos que comporten”, afirma el president de l’entitat. Segons explica Fumadó, l’entitat taurina assumix els costos “de les assegurances, les ramaderies, els metges i veterinaris; i també s’encarrega de l’organització dels espectacles i la preparació de la plaça”. En este sentit, critica que “tota l’organització i responsabilitat de l’activitat taurina va a càrrec de la Penya, i l’Ajuntament és un col·laborador, al contrari del que passa a la resta de municipis de les comarques veïnes”.

Els actes amb bous a Roquetes, habitualment de tres dies, s’han celebrat de manera ininterrompuda des dels anys vuitanta fins a la segona dècada dels 2000. I és que no és la primera vegada que les Festes Majors del municipi no inclouen correbous. L’any 2012, i també el 2013, quan el Patronat de Festes s’encarregava de l’organització dels correbous al municipi, ja s’hi va renunciar -i a altres actes populars gratuïts- a causa de les retallades que l’Ajuntament de Roquetes va haver de fer al pressupost de Festes Majors en el context de la crisi econòmica.

Altrament, l’any 2014, la Penya Taurina de Roquetes va recuperar-los, es va fer càrrec del lloguer de l’espai on s’ubica la plaça i els mateixos membres van assumir la possible responsabilitat civil en cas d’accidents. Des d’aleshores, el 2016 també van haver de renunciar als correbous per raons econòmiques. “Aquell any ens vam haver de plantar”, diu Fumadó, que afegix que “després vam arribar a un acord, i sempre hem anat parlant i pensant que podríem millorar el conveni. Els anys han passat i això no ha passat, i ja no hi ha manera de tirar endavant els bous”. Amb tot, des de la penya apunten que la situació es podria revertir si l’Ajuntament assumís dos terceres parts dels costos.

“No als bous encobert”

Davant d’este anunci, el portaveu de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, Adolfo Lleixà, lamenta que “un ajuntament prive la població d’una part de la seua cultura”, i afegix que es tracta “d’una cultura que, segons la Constitució, diu que ha de ser cuidada i promoguda per les administracions, i sorprèn que no es facilite, sinó que aconseguisca que s’elimine esta part de la cultura d’un municipi”. Lleixà qüestiona que el consistori no puga aportar més diners als espectacles taurins, ja que “la cultura d’un poble no la fas o desfàs pel que et puga costar, sinó per sentiments. Si ho mesurem tot per diners, acabarem per no fer res”; i, a més, diu que altres activitats costen “més diners que els bous i que no mobilitzen tanta gent”. Amb tot, Lleixà sentencia que “carregar a una penya taurina, ja no només amb el pes administratiu i econòmic que això comporta, sinó també amb la responsabilitat civil, és un ‘no feu bous’ encobert”. Malgrat això, des de
l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre reconeixen la tasca “admirable que ha fet la Penya Taurina de Roquetes tirant endavant durant estos anys els correbous al municipi i assumint la majoria de despeses” i els encoratgen “a no defallir”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

22 + = 31

Últimes notícies