HomeInfraestructuresSalut avisa que el nou hospital és un projecte de futur i...

Salut avisa que el nou hospital és un projecte de futur i que la planificació requerix temps

El desbrossament de la part alta de la muralla que envolta el fossat on s’aixecarà un aparcament portàtil, abans de fer un edifici assistencial nou on ara hi ha l’aparcament dels professionals de l’hospital Verge de la Cinta, ha marcat esta setmana l’inici de les obres d’ampliació de l’actual complex hospitalari, que han començat amb tres mesos de retard i que n’han de durar un total de 22. És a dir, els treballs s’acabarien la primavera del 2025, any en què la Plataforma per un Nou Hospital pretén que comence la construcció d’un nou centre al Camí de Roquetes, en els terrenys cedits per l’Ajuntament de Tortosa. Òbviament, la topada entre les previsions de Salut i les pretensions del grup de pressió és total, i la directora territorial de Salut a les Terres de l’Ebre, Íngrid Rubio, ha dixat clar que allò que és “una necessitat de present” és l’ampliació, que respon a les reclamacions dels professionals sanitaris “per a poder disposar d’unes instal·lacions adients” i que “permetrà millorar la qualitat assistencial, al marge que en paral·lel treballem per un projecte de futur com és un nou hospital de referència a l’Ebre”.

Però este nou hospital és un projecte que “no és curtterminista”, amb uns termes de planificació marcats per “una normativa i uns criteris” que no permeten guanyar temps de forma excepcional, com es va fer amb els mòduls hospitalaris construïts durant la pandèmia. Roca defensa, de tota manera, que Salut ja ha passat “a l’acció” amb el futur nou hospital: “Estem acabant el Pla de dimensionament, que és la primera part del Pla funcional, que té en compte totes les necessitats en funció de la població i la nova cartera de serveis que ha de contemplar, i amb la partida que preveu el pressupost de la Generalitat per al 2023, acabarem de redactar el Pla funcional i Infraestructures.cat avaluarà la idoneïtat dels terrenys”, encara pendents d’un informe de les autoritats hidràuliques sobre la seua inundabilitat.

Per tant, Salut confirma per la via dels fets i les previsions que el nou hospital va per a llarg i centra els esforços immediats en l’ampliació del Verge de la Cinta actual. El pàrquing portàtil tindrà tres plantes i 400 places d’aparcament, i a continuació es construirà el nou edifici annex a l’hospital, de 10.000 m2 connectats amb l’edifici principal amb una passarel·la i amb el centre de la ciutat, amb uns ascensors. També tindrà un aparcament soterrat. El nou espai assistencial albergarà, segons va recordar Roca, tota l’àrea quirúrgica, d’esterilització, farmàcia i hospital de dia.

La Plataforma per un Nou Hospital considera que el pla d’obres de Salut al fossat del turó de Sitjar és “un despropòsit”. Rebutjades les seues al·legacions al permís d’obres atorgat per l’Ajuntament -amb el vistiplau de Cultura- al projecte de l’aparcament portàtil, la plataforma ha presentat ara un recurs de reposició contra la mateixa llicència, ja que considera que, com que la muralla és un bé cultural d’interès nacional, s’haurien de fer prospeccions arqueològiques a la zona per a identificar i protegir altres restes. La resposta de Roca és la que sosté el departament: “Hem comptat amb una comissió d’experts i estem tranquils. Haver arribat al vistiplau de Cultura ha implicat mesos de treball en esta comissió i haver esmenat algunes consideracions tècniques per a vetllar pels elements patrimonials”, va argumentar la gerent de la Regió Sanitària.

Agafar el bus i compartir cotxe

L’altre impacte, en este cas inqüestionable, de les obres d’ampliació és sobre la mobilitat, ja que durant 18 setmanes no hi haurà cap espai ampli d’aparcament al voltant de l’hospital. En este sentit, la directora de l’hospital, Maria José Rallo, va detallar que “s’ha explicat als professionals quins pàrquings alternatius hi haurà, al Betània, a la plaça del Bimil·lenari, a la URV i al nou pàrquing als terrenys de Renfe, i que hi ha autobusos que fan este recorregut”. A més, els professionals tenen a la seua disposició una nova app per a compartir cotxe i circuits, “una aposta sostenible i de futur”.

Rallo també ha revelat que “als usuaris, quan reben el recordatori de la visita, se’ls envia un enllaç amb informació de com accedir a l’hospital, en bus, a peu o amb vehicle propi”, i que s’ha reforçat l’equip de zeladors per a ajudar a descarregar pacients amb mobilitat reduïda. També s’han traslladat consultes a pacients a la tarda per a diversificar i que no hi haja acumulació al matí.

Pel que fa als autobusos, l’Ajuntament ha activat una línia nova específica cada quart d’hora i s’han reforçat tant els busos llançadora com la cobertura del canvi de torn de les 10 de la nit a l’hospital.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

77 + = 78

Últimes notícies