HomePolíticaDe futbolista a empresari, i, ara, alcalde de la Ràpita

De futbolista a empresari, i, ara, alcalde de la Ràpita

Durant les darreres setmanes, se n’ha sentit a parlar molt de l’efecte ‘Xapo’ viscut a la Ràpita en les passades eleccions, en què la candidatura de Progrés per la Ràpita – PSC, liderada per Javier Reverté, va desbancar la majoria absoluta d’ERC, i va ser investit alcalde el dissabte passat. Però qui és el ‘Xapo’?

Javier Reverté Balada (la Ràpita, 1968), és fill d’un granger i d’una mestressa de casa que han estat vinculats tota la vida al futbol. D’aquí, diu, li ve la devoció per l’esport, i, especialment, pel futbol. De fet, va arribar a practicar este esport professionalment, ja que amb 17 anys va rebre una oferta del Futbol Club Barcelona i va estar tres anys a la Masia. “Amb Guardiola, Amor, Tito Vilanova…”, recorda. Estar al FCB va suposar, és clar, marxar del poble i descobrir una nova realitat fora de les fronteres locals, en la qual, diu, “havia de donar el millor de mi mateix, sense acomodar-me, tal com havia fet al poble”. Durant vuit anys va tenir una carrera professional futbolística, al FCB, al Club Esportiu Castelló, al Real Sporting de Gijón, a la Unió Esportiva Eivissa i al Club Esportiu Teruel, arribant a jugar a Segona Divisió i també un ascens a Primera, amb l’equip castellonenc.

Després de l’etapa futbolística i amb els únics estudis del Batxillerat, ja que, admet, “no m’ha agradat mai estudiar: no trobava cap al·licient i m’avorria amb tot el que feia”; Reverté, amb 27 anys, i de la mà del seu germà, van començar a interessar-se pel sector comercial, especialment del peix i marisc. “Vam iniciar-nos fent viatges a França i Portugal, comprant als mercats centrals i distribuint els productes, sobretot, a la restauració”, detalla, i afegix “vam arribar a tenir un mercat de 300 restaurants, des de Vielha, al Port Olímpic, fins a Dénia (País Valencià)”. Esta inquietud pel món comercial va portar-los a endinsar-se en mercats internacionals muntant la seua primera empresa de peix i marisc a Madagascar, a partir de la qual, apunta, “pràcticament he visitat i conec gran part d’Àfrica. Hem tingut negocis al Senegal, a Guinea Equatorial, Guinea Bissau, Moçambic, Ghana, a més de Madagascar”.

A partir d’aquí i després de conèixer el món de les oportunitats, el ‘Xapo’ i son germà van començar com a brokers -corredors/mediadors- al Carib i una part de Sud-amèrica comercialitzant peix i marisc. “He estat 12 anys treballant al Carib, a Cuba, Dominica, Haití, Jamaica i Puerto Rico”, conta. Estos negocis, a més, l’han portat a viure “dos anys a Cancún (Mèxic) i després quatre anys a Miami (Florida)”. D‘esta experiència internacional, el Xapo assegura que “tot allò que no vaig aprendre estudiant o anant a l’escola, o he après viatjant i coneixent cultures”.

Això, però, és només una de les branques empresarials a què es dedica. D’altra banda, també té negocis d’exportació i importació a diferents països llatins, com Cuba i Mèxic, de productes d’alimentació i productes bàsics, com sucres, farines i arròs; i, a més, també es dedica a l’hostaleria. “Vam començar amb un primer restaurant aquí, a la Ràpita, que es deia Bon Marisc, i, a poc a poc, hem anat creixent en envergadura fins a crear el Grup Xapo, que actualment té nou restaurants -8 a la Ràpita i 1 a Poblenou del Delta- i un local d’oci nocturn”, determina.

Preguntat d’on ve això del ‘Xapo’, contesta entre riures que és un malnom que li va posar un amic, a partir d’una frase feta: ‘Xapo fuma tabaco de la cajetilla del 24’. “No té cap vinculació amb la meua família, sinó que és un malnom que va posar-me el meu amic Santi quan teníem 7 o 8 anys. El meu cercle més íntim sempre m’ha conegut per ‘Xapo’ i, ara, en política, també volia que em diguessen així, perquè és qui em sento ser”.

Pel que fa a l’entrada en política municipal, el Xapo detalla que “em van venir a buscar, jo no hauria anat mai a oferir-me perquè sé el que comporta haver d’estar anys escalant per arribar a ser cap de llista”. Tanmateix, tot i que no ha estat mai vinculat directament amb la política, la seua faena com a intermediari, diu, l’ha portat a tenir contactes amb ministres, presidents, diputats i gent vinculada en la política internacional.

Abans de les eleccions, el Xapo va fixar-se en diferents alcaldes, “independentment del partit”, com Andrés Martínez (PP) a Peníscola, Lluís Soler (Enlairem Deltebre) a Deltebre, o Joaquim Paladella (PSC) a Batea. Respecte Paladella, apunta que va ser qui el va il·lusionar més: “em va dir ‘Pensa que tots els ulls de les quatre comarques estan depositats a la Ràpita’, i això em va provocar un canvi de xip per a anar a guanyar”. Ara, després de ser investit alcalde de la Ràpita, Reverté ha decidit delegar la seua faena empresarial del Grup Xapo al seu primogènit, Dan Reverté, i els seus negocis internacionals a altres empreses perquè es gestionen directament per a “anar apartant-me del món de la restauració i de l’oci per a dedicar-me exclusivament a l’alcaldia”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

69 + = 71

Últimes notícies