HomeSense categoriaSalvem lo Montsià reitera que la proposta per a protegir les oliveres...

Salvem lo Montsià reitera que la proposta per a protegir les oliveres mil·lenàries és insuficient

La Llei de protecció d’oliveres monumentals avança a pas lent, mentre l’espoli d’estos arbres augmenta sense que ningú hi pose fre. El projecte de llei que va presentar el PSC l’estiu del 2018, després de superar la fase d’esmenes a la totalitat al ple del Parlament de Catalunya, continua la seua tramitació en comissions i ponències on es debatran modificacions amb la resta de grups parlamentaris per a dissenyar una proposta de llei definitiva. Mentre duren tots estos tràmits, les oliveres seguixen sense cap protecció legal. 

Durant esta fase, són múltiples els organismes, entitats, sindicats i propietaris que han estat consultats dins la comissió de negociació al Parlament per a assolir un consens sobre com ha de ser esta llei. Una d’estes entitats consultades ha estat la plataforma Salvem lo Montsià, que porta anys denunciant l’espoli d’oliveres que està patint la comarca, especialment al terme d’Ulldecona. En declaracions al setmanari l’ebre, el portaveu del grup, Guillem Riba, denunciava esta setmana que la proposta de llei dels socialistes està “molt lluny” de les seues reivindicacions i la qualifica d’“insuficient”.

Les esmenes presentades per l’entitat, conjuntament amb el GEPEC (Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans), apunten a la importància de tenir “una visió global del que és el món de l’olivera i les oliveres monumentals”. “Esta visió ha d’incloure un paisatge històric, que fa segles que existix -els marges, les construccions de pedra en sec…-, però també la gent que cuida este paisatge, així com el factor econòmic”. Per a fer-ho, Riba apunta que no només cal que es prohibisca l’espoli, sinó que es revitalitze i es revalore el producte de les oliveres i del territori. “És escandalós el preu que s’està pagant per l’oliva, uns 30 cèntims el quilo: si això no canvia, per molt protegits que estiguen els arbres, ningú els cuidarà”, remarca.

És per això que, des de la plataforma, defensen que la protecció de la llei arribe als arbres de 2 metres de perímetre (en comptes dels 3 metres i mig de la proposta de llei dels socialistes) i que es passen a considerar arbres monumentals. Este canvi, que en un principi pot semblar poc rellevant, és clau per a esta revalorització esmentada. “No volem que tan sols es done valor als arbres més grans, sinó estendre la protecció i la revalorització a més arbres. Això faria augmentar el seu valor”. Salvem lo Montsià critica que actualment s’està comercialitzant molt l’oli d’oliveres mil·lenàries, però s’oblida l’oli de les altres oliveres monumentals, com les centenàries, que també tenen “un valor afegit important”. “Tots estos aspectes han d’anar acompanyats de subvencions i ajudes per als pagesos. Cal que este valor esmentat es promogue també des de les institucions, que el fet que estes oliveres estiguen protegides no supose un desavantatge per al pagès pel fet que no puga vendre l’arbre sinó al contrari, que gràcies a esta revalorització en puga traure un major rendiment”, argumenten des del grup proteccionista.

 

Aplicar una moratòria

Però mentrestant la llei no arriba, l’espoli continua i no només això, sinó que va en augment. Feia temps que ho advertien les associacions defensores dels arbres: asseguraven que les empreses que comercien amb les oliveres intensificarien el seu negoci davant l’amenaça que en un futur pròxim la llei els ho impedís. És per això que les entitats demanen que s’aplique una moratòria que permeta protegir estos arbres durant el període de gestació de la llei. “Creiem que no hi ha voluntat política per a aplicar una moratòria i per això des del govern al·leguen que no hi ha formes legals per a fer-ho. Nosaltres, però, creiem que sí que n’hi ha i que, almenys, es podria intentar”, denuncia Riba. La CUP i els comuns són els partits que més s’apropen a la visió holística que proposen des de Salvem lo Montsià, tot i que la necessitat de regular estos arbres ja és acceptada i defensada per tots els partits

Paula Pedrero
Paula Pedrero
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 1 =

Últimes notícies