HomeEnergiaTivissa ha rebut 39 projectes per a instal·lar parcs eòlics i fotovoltaics...

Tivissa ha rebut 39 projectes per a instal·lar parcs eòlics i fotovoltaics al terme municipal

La veritable allau de projectes per a instal·lar noves centrals eòliques i fotovoltaiques s’està vivint a Tivissa. En l’últim any i mig, amb el nou decret de renovables, el municipi ha rebut els projectes de 39 noves centrals, entre eòliques i fotovoltaiques, i les seues corresponents línies d’evacuació. Des de l’Ajuntament denuncien que estan desbordats i que els serveis tècnics no donen a l’abast de redactar informes de cada central. Davant la possibilitat de proliferació de nous projectes, alguns municipis com l’Ametlla de Mar, han iniciat la modificació del Pla d’ordenació urbanística municipal per a delimitar les zones on es podrien instal·lar estes centrals i suspenen les llicències mentre dure la modificació.

Dels 39 projectes que s’han rebut a Tivissa, 24 són per a construir parcs eòlics i 15 per a fotovoltaics. La ponència d’energies renovables ja ha tombat dinou d’estos projectes, mentre que la resta -una vintena- han rebut el vistiplau o encara estan en la fase prèvia d’al·legacions. L’alcaldessa de Tivissa, Montse Perelló, assegura que “els serveis tècnics estan segrestats” per a fer informes al voltant de cada central i l’Ajuntament ha hagut d’ampliar de dos a tres dies la dedicació de l’arquitecta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i també ha contractat empreses externes per a poder complir amb els terminis i emetre els informes pertinents. “Som municipis petits, tenim els mitjans que tenim i estem indefensos”, ha subratllat l’alcaldessa.

Dels 39 projectes d’energies renovables que han rebut a Tivissa, 37 els tramita la Generalitat i dos ho fa el Ministeri de Transició Ecològica, ja que es tracta de projectes superiors a 50 MW. Estos últims són els parcs eòlics Tivissa 1 i Tivissa 2, que promou l’empresa Green Capital Power i que tindran -entre tots dos- una potència instal·lada de 180 MW i preveuen construir-hi 25 aerogeneradors de grans dimensions a la part sud-est del terme municipal, als Comuns de la Vila, al límit amb els termes del Perelló i l’Ametlla de Mar. És la zona més interessant per a les empreses eòliques, ja que, al marge de les condicions del vent, és una zona propera a les línies d’evacuació de la central nuclear de Vandellòs.

Des de l’Ajuntament, però, denuncien que des de fa més d’un any que no saben res dels dos parcs eòlics i que el Ministeri de Transició Ecològica no ha donat cap informació sobre la seua tramitació. “Dels tràmits de la Generalitat i la ponència d’energies renovables tenim algunes informacions sobre les valoracions de cada parc, però del Ministeri no sabem res de res”, lamenta Perelló.

Per això, des del grup parlamentari d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats han presentat nou preguntes per escrit a l’executiu estatal sobre l’estat actual de la tramitació dels parcs i també s’ha fet una petició per a rebre la documentació i els informes dels dos projectes. “Són dos parcs que tenen una gran afectació i no pot ser que l’Ajuntament no tinga constància de la seua tramitació i porte un any sense rebre cap informe”, ha recalcat la diputada d’ERC al Congrés, Norma Pujol. Ara, el Govern espanyol té un termini de tres mesos per a redactar les respostes i des del grup republicà també es farà la mateixa petició al Senat.

L’Ametlla modificarà el Poum

L’allau de projectes d’energies renovables afecta una gran part de municipis de les Terres de l’Ebre. És el cas de l’Ametlla de Mar, on s’han rebut sis projectes per a instal·lar nous parcs fotovoltaics i un projecte eòlic, el conegut parc de l’Ametlló. La ponència d’energies renovables ha donat el vistiplau a dos parcs solars i també al parc eòlic de l’Ametlló, que comptaria amb deu aerogeneradors de grans dimensions i 36 MW de potència instal·lada.

El ple de l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar ha aprovat per unanimitat iniciar els tràmits per a modificar el Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) per tal de regular i delimitar les zones del terme municipal on es poden instal·lar estes centrals. Mentre duren els tràmits de la modificació, l’Ajuntament ha fet oficial que se suspèn l’atorgament de llicències per tal de construir les centrals, tant eòliques com solars.

En declaracions al setmanari l’ebre, l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, ha assegurat que “l’objectiu és ordenar el que es pot fer i el que no al terme municipal, tenint en compte la realitat de tota la població de l’Ametlla de Mar”.L’Ajuntament s’oposa frontalment a la construcció del parc eòlic l’Ametlló i argumenta que pot afectar l’agricultura, generar un impacte visual negatiu i també causar molèsties a les persones que viuen en disseminats o que tenen finques a prop. “S’ha de tenir en compte la nostra realitat i no estem d’acord amb eliminar garrofers i oliveres de 300 anys d’antiguitat per a instal·lar molins amb una vida útil de només trenta anys”, argumenta Gaseni. “També hi ha molts veïns, i habitants de l’Ebre en general, que tenim terrenys de cultiu o petites masies i no pot ser que grans empreses vulguen instal·lar-s’hi i provocar molèsties, ja que degraden el territori i causen un impacte econòmic negatiu”, afegix.

Per això, el consistori iniciarà un estudi sobre en quins terrenys podrien ser aptes per a la construcció de noves centrals d’energia renovables. En este sentit, l’alcalde ha avançat a setmanari l’ebre que “els parcs eòlics és molt difícil que puguen tenir cabuda dins el terme municipal de l’Ametlla de Mar”, per l’impacte visual i la proximitat a disseminats i masies. D’altra banda, però, assegura que “els parcs solars no tenen tant impacte visual i, en terrenys amb arbres més jóvens o en zones que no es cultiva, es podria donar el vistiplau”. “Estem a favor de les energies renovables, però no pot ser que s’instal·len a qualsevol lloc i malmeten el municipi”, sentencia.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

66 + = 70

Últimes notícies