HomeSense categoriaViu l'estiu a l'Ebre • Tivissa, muntanyes d’història, bressol del senderisme i...

Viu l’estiu a l’Ebre • Tivissa, muntanyes d’història, bressol del senderisme i atractiu turístic i cultural

TERRES DE L’EBRE // La seua riquesa històrica i cultural, unes vistes privilegiades de la vall de l’Ebre, i un entorn d’una gran bellesa natural, són alguns dels atractius que oferix Tivissa, una de les poblacions que compta amb un dels termes municipals més grans de Catalunya, amb molts d’arguments per a captivar els seus visitants.

 

Atractiu patrimoni cultural

Tivissa es caracteritza per la riquesa històrica i un dels seus atractius són les restes arqueològiques que s’han trobat als seus voltants. A la Casa de la Cultura hi ha un centre d’interpretació per a donar a conèixer i difondre tot tipus d’informació sobre els jaciments arqueològics de la vila, on es poden fer visites molt interessants, començant pel Castellet de Banyoles  una de les ciutats ibèriques més importants de Catalunya, poblat amb més de 4 hectàrees, situat a 6 km de la població, en un punt estratègic de control sobre el riu Ebre.

Conforma una península emmurallada amb dos magnífiques torres de defensa pentagonals a l’entrada, els fonaments d’un bon conjunt d’habitatges i un tallat natural que domina el riu Ebre amb una vista espectacular sobre el riu, les illes i els Ports.

El nucli antic conserva el seu atractiu de caràcter medieval i la fesomia emmurallada amb carrers estrets i sinuosos que permeten al visitant fer un recorregut per la seua història, amb l’edifici senyorial Ca l’Hostal, que data del segle XVI, exemple únic de l’estil renaixentista català, el Castell termenat de Tivissa, que es va conquerir als sarraïns, la plaça del Mercat, on es celebraven els judicis a l’època medieval,  l’antiga muralla que funcionava com a sistema de defensa, i l’Església Arxiprestal de Sant Jaume, declarada bé cultural d’interès nacional, un edifici que es caracteritza per la bella combinació dels seus estils arquitectònics: gòtic, renaixentista i barroc. 

 

Espectacular entorn natural

Un altre dels atractius que oferix la població als visitants, és el seu espectacular entorn natural. Les pintures rupestres del barranc  de Vilella, estan situades a 7 km de la població. Al fons del barranc, es troba una gran esplanada on hi ha la font de Vilella, segurament l’indret que va esdevenir el nucli dels primers habitants del territori (neolític). En esta zona hi ha tres coves que contenen pintures rupestres: la del Ramat, del Pi i del Cingle. En una altra zona hi ha la cova del Taller, situada al vessant SE de la serra de la Mar. Totes les pintures han estat declarades Bé Cultural d’Interès Nacional. També són recomanables les visites  a Darmós i Llaberia.

Darmós és un petit poble pagès, situat a 10 km, de nom àrab, procedent dels habitants sarraïns de les masies que, aglutinades, el formaren. L’encant de Llaberia rau en la seua fesomia medieval que roman intacta. És el poble més petit i més alt del municipi de Tivissa, situat a 680 m sobre el nivell del mar.

 

Imatge de les senderes del municipi de Tivissa | Cedida

 

Esport i natura

Tivissa és terreny d’aventura, bressol de senders GR, grans serralades, crestalls i roca, una delícia per als senderistes, corredors i escaladors. Una de les experiències més divertides per a descobrir racons impactants són les vies ferrades, camins equipats per a pujar per les parets de roca amb seguretat.

Tivissa és el bressol dels senders de gran recorregut. L’any 1975, es va pintar la primera marca dels senders GR de tota la península Ibèrica, a l’entorn de l’ermita de Sant Blai.
Itineraris i senders de diferents dificultats que creuen paratges naturals de bellesa extraordinària amb autèntics paisatges rocosos i de muntanya mediterrània salvatge.
Tivissa és també un paradís per als escaladors, amb vies verticals i desplomades per les massificades zones de la serra de Prades i Montsant i les moltes possibilitats per a practicar l’escalada clàssica. 

Les muntanyes de Tivissa són un lloc perfecte per a gaudir amb bicicleta en diferents nivells, amb molts traçats idonis per a córrer per la muntanya amb les millors sensacions i també una bona opció per a gaudir d’una experiència d’anar en cavall per atractius paratges.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 4 = 14

Últimes notícies