HomeCulturaTorna el cicle de conferències ‘Històries de la Mar de l’Ebre’ al...

Torna el cicle de conferències ‘Històries de la Mar de l’Ebre’ al Museu de la Ràpita

Dones marineres, mariners i pirates, salvaments marítims, i nous cultius aqüícoles. Estes són, a grans trets, les temàtiques que s’abordaran en la setena edició del cicle de conferències Històries de la Mar de l’Ebre al Museu de la Mar de l’Ebre de la Ràpita, que pretenen explicar els diferents aspectes que conformen la identitat de la costa de l’Ebre. Després que l’any passat la situació epidemiològica derivada de la covid obligués els organitzadors a cancel·lar l’edició del 2020, enguany retorna amb quatre ponències que abordaran temàtiques com la ciència, la història, l’arqueologia i els oficis de la costa ebrenca, cada divendres del mes de novembre, a les 19.30 h.

Així doncs, la primera xerrada, que inaugurarà la setena edició del cicle, tindrà lloc el pròxim divendres 5 de novembre, a càrrec de la rapitenca Maribel Cera. És pescadora i la presidenta de l’Associació Catalana de Dones de la Mar -que compta amb prop de 60 membres d’arreu de Catalunya-, i a través de la seua ponència aproparà El paper de la dona marinera al llarg del temps. A més, este dia també s’inaugurarà a la sala d’activitats temporals del Museu de la Mar de l’Ebre l’exposició Dones de la mar. Sal a les venes, una mostra que s’ha organitzat conjuntament amb l’entitat marinera i que podrà visitar-se fins al 12 de desembre.

El següent serà el dia 12 de novembre, i a càrrec del doctor especialitzat en Història i Arqueologia del món islàmic medieval per la Universitat Autònoma de Barcelona, Joan Negre. Al llarg de la seua conferència, que porta per nom Els bahriyyün de Tortosa. Mariners, comerciants i ‘pirates’ d’al-Àndalus, explicarà quin estil de vida seguien els pescadors andalusins de la costa tortosina.

El 19 de novembre, el cicle ens aproparà als Salvaments a la Mar de l’Ebre. Causes i bones pràctiques per evitar-los, a càrrec del llicenciat en dret per la universitat de Màlaga i patró de Salvament Marítim, Germán Arias, que ha realitzat rescats per tota la costa peninsular i també, de pasteres, a l’estret de Gibraltar.

L’última ponència, com es portava fent en darreres edicions, anirà a càrrec de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), que, a través dels seus investigadors Margarita Fernández i Ignasi Gairin detallarà el seu projecte innovador de sembra de cloïsses. Es tracta d’una Alternativa al cultiu de l’arròs en terres salinitzades del delta de l’Ebre: projecte FITOGEL, una activitat cofinançada pel Fons Europeu Marítim i de Pesca, que té l’objectiu de cultivar cloïsses en arrossars salinitzats davant la impossibilitat de cultivar-les al mar a causa de la invasió del cranc blau.

‘Dones a la mar. Sal a les venes’

Es tracta d’una exposició de fotografia i pintura que realça la faena de les marineres de la costa catalana en un sector tradicionalment associat als homes. Sargir les xarxes, vendre el peix, manipular-lo i transformar-lo, portar la documentació, la comptabilitat o les relacions amb l’administració, o anar a pescar, són alguns exemples de la implicació de la dona a la mar. Així, d’una banda, s’oferix una perspectiva històrica i etnològica de l’evolució de les faenes a través dels avenços tecnològics i socials; i d’altra banda, les pintures representen retrats de les mateixes representants de l’associació per a incentivar la feminització del sector, contrastar les faenes d’abans i ara, i establir referents per a les futures generacions.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

13 + = 23

Últimes notícies