HomeEconomiaTorrent detalla que s'obriran quinze línies d'ajuts per repartir 35 MEUR del...

Torrent detalla que s’obriran quinze línies d’ajuts per repartir 35 MEUR del Fons Nuclear de 2024

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha concretat que durant les pròximes setmanes s’obriran una quinzena de línies d’ajuts per optar als recursos dels Fons Nuclears de 2024. Sense nous pressupost, la partida disponible prorrogada és de 23,7 MEUR, i el Govern n’afegeix 11,5 MEUR “de recursos propis“. Torrent ha apuntat que el 70% d’aquests recursos seran per a empreses privades. El conseller ha visitat el Viver d’Empreses de Flix (Ribera d’Ebre). L’alcalde Francesc Barbero ha avançat que el consistori invertirà els fons que rebran en l’ampliació del centre empresarial i el dotaran d’un obrador compartit. També confia que Gas Ibérica i futures empreses inversores del complex químic busquin finançament a través dels Fons.

El conseller Torrent ha apuntat que entre abril i maig es podrà concórrer a quinze convocatòries del seu Departament que repartiran el 70% dels 35,2 milions d’euros que el Govern ha reservat per als Fons Nuclears de 2024. Aquesta xifra ve imposada pel bloqueig d’uns nous comptes de la Generalitat, “una decisió d’alguns partits” que el conseller ha criticat per “irresponsable“, perquè “no permetrà repartir el 50% de la recaptació de l’impost de 2024“.

La xifra que preveu per al Fons de Transició Nuclear d’enguany representa, segons el conseller, un “esforç considerable i suplementari” per part del Govern, que podria haver mirat cap a un altre costat i destinar els diners “a altres àmbits“. “Si no actuem ara i no som capaços de generar i finançar prou projectes, perdrem oportunitats. Hem de generar alternatives al tancament de les nuclears i oportunitats de futur encara que no hi hagi pressupostos“, ha defensat Torrent.

Amb aquestes convocatòries es repartirà el 90% dels recursos de 2024 -una tercera part també entre institucions púbiques i entitats socioeconòmiques. Des de Flix, on Torrent ha fet una visita aquest dilluns a la tarda, insten a l’empresa Gas Ibérica a optar a les convocatòries, així com a altres companyies interessades en l’antic complex químic d’Ercros per fomentar la reindustrialització del municipi. “Agrair i destacar la tenacitat del Govern per tirar endavant el Fons, tot i els entrebancs dels darrers anys“, ha dit l’alcalde Francesc Barbero.

Els 83 MEUR de 2023

Després de la liquidació de l’impost nuclear, els Fons de Transició de 2023 repartiran 83 milions d’euros a empreses però sobretot, i excepcionalment per la disposició transitòria de la llei, als 96 ajuntaments beneficiaris. Amb la primera bestreta es van pagar 174.400 euros per consistori, 1.744.000 euros a deu municipis de la zona Penta I i 14.995.000 a la resta de municipis del Penta II, de menys de 12.000 habitants (16.739.000 euros). El Govern també va destinar 13,25 milions d’euros en projectes d’alt d’impacte per suplementar propostes empresarials – 9,9 MEUR a la zona Penta I i 3,35 MEUR a la zona Penta II -.

La segona bestreta repartirà els 53 milions d’euros restants, 6,1 dels quals s’han atorgat al COPATE (Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre) i la promoció de la Reserva de la Biosfera i la xarxa de carregadors de vehicles elèctrics. El pagament dels 47 MEUR restants, es farà cap a la tardor i preveu 26.802.816 euros per a 18 municipis de la zona Penta I (1.489.000 euros per a cada ajuntament) i 20.102.000 euros més per als 78 municipis de la zona Penta II (257.717 euros per consistori).

Mes naus i un obrador al Viver

A Flix, una “de les principals inversions” que farà el consistori amb els recursos dels Fons Nuclears és l’ampliació del Viver d’Empreses, el segon que es va fer a les Terres de l’Ebre. La proposta és dotar el centre de “noves naus” tenint en compte “precontractes i demandes de diversos viveristes” que han demanat ampliar instal·lacions o adquirir-ne. Barbero ha detallat que una de les empreses que vol ampliar està dedicada a les energies renovables i “és un dels principals generadors d’activitat“.

També tenen dues peticions d’empreses del sector agroalimentari i es vol impulsar amb els viveristes un obrador compartit, a través de la línia del pla d’estratègia alimentària que contemplarà “finançament extra” per a aquest tipus d’instal·lacions.

L’alcalde de Flix ha aprofitat per demanar “responsabilitat” a la resta d’administracions locals que rebran “quanties importants” extra amb els Fons Nuclears de 2023, sobretot a la zona de Penta I. “És un repte com a beneficiaris de forma intensa d’invertir-los, i no gastar-los, en economia productiva i en millorar els espais i xarxes empresarials“, ha reivindicat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 20 = 21

Últimes notícies