HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catTortosa, cruïlla cultural de les Terres de l’Ebre

Tortosa, cruïlla cultural de les Terres de l’Ebre

En temps de polaritzacions i confrontacions constants, és important trobar punts d’entesa des dels quals puguem coincidir i treballar conjuntament per a l’òptim desenvolupament de la societat i, particularment, de la nostra estimada Tortosa. Un d’aquests eixos, que espero que no sigui l’únic, és la proposta cultural que volem que la ciutat ofereixi no ara ni durant aquest mandat, sinó a molts anys vista.

Com a regidora de Cultura, vull que els festivals que ara tenim, de música, dansa i altres arts, continuïn creixent i esdevinguin referents culturals als Països Catalans dels quals som cruïlla, així com que les iniciatives ciutadanes sorgides de la nostra ciutat siguin rellevants no només per als tortosins i les tortosines, sinó que exerceixin de fars que ens puguin projectar molt més lluny dels nostres termes. Aquestes són coses que ja tenim i cal cuidar. Que ningú pateixi, que ho farem.

Tortosa és la capital de les Terres de l’Ebre, però ja ho vam dir durant la campanya: Tortosa necessita més. D’entrada, tenint la importància que té, no pot ser una ciutat sense oferta cinematogràfica pròpia, més enllà d’un parell de projeccions al mes a l’Auditori.

Desgraciadament, ni tenim ni sembla que tindrem oferta cinematogràfica privada a la ciutat, i és en casos així que des de les possibilitats del consistori hem de generar una programació regular i de qualitat a la ciutadania. Aquest estiu això es materialitzarà en un cicle de cinema a la fresca que per motius de pressupost serà més breu del que hauríem volgut, però us avanço que estem treballant en una proposta ambiciosa perquè l’Auditori ofereixi, a banda del documental del mes i el cicle Gaudí, una programació atractiva i de qualitat, on l’avantguarda convisqui amb la memòria, nodrint-nos de les noves veus del món i dels clàssics que encara ara tenen molt a ensenyar-nos.

Altres tasques pendents són les de l’oferta teatral i musical. Cal diversificar i ampliar la mirada, portant propostes sòlides i emergents de formats que es puguin mostrar més enllà de l’escenari de l’Auditori. Tenim espais preciosos arreu de la ciutat, i és una llàstima que s’utilitzin en comptades ocasions durant l’any. Quant a propostes concretes per a l’estiu, podem oferir una gran notícia que no deixa de tenir un regust amarg, ja que acollirem dues de les principals propostes del cartell de l’Eufònic, els dies dinou i vint-i-cinc d’agost, a banda del seguit d’activitats organitzades conjuntament amb l’Escola d’Art. La part amarga estic segura que ja la compreneu i no cal explicar-la.

Totes les activitats que organitzem s’inclouran en la nova agenda cultural en la qual estem treballant. Aquesta parteix de la que teníem, on estaven presents les activitats organitzades per l’Ajuntament, així com algunes d’externes, i s’ampliarà per a encabir la totalitat d’activitats culturals ofertes a la ciutat, independentment de si són de l’Ajuntament, altres institucions o d’entitats privades. S’habilitarà un portal des d’on es podrà aportar tota la informació relativa a l’activitat i que tothom podrà consultar. En aquesta línia, i desmentint allò que es diu que “a Tortosa no es fa res”, volem oferir una eina de coordinació entre institucions públiques i iniciatives privades per tal d’evitar que diversos actes es programin alhora, com passa recurrentment.

Aquestes iniciatives són les primeres mostres del pla estratègic de cultura que estem definint, pensant a llarg termini el model cultural que situï Tortosa com un dels referents indiscutibles de la cultura catalana. Som un govern de cohesió, inclusió i ambició. Us devem fer tot allò que puguem, i posarem tot el nostre temps i energia en fer-ho possible.

Mar Lleixa Fortuño
Mar Lleixa Fortuño
portaveu d’ERC, primera tinent d’Alcaldia, regidora de Cultura, Memòria Democràtica, i Igualtat i Feminismes de l’Ajuntament de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + = 11

Últimes notícies