HomeSense categoriaTortosa regula l’ús del patinet elèctric i en prohibix la circulació per...

Tortosa regula l’ús del patinet elèctric i en prohibix la circulació per les voreres

EDICIÓ PAPER // Mentre no arriba una regulació estatal, la DGT va proposar que siguen els ajuntaments els que ordenen l’ús dels patinets elèctrics als seus municipis, i Tortosa serà pionera en este sentit després de constatar que cada vegada hi ha més vehicles d’este tipus circulant per la ciutat, tot i que és difícil quantificar-ne la presència perquè els seus propietaris no estan obligats a matricular-los. La regidoria de Mobilitat del govern de Junts i el PSC ja té enllestida una proposta de modificació de l’ordenança de circulació que previsiblement s’aprovarà en el ple de dilluns i que incorpora la regulació dels anomenats vehicles de mobilitat personal (VMP) com els patinets i les bicicletes elèctriques, respecte a les quals -com explica el tinent d’alcalde de Mobilitat Fernando Saporta- gairebé se n’homologa l’ús a les bicicletes convencionals.  

El tret principal d’esta modificació, que s’ha consensuat en el Consell de Sostenibilitat amb representants dels grups polítics i de col·lectius d’agents de mobilitat com els taxistes o els conductors de busos, és que prohibirà la circulació dels patinets elèctrics per les voreres. Tindran llibertat per la resta d’espais oberts a la circulació, però amb limitació de velocitat a 30 km/h, que de fet, segons Saporta, és el límit que marca la normativa d’homologació dels vehicles tipus B, els més abundants. L’ordenança també determina que estos vehicles han de dur fre i llum operatius i que els seus conductors, que han de ser majors de 14 anys, han de portar casc. S’incentiva la seua circulació pels carrils bici -incloses voreres amb carril bici-, per la Via Verda i per les zones de 30 km/h.  “Estem a favor dels vehicles sostenicles VMP i no volem prohibir-los sinó només regular-ne l’ús perquè hi ha un buit legal”, afirma Saporta.

Pel que fa als patinets tipus A, més menuts, amb velocitat limitada a 20 km/h i menys d’un metre, tampoc poden anar per la vorera -com sí que està permés als patinets manuals d’ús lúdic- i no es recomana el seu ús per la calçada. En canvi, a diferència dels de tipus B, els A poden circular per carrers per a vianants a una velocitat moderada mai superior a 10 km/hora. Pel que fa a les bicicletes elèctriques, la velocitat queda restringida als 25 km/h que permet el vehicle en mode elèctric i tampoc podran circular per la vorera.  

Els menors de 14 anys només poden circular amb VMP elèctrics fora de les zones de circulació i sota la responsabilitat d’un adult.

Pel que fa a les sancions, explica el regidor, s’aplicaran les que preveu el règim municipal de circulació: lleus, greus o molt greus. L’Ajuntament insta els propietaris a registrar els vehicles i a tenir assegurança, encara que ni una cosa ni l’altra pot ser obligatòria, i apostarà, segons Saporta, per habilitar nous espais d’aparcament en U invertida tant de patinets com de bicicletes a la ciutat. 

La concreció de la regulació arriba un any després que el ple aprovés per unanimitat dos mocions presentades pels grups municipals d’ERC-Tortosa Sí i el PSC per disposar d’una normativa específica per a l’ús dels patinets elèctrics en les vies urbanes del municipi. 

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 5 =

Últimes notícies