HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catTortosa, transparent en l'aigua

Tortosa, transparent en l’aigua

El planeta Terra és com és perquè té aigua i li arriba una quantitat de sol que afavorix la vida. Una bona part de tots els organismes vius són aigua. Els humans, aproximadament el 70% som aigua. L’aigua està en tots els aliments que ingerim, des dels fruits secs a la sopa de galets. Neta i de qualitat, diàriament venim a ingerir 2 litres d’aigua bevent i menjant. També contínuament l’estem expulsant com a aigua residual bruta que torna al medi. Tots els éssers vius fem el mateix, també els processos industrials i agrícoles. En conseqüència, l’entorn rep multitud de substàncies que condicionaran la qualitat de l’aigua.
Conèixer la qualitat de les aigües de l’entorn es fa necessari degut al fet que tot allò que aboquem al medi, tard o d’hora ens torna a casa a través de l’aigua i dels aliments. Òbviament ens arribaran tot tipus de substàncies que són necessàries per al funcionament de l’organisme o no, però s’han d’evitar quantitats que puguen alterar el bon funcionament. D’aquí la contínua necessitat d’analitzar tots els productes d’ingesta, aliments i aigua.

Són molts els exemples als quals es podria recórrer que expliquen les conseqüències d’ingerir aliments o aigua contaminades, des d’una colitis a situacions molt greus o fins i tot la mort. Disposar de sistemes de control és una manera coherent de saber l’evolució de la qualitat dels aliments i aigua que ingerim. Sense anar massa lluny, a finals de març d’este any, a Móra la Nova es va produir una situació en la qual les analítiques de l’aigua del pou d’abastament a la població van evidenciar continguts d’un pesticida que superaven el valor paramètric establert en la normativa vigent. Es van fer les recomanacions adients perquè la població no utilitzés l’aigua durant uns deu dies, si no disposava de filtres de carbó actiu a casa per eliminar el plaguicida contaminant. La gestió de la situació des de “fora” va semblar correcta. Això sí, ha estat una lliçó per a tots aquells que hem seguit la notícia i de ben segur que haurà motivat a molts, persones i gestors de l’aigua, a prendre mesures per evitar possibles situacions incòmodes per a un curt, mitjà o llarg termini.

En aquella ocasió ja es va fer referència en el present mitjà de comunicació, l’Ebre, de la necessitat de tenir l’usuari una tranquil·litat en obrir l’aixeta de casa per beure, fer el menjar, higiene, etc. Faltaria més. Ajuntaments, concessionàries o gestores de l’aigua, Departament de Sanitat, han de garantir que l’aigua domèstica arribe a les cases en bones qualitat d’ús i amb les analítiques degudament actualitzades segons la normativa vigent, RD 140/2003 i posteriors modificacions i actualitzacions.

Aleshores es reivindicava la necessitat de fer públiques les analítiques d’aigua, perquè la població pugue comprovar la qualitat de les aigües potables del seu municipi. Actualment la facilitat de consulta a través del web del municipi o gestor de l’aigua afavorix de manera significativa la capacitat de fer-ho públic.

En el cas que ens ocupa, tots ens hem de felicitar per la iniciativa que ha pres Aigües de Tortosa de publicar les analítiques de les aigües municipals i que es poden consultar en el web https://www.aiguesdetortosa.cat/Empresa/Inici/. De moment es poden consultar analítiques dels pous Parc municipal, dipòsit de Santa Clara i Mig Camí. Enhorabona!. Allí es presenten els resultats analitzats de més de 120 paràmetres. Destaquen els paràmetres fisicoquímics com els nitrats, clorurs, sulfats, clor residual, etc; metalls pesants com el mercuri, plom, arsènic, etc; plaguicides com el DDT, endrin, heptaclor, etc; els trihalometans com el cloroform, bromoform, etc; les triazines com ametrina, atrazina, etc; microbiològics com clostridium perfringens, coliforms totals, Escherichia coli, etc. Més endavant analítiques de Campredó, Vinallop, Jesús i Reguers. En la línía de millora contínua, es preveu als pous del Parc la rehabilitació i restauració de l’edifici, renovació instal·lació hidràulica i elèctrica, tot amb una inversió d’uns 330.000 euros. Segurament l’usuari no estarà acostumat a utilitzar ni saber què són tots els paràmetres. Com que les persones som curioses, de ben segur que anirà preguntant o fent recerca del que volen dir els resultats que aporten les analítiques i comparar-los amb els valors paramètrics (V.P.), igual que quan es mira una analítica de sang. Advertència a tots aquells que només es basen en consultes poc serioses a través d’internet. Buscar, consultar, comparar, contrastar, etc. són accions a tenir present a l’hora d’analitzar els resultats de les analítiques. Serà molt important valorar com evolucionen amb el temps els valors que anirem observant.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 4 =

Últimes notícies