Treballem pel call jueu

El febrer de 2020 iniciava el meu càrrec com a regidora a l’Ajuntament de Tortosa, i el cert és que aquests dos anys no han estat fàcils. Han estat diverses les causes sobrevingudes que ho han complicat. Primer, el temporal Gloria, al poc temps la pandèmia, i, per descomptat, tot el que afecta el dia a dia de les persones; però tant la regidoria de Governació i SAC com tot el Govern no ens hem arronsat davant totes i cadascuna de les dificultats sorgides, perquè és per això que el poble ens ha escollit, per treballar cada dia pels ciutadans i ciutadanes de Tortosa.

A banda de la regidoria de Governació i SAC, tinc la gran sort de ser regidora de barri de Remolins, un barri en el qual m’han acollit com una veïna més, en el dia a dia i en el contacte amb els veïns, ja sigui de manera directa o a través de l’Associació de Veïns. Per aquest motiu, vull agrair als membres de l’associació, i especialment a la seva presidenta, la seva paciència i col·laboració, escoltant problemes, buscant solucions i, per descomptat, planificant el futur del barri.

Com regidora del barri de Remolins, treballem de costat amb tot el Govern i, en especial, amb aquelles regidories que tenen especial incidència amb turisme, patrimoni i habitatge. I sí, tenim un pla, per a Tortosa i també pel call jueu de Remolins, tal com vaig detallar al darrer ple de l’Ajuntament explicant tot allò que en les diverses comissions tractem amb tots els grups, i que ja fa temps que treballem per recuperar i millorar el nostre patrimoni.

A Remolins ja hi estem treballant, a través la Direcció General de Patrimoni Cultural, per recuperar l’edifici conegut com la Sinagoga, a través d’un conveni amb l’Incasòl i per un import de 240.000 €, cofinançats al 50 % per ambdues administracions, una actuació que, sens dubte, fa valer el nostre patrimoni.

L’actuació de rehabilitació d’aquest edifici, la casa de Sant Jordi, comporta la voluntat d’este govern de fer valer un edifici patrimonial del barri, així com de crear un nou actiu turístic ubicant un espai interpretatiu del call jueu, per tal de fer valer el llegat jueu de la nostra ciutat, que s’especula que data d’època romana, així com fer valer els personatges que la comunitat jueva de Tortosa ha aportat en els àmbits del pensament, art, literatura o càbala al llarg de la història.

Per descomptat, i tal com estem fent a tota la ciutat, al call jueu i al barri de Remolins, també s’hi fan contínuament intervencions de millora de la via i espai públic, tant de pavimentació com d’enllumenat i també s’ha actuat al passeig de les Muralles, als Jardins del Príncep o amb la recuperació de la deu de l’Esperança.

És en este àmbit que ara es reprèn l’actuació, amb la modificació del projecte i amb la licitació de la Casa de les 3 Cultures, a l’entorn d’un dels pavellons de l’antic balneari d’en Porcar, on recordem que es va localitzar un mausoleu romà del segle IV, i pel qual hem redactat prèviament l’estudi d’intervenció arquitectònica i de viabilitat d’ús. Per tant, aquesta actuació servirà per continuar fent valer el nostre patrimoni, juntament amb les restes de la plaça de la Catedral, que ben aviat seran visitables a l’espai Cota_0, que donarà a conèixer més sobre el nostre passat romà.

I tot, emmarcat en actuacions incloses en el pla bàsic per a la valoració turística del call jueu de Tortosa, encarregat des de l’Ajuntament i redactat per Josep Alert, Josep Huguet i Jordi Rodó, en què ja es posa de manifest la necessitat de la creació d’equipaments turístics centrats en l’eix temàtic del nostre passat jueu.

D’altra banda, caldrà tenir en compte que les actuacions de l’Administració local necessiten del suport d’altres administracions públiques, com estem fent en el cas de la Sinagoga i de la implicació privada, i és així com el passat mes de setembre es va constituir la nova Associació d’Activitats Turístiques de Tortosa, a l’empara de la Taula de Turisme de Tortosa, amb esta voluntat d’implicació, debat i reflexió amb els diversos agents. De la mateixa manera que s’està duent terme el Pla local d’habitatge, amb el corresponent procés participatiu segons el marc del Pla d’acció comunitària Inclusiva del nostre Ajuntament.

No m’estendré més, perquè com es pot veure sí que tenim un pla per al call jueu i per al barri de Remolins, un pla que ja s’està portant a terme, un pla de present i de futur, amb actuacions, planificació i participació i per la recuperació del call jueu, perquè estem convençuts que així és com fem de Tortosa una ciutat de primera i de la qual portem el seu nom amb orgull de ciutat.

Estefania Valdes Garcia
Estefania Valdes Garcia
regidora de Governació i SAC a l’Ajuntament de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

69 + = 75

Últimes notícies