HomeSocietatObert un expedient sancionador pels canons anticalamarsa situats a la vora del...

Obert un expedient sancionador pels canons anticalamarsa situats a la vora del riu Sénia

Esta setmana s’ha conegut que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha obert un expedient sancionador als propietaris de les finques de cítrics situades a la vora del riu Sénia on hi ha canons anticalamarsa. Este estiu, este mateix setmanari recollia les queixes dels veïns d’Ulldecona pel malestar que els generaven estes màquines destinades a desfer pedregades. Els veïns d’Ulldecona van iniciar una recollida de firmes en què es queixaven del soroll que produïxen. De fet, l’impacte acústic afecta els veïns i veïnes dels nuclis urbans de Sant Joan del Pas, dels Rajolars, del barri del Castell, de Sant Rafel del Riu i d’Ulldecona.

Quan hi ha indicis que hi haurà tempesta, estes màquines emeten unes ones de xoc a l’atmosfera per tal de desfer la pedra, amb fortes detonacions, de forma repetitiva, que poden sentir-se “a quilòmetres”, segons assenyala l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura. “Estem parlant d’uns canons situats a poc més d’un quilòmetre d’un nucli urbà com és Sant Joan del Pas; o de 2 o 3 km del barri del Castell, tot i que també se senten des d’Ulldecona, i fins i tot hi ha hagut temporades que se senten des d’Alcanar, que està a molta més distància”, detalla l’alcaldessa.

Tot i que els dispositius estan ubicats a Sant Rafel del Riu, a la zona valenciana, la major part dels nuclis urbans afectats són catalans, per la qual cosa afecta dos comunitats autònomes. En este sentit, l’alcaldessa explica que des del consistori van posar-se en contacte amb l’Ajuntament de Sant Rafel del Riu per a intentar solucionar el problema. Van presentar dos denúncies al Seprona de la Guàrdia Civil i van demanar suport al centre de control de prevenció acústica de la Generalitat “per tal de mesurar els decibels que provoquen les detonacions”. Segons Ventura, preveuen que al llarg d’esta primavera puguen instal·lar uns dispositius facilitats pel Departament d’Acció Climàtica per tal de mesurar la contaminació acústica de les detonacions “i demostrar que no complixen la normativa”.

Al seu torn, l’Ajuntament de Sant Rafel del Riu va traslladar la problemàtica a la Generalitat Valenciana i va demanar un informe a la Confederació del Xúquer sobre els requisits legals d’esta mena d’instal·lacions per a combatre la calamarsa. El partit valencià Compromís va denunciar que la Confederació va tardar més de sis mesos a fer una visita a la localitat per a valorar estos canons anticalamarsa; i no va ser fins el passat 19 de gener de 2022 que els tècnics “van constatar” que estes màquines “no disposen d’expedient d’autorització obert per part del seu titular, sobre la base de l’article 3 del text refós de la Llei d’aigües i del domini públic hidràulic”. La resposta parlamentària valenciana considera que caldria qualificar la infracció com a lleu, i imposar una sanció pecuniària de fins a 10.000 €, d’acord amb l’article 117.1 de la mateixa normativa.

Malgrat que des del consistori faldut no han tingut accés a l’expedient sancionador de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, l’alcaldessa d’Ulldecona indica que “si s’inicia este expedient sancionador és perquè alguna cosa no s’ha fet bé, i, al final, el que volem és que es complisca la normativa”. És per això que, diu, “estarem satisfets quan els veïns dixen de patir este problema”. En este sentit, expressa que no sap si la solució passa “per la sanció, per la retirada dels canons anticalamarsa o per l’establiment d’alguns models d’insonorització de les mateixes màquines: això ho han de determinar els tècnics i les administracions que en tenen la competència”. Ventura conclou que “no ens aturarem fins que els veïns puguen descansar tranquils”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 6 =

Últimes notícies