HomeEconomiaUn any de negociacions per captar el gegant Kronospan, impulsades per l’alcaldessa...

Un any de negociacions per captar el gegant Kronospan, impulsades per l’alcaldessa Roigé

L’empresa Kronospan, que va anunciar la seua inversió a la capital del Baix Ebre, feia més d’un any que s’estava gestan. A l’estiu del 2020, l’aleshores directora general d’Indústria, la tortosina Matilde Villarroya, va comunicar a l’Ajuntament de Tortosa que el líder mundial en diversos productes de fusta buscava terrenys a Catalunya.

L’alcaldessa, Meritxell Roigé, explica que Tortosa es va apressar a preparar una candidatura que oferia bonificacions fiscals i sòl immediat, tot i que això no ha estat fàcil d’aconseguir, i va tenir el primer contacte amb l’empresa el febrer del 2021. El 31 de març d’enguany, el director general de la firma a Espanya va demanar una reunió presencial amb l’Ajuntament i va validar els terrenys que se li oferien, però amb una condició: l’empresa necessitava poder comptar imminentment també amb dos parcel·les que el POUM vigent inclou com a zona verda i d’equipaments, a més a més de demanar la disponibilitat de més sòl industrial amb vista al futur.

L’alcaldessa Roigé, segons reivindica, ha insistit a activar la tramitació de les modificacions urbanístiques amb l’Incasòl, propietari majoritari dels terrenys, i just este divendres el ple municipal podria aprovar-ne inicialment els canvis, que inclouen també modificacions en les alçades d’edificabilitat permeses. Roigé també ha reiterat al Govern la petició de més sòl industrial al Catalunya Sud, que ja havia formulat, i revela que va haver de negociar directament amb propietaris privats perquè accedissin a vendre els seus terrenys a Kronospan.

Paral·lelament, el president de Kronospan, Peter Kaindl, que també s’hauria reunit diversos cops amb representants de la Generalitat, va visitar els terrenys el 17 d’abril i va quedar força satisfet, fins al punt que, segons fonts de la negociació, va desestimar la resta de candidatures. Diverses reunions telemàtiques haurien apuntalat la bona sintonia entre l’Ajuntament i l’empresa.

El 2 de juny, una delegació de l’Ajuntament, formada per tècnics i l’alcaldessa mateix, va anar a visitar la planta de Kronospan a Burgos, i va quedar especialment satisfeta dels nivells de “modernització” i “baix impacte” de la fàbrica. Este estiu, Roigé també recorda que va coordinar les gestions amb Endesa per a fer arribar a la futura planta una línia d’alta tensió.

El 29 de juliol es produïx una altra trobada entre Peter Kaindl, l’alcaldessa i ara també la nova directora general d’Indústria, Natàlia Mas. El premi final ja semblava que no es podia escapar de cap manera i el 2 de setembre l’Incasòl va accedir formalment a vendre els seus terrenys a Kronospan, que ja ha abonat més d’1,5 milions d’euros per a obtenir les primeres llicències municipals per a desbrossar-ne els terrenys.

El Govern reivindica també el protagonisme d’Empresa a l’hora d’acompanyar l’empresa en la recerca d’un emplaçament; de tancar definitivament l’operació i facilitar-ne el finançament i les condicions a través de l’Incasòl i de tots els departaments implicats, així com per haver treballat braç a braç amb l’Ajuntament.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies