Un celler de la DO Terra Alta va participar aquest cap de setmana a la Festa del Vi Novell de Barcelona, que es va fer als jardins del Palau Robert. Es tracta de Sant Josep Vins, un històric en l’elaboració de vi novell. En total, hi van ser presents 8 cellers de diferents zones de Catalunya i dos de Mallorca, un territori amb una forta tradició de fer vi novell. Va ser un esdeveniment per celebrar l’arribada del primer vi de l’anyada del 2023, que aquests dies està en plena temporada, després que sortís al mercat el passat 11 de novembre, dia de Sant Martí. La festa va ser organitzada pel col·lectiu de cellers elaboradors de novell amb el suport de l’INCAVI.
Per animar la jornada i fer divulgació de què és el vi novell es van organitzar diferents activitats. A les 12.30 del migdia hi havia prevista una petita representació teatral on es van explicar els origens rurals del vi novell i la tradició catalana de vincular la sortida del vi a la matança del porc. I a les 5 de la tarda es va fer un joc interactiu tipus Trivial amb preguntes i respostes sobre el vi novell. La persona guanyadora es va emportar un lot amb una ampolla de vi de cadascun dels cellers participants.
Aquest va ser el segon any consecutiu que la festa del Vi Novell se celebra a les portes de les festes de Nadal, un canvi de data que vol reivindicar tota la temporada del novell, que comença l’11 de novembre i s’acaba ben entrat el febrer. L’any passat la festa de Barcelona va ser tot un èxit, amb més de 4.000 tastos i molt bona afluència de públic durant tot el dia.
El primer vi de l’any
El vi novell és el primer vi en sortir al carrer després de la verema de l’any. Es tracta d’un vi més jove que els vins joves, que s’elabora molt ràpidament, s’embotella i es consumeix sense haver reposat, el que li dona una frescor i unes característiques molt especials. El novell és un vi de temporada, que es troba en el seu millor moment des del mes de novembre i fins a finals de l’hivern.
Aquest any s’han posat a la venda 66.500 ampolles de vi novell, un 34% menys que l’any passat pels efectes que la sequera ha tingut en la collita de raïm. Una de les principals novetats és que l’agrupació de cellers catalans elaboradors de vi novell han creat un nou distintiu per identificar els vins novells i garantir que compleixin amb uns determinats criteris de qualitat.