HomeSocietatUn centenar de piragües omplen el riu Ebre per reivindicar un major...

Un centenar de piragües omplen el riu Ebre per reivindicar un major cabal aquàtic i sòlid

Un centenar de piragües han omplert aquest diumenge el tram entre Xerta i Tortosa del riu Ebre. En el marc de la 21a Piraguada en defensa de l’Ebre, l’acte ha servit per reivindicar un major cabal aquàtic i sòlid per al riu per garantir-ne el futur. A l’espera de la publicació del Pla Hidrològic de l’Ebre (PHE), la portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), Matilde Font, ha posat en dubte que el document inclogui les al·legacions presentades per l’entitat i n’ha criticat el retard en la publicació. “L’experiència que tenim és que tenen molt poc en compte les al·legacions i l’esborrany que presenten acaba sent el text final amb poca variació”, ha lamentat a l’ACN. La plataforma apunta a la tardor per engegar noves mobilitzacions.

De bon matí, els participants en la tradicional Piraguada en defensa de l’Ebre s’han aplegat a l’embarcador de Xerta per recollir les embarcacions amb què han remat fins a Tortosa. Després d’una breu introducció sobre l’objectiu de l’acció reivindicativa i les indicacions de seguretat pertinents, s’ha donat iniciat a la travessia d’uns trenta quilòmetres, que s’ha allargat fins al migdia. L’acte reivindicatiu ha posat el punt final a la capital del Baix Ebre, on s’ha llegit un manifest i s’han demanat “fets i no paraules” a les administracions a l’hora de protegir el riu.

Entre els participants, la conscienciació i sensibilització envers el futur del riu Ebre era ben present. És el cas del Llorenç Viña, un jove que acumula tres piraguades reivindicatives organitzades per la PDE. “No és el mateix veure el riu des de fora que veure’l des de dins, anar amb piragua en aquest tram permet visualitzar les dificultats que es deriven de la manca d’aigua i sediments que té l’Ebre“, ha apuntat. D’altra banda, en Manel Ferrando, de 92 anys, ha estat el participant més gran en la Piraguada en defensa de l’Ebre. Després de més de quaranta anys remant pel riu amb el club remer de Tortosa, ha assenyalat que amb el temps el riu ha canviat molt i ha remarcat la importància de comptar amb un major cabal sòlid i aquàtic per garantir-ne la viabilitat.

21 edicions de la Piraguada en defensa de l’Ebre, amb permís de la pandèmia

En aquesta ocasió, un centenar de persones han participat en la iniciativa impulsada per la PDE. Es tracta d’una xifra lleugerament menor a l’habitual en aquesta acció, que ja acumula 21 edicions. L’any 2020, a causa de les restriccions vinculades a la pandèmia, es va haver d’anul·lar la piraguada, una de les propostes històriques per visualitzar les reivindicacions de l’entitat, que s’han mantingut al llarg de dues dècades.

Tot plegat s’emmarca en les setmanes prèvies a la publicació del Pla Hidrològic de l’Ebre, que segons la PDE, hauria de ser una realitat a finals de mes. “Ja van tard, com de costum“, ha etzibat la portaveu de la plataforma, Matilde Font. A l’espera que es publiqui el document, Font ha assenyalat que en anteriors ocasions, no ha tingut en compte les al·legacions presentades no només per part de l’entitat, sinó tampoc les d’altres organismes. En el cas de la PDE, les reclamacions es concentren en no atorgar més permisos per a nous regadius i una moratòria per als existents, així com un major cabal sòlid i aquàtic per al conjunt del riu.

Font també ha incidit en un altre document, el pla integral del Delta. En aquest cas, ha apuntat que hauria de publicar-se a finals d’any i que “per lògica” hauria d’anar lligat a les propostes incloses en el PHE. Sobre aquest text, la plataforma lamenta que no ha estat convidada a cap reunió per tractar el pla i espera que inclogui altres mesures més enllà del moviment de sorra en diferents punts del delta de l’Ebre.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 2 = 7

Últimes notícies