HomeSocietatUn estudi sobre l’ús del català, primer premi de recerca de batxillerat...

Un estudi sobre l’ús del català, primer premi de recerca de batxillerat Ciutat Amposta

El passat 20 de novembre es va celebrar la setzena edició del premi de recerca de batxillerat Ciutat Amposta, un premi que té per objectiu promoure la curiositat i la recerca científica a batxillerat, reconeixent aquells treballs de recerca sobre aspectes relacionats amb Amposta, la comarca del Montsià i les Terres de l’Ebre.

En esta edició es va atorgar un primer premi a Marina Ferré, alumna de l’Institut de tecnificació, pel seu treball Estudi sociolingüístic del català a Amposta i a Catalunya. A banda, es va atorgar un accèssit a Laia Cabré, de l’institut Ramon Berenguer IV, pel treball Tortosa entre mar i muntanya: evidències paleontològiques.

L’acte va ser obert al públic i va tenir lloc a l’Ajuntament d’Amposta, presidit pel seu alcalde, Adam Tomàs, i la regidora d’Educació, Núria Marco, amb presència dels representants dels centres educatius i els familiars de les dos alumnes premiades.

El treball de recerca premiat, Estudi sociolingüístic del català a Amposta i a Catalunya, de Marina Ferré, tracta la contribució que, durant anys, entitats i associacions d’arreu del país han realitzat per a fomentar l’ús del català. El treball planteja, també, si els recursos de normalització lingüística que s’oferixen a tot Catalunya per a promocionar el català tenen alguna mena de resultat a Amposta, així com l’ús del català al carrer, i se centra específicament en els petits comerços i en les interaccions amb persones immigrants.

“Bé, la veritat és que sempre m’ha preocupat el tema de l’emergència lingüística del català, i més estos últims anys, que s’ha accentuat tantíssim. Estic en contacte amb gent d’arreu de Catalunya on la realitat lingüística és molt més preocupant que la de les Terres de l’Ebre. A més, sempre s’ha dit que al nostre territori és on s’usa més el català en tots els Països Catalans. Així doncs, volia comprovar de primera mà si era cert”, explica Marina. A més, destaca l’orgull que és per a ella que personal de l’Ajuntament s’haja llegit el seu treball.

“El fet que els hi haja agradat el meu treball em dona esperança que es treballe fortament per la conservació de la llengua que, com s’ha demostrat al meu treball, a Amposta no hi ha encara risc de perdre’s, perquè el voltant perpetua que tothom el parle sense qüestionar-nos perquè hauríem de parlar una altra llengua quan la nostra és el català. Però crec que s’han de concentrar molts esforços en una bona integració social dels immigrants, en català, i sobretot, seguida d’una conscienciació de la població”, destaca Ferré.

 

Accèsit

Pel que fa a l’accèssit, Tortosa entre mar i muntanya: evidències paleontològiques, de Laia Cabré, s’hi investiga el jaciment de Sant Onofre, a Campredó, amb l’objectiu de verificar o refutar l’existència de les evidències fòssils que s’hi han trobat. A partir de mostres recollides al jaciment, Cabré du a terme un treball pràctic, que conté un treball de camp i tècniques de laboratori. “Volia fer una recerca focalitzada en un treball de camp complet i relacionat amb la ciència, així que vaig decidir agafar el jaciment de Sant Onofre, ja que no havia estat gaire estudiat”, explica la Laia Cabré.

Este reconeixement té una dotació econòmica per al primer premi de 400 €, així com també l’edició del treball de recerca en format de llibre. Per a l’accèssit, la dotació econòmica és de 200 euros i també l’oportunitat de passar el seu treball a format llibre.
El jurat d’este guardó està format per la regidora d’Educació de l’Ajuntament, amb veu, però sense vot; una tècnica d’Educació del consistori; l’arxiver municipal; i representants de l’Institut d’Estudis Comarcals i del Museu de les Terres de l’Ebre.

A banda del reconeixement acadèmic que suposa rebre un premi així, la satisfacció de les estudiants premiades va molt més enllà, ja que per a elles no només és un premi pel treball acadèmic presentat, sinó també pel sacrifici, l’esforç i la constància. “Estic molt contenta amb este premi, perquè, després de tota la faena que ha portat el treball, veure que s’ha valorat com es mereix em fa molt feliç. Estic agraïda que s’haja valorat tota la faena que hi ha darrere del treball de recerca”, conclou Cabré.

Aida Cid
Aida Cid
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 74 = 79

Últimes notícies