HomeTurismeUn nou sistema d'indicadors promou la gestió sostenible de les platges de...

Un nou sistema d’indicadors promou la gestió sostenible de les platges de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre

Un nou sistema d’indicadors promou la gestió sostenible de les platges de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre.

Es tracta d’un total de 34 paràmetres, orientats a guiar i monitorar la gestió de les platges amb criteris sostenibles, alhora que fomenta la diversificació d’usos per a un públic eminentment familiar.

El Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona ha liderat la creació d’este mètode, en el marc de l’operació Platja Innovadora del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial TurisTIC en Família, i en el qual han participat activament agents públics i privats que intervenen en la gestió del litoral.

La presentació dels indicadors ha tingut lloc este dijous al Castell de Vila-seca, en un acte al qual ha participat la vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Camí Mendoza, i l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura.

És una eina que es posa a disposició dels municipis per afavorir una gestió integral de les platges que possibilite la diversificació d’usos i el manteniment de les funcions pròpies de l’ecosistema. De fet, el sistema també inclou una proposta de parametrització dels indicadors que en facilite la seua mesura i seguiment, així com 50 bones pràctiques que contribueixen a impulsar els canvis desitjats en els indicadors establerts.

L’aplicació d’este sistema a les Terres de l’Ebre ha estat reconegut recentment com una de les cent millors pràctiques en sostenibilitat a escala mundial per l’organització Green Destinations.

Els indicadors es divideixen en dos grans àmbits: platja sostenible i platja familiar i inclusiva. El llistat abasta aspectes diversos com la protecció del litoral i de les espècies que hi habiten, el foment de les activitats adaptades a la diversitat funcional i sensorial, o a la desestacionalització del turisme.

 

Procés de disseny

El procés de disseny del sistema d’indicadors ha inclòs una primera fase de revisió dels sistemes d’indicadors de gestió de platges existents, tant a escala local com internacional.

La segona fase ha inclòs un procés participatiu amb agents públics i privats de les Terres de l’Ebre i de la Costa Daurada implicats en la gestió de les platges i les activitats que s’hi ofereixen. Esta consulta s’ha centrat a explorar els aspectes, criteris i indicadors rellevants.

Finalment, en una tercera fase s’ha portat a terme un treball d’estructuració i síntesi de les aportacions recollides durant el procés orientat al disseny del sistema d’indicadors.

 

50 bones pràctiques

Addicionalment, s’han identificat 50 bones pràctiques complementàries als indicadors. Així, es detallen pràctiques relacionades amb la formació dels equips tècnics i dels operadors turístics i dinamitzadors d’activitats; activitats de sensibilització i campanyes de voluntariat; col·locació de panells informatius divulgatius dels hàbitats i espècies d’interès; protecció d’espais costaners marins; creació d’activitats conjuntes per a famílies, així com l’elaboració d’un catàleg d’experiències i activitats adaptades per a persones amb diversitat funcional i sensorial, entre d’altres.

 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

67 + = 69

Últimes notícies