HomeCulturaUn Sant Jordi carregat de novetats literàries ebrenques

Un Sant Jordi carregat de novetats literàries ebrenques

La producció literària ebrenca continua vivint un bon moment, i este Sant Jordi es trobaran moltes novetats de títols ebrencs a les llibreries, i amb un ventall de gèneres ben diversos. “Dietaris, molta poesia, narració en català i castellà, cuina, contes, recull de relats, assajos, juvenils, novel·la eròtica… Tenim per a triar el que vulguem”, detalla la llibretera Rosa Cubeles de La2 de Viladrich.

Així, doncs, al taulell podrem trobar noms d’autors consagrats com el campredonenc Emigdi Subirats amb la biografia El més vell dels catalanistes, Antoni Añón, una obra que reivindica la figura d’este prohom xertolí de la Renaixença; el poemari del roquetenc Jesús Massip, Personatges / Paisatges, a través del qual es recorden diverses personalitats i espais coneguts de l’autor; o l’obra poètica quasi completa del tortosí Albert Roig (Els ulls de la gossa). Seguint amb la poesia, que enguany n’hi ha molta, trobem el recull dels set llibres de poemes del tortosí Ricard Martínez (Arrels d’aire); el llibre de poemes Si l’oblit no em falla (XXV Premi de Poesia Miquel Martí i Pol) d’Albert Gavaldà, un barceloní afincat des de fa anys a la Ràpita, així com el poemari del calero Joan Callau (Com l’hora blava).

També publiquen nova novel·la el camarlenc Agustí Clua (Enyors, Premi de Narrativa Vila d’Almassora), les tortosines Cinta Arasa (Paraules, flors i pólvora), Fàtima Beltrán (Canción bajo el agua), Cinta Pérez (Criada a l’illa de buda), i el debut en literatura eròtica del canareu Miquel Bort (Amore).

“La producció literària ebrenca té molt bona salut. A més, enguany hi ha gent molt jove que s’incorpora i que de seguida guanyen premis, o els publiquen editorials d’arreu del territori”, indica Cubeles. És el cas de la xertolina Laia Viñas (Les closques, Premi Documenta ex aequo 2020), que ha entrat amb força al sector del llibre i s’està fent un lloc, ja que està sent un dels més venuts. Entre els autors novells també destaquen la jesusenca Mònica Sales, amb el seu dietari Confi(n)ada, o la doverenca Eva Vázquez (Contes com a antídot).

Entre els llibres infantils, la xertolina Carme Forcadell tindrà protagonisme als taulells de Sant Jordi amb el conte Les paraules seran sempre lliures, així com l’escriptor i il·lustrador ampostí amb Lola i els contes. Les receptes tradicionals i els secrets de la pastisseria es desvetllaran de la mà de la calera Gessamí Caramés (Meleta de romer); i el rapitenc Pep Carcellé desgranarà en un assaig literari tres de les obres del reconegut Sebastià Juan Arbó (Cicle novel·lístic de Sebastià Juan Arbó: Entre la terra i el mar (1966), La tempestad (1975) i La masia (1975)); així com el tortosí Albert Fabà explica els cicles emotius associats a la malaltia bipolar que patix (Dietari ebrenc d’un bipolar). L’Associació La Cana ha tret el sisè volum de la col·lecció ‘Lo Pedrís’, que relata la història d’El molí d’Oriol (Flix): Set segles fent-hi oli per a la vila, així com Albert Curto i Laura Tienda apropen el llegat fotogràfic del xertolí Joan Cases, la memòria local, el vuitè llibre de la col·lecció ‘Finestres al passat’.

Entre algunes de les publicacions que van aparèixer al llarg de l’any passat, però que la pandèmia va evitar que tingueren un recorregut públic normal, la llibretera de La2 de Viladrich destaca el dietari L’eternitat enamorada. Notes d’un diari, 2016-2017 de l’ebrenc d’adopció Josep Igual, natural de Benicarló que va traspassar el passat mes de març. “L’any passat no es va poder fer quasi res perquè estàvem confinats quan va sortir el dietari, i ell també estava en un procés delicat”, diu Cubeles, i afegix “penso que se li ha de fer un homenatge, perquè el dietari és molt bo, va guanyar el Premi Octubre Joan Fuster d’Assaig 2019 i, per tant, jo el recupero enguany”.

Així, els pronòstics assenyalen que serà una bona diada de Sant Jordi, carregada de novetats literàries. “Per novetats no serà”, conclou Cibeles, que afegix “cada persona té el seu gust i cada llibre té la seua connexió, uns perquè els coneixen i d’altres perquè els descobrixen”.

Un Sant Jordi diferent

Alegria i il·lusió, novetats literàries i clàssics, llibres i roses, però també mascaretes i distàncies. Estos seran alguns dels ingredients que conformaran la diada de Sant Jordi. Després que l’any passat un dels dies més assenyalats als calendaris dels catalans i catalanes quedés suspès a causa de la pandèmia del coronavirus, i se celebrés un Sant Jordi descafeïnat en ple mes de juliol; enguany el sector del llibre anticipa que serà “millor” que el de l’estiu, però encara lluny de les vendes habituals.

“Serà un any diferent, però tenim alegria de poder traure els taulells al carrer de nou”, admet Cubeles, que recorda el Sant Jordi de l’abril passat tan desangelat i dur que van viure “amb les portes tancades i anant a repartir els llibres que ens van encomanar als domicilis, sense trobar ningú pels carrers”. També amb molta il·lusió encara Helena Herranz, de la llibreria La Romàntica d’Amposta, la celebració de la seua primera diada de Sant Jordi d’ençà que va obrir el seu negoci el passat mes de setembre. “Poder celebrar la festivitat ja és significatiu, des de fa uns dies l’ambient que es respira a la llibreria és que la gent també té ganes de celebrar-la”, detalla.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 1 =

Últimes notícies