HomeInvestigacióUna enginyeria belga farà l’estudi sobre el transport de sediments pels canals...

Una enginyeria belga farà l’estudi sobre el transport de sediments pels canals de l’Ebre

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha encarregat a la consultora belga Haedes BV la redacció de l’estudi que haurà de determinar quina és la capacitat que té la xarxa de canals de regadiu per a transportar el sediment entrant des del riu a Xerta i Tivenys fins al delta de l’Ebre i determinar les tones totals que hi poden arribar. El cost de l’estudi s’eleva a 312.500 i el termini d’execució és de dos anys.

Haedes BV és una enginyeria especialitzada en la gestió de desafiaments relacionats amb costes, estuaris, rius i oceans, que destaca per la seua capacitat d’implementar models numèrics i ciència de dades en els seus projectes. L’empresa belga treballa en diverses àrees com la resiliència climàtica, els sistemes d’aigua sostenibles, l’energia renovable marina, la logística portuària fluvial i les iniciatives de desenvolupament sostenible relacionades amb els mars i oceans.

Si en un futur se decidís alliberar sediments des dels embassaments de Mequinensa-Riba-roja i Flix, els resultats obtinguts d’este estudi haurien de servir com a base per a determinar quina gestió caldria fer a la xarxa de canals per a transferir els llots fins a les zones deficitàries dels dos hemideltes. En este sentit, cal recordar que el Pla Hidrològic de l’Ebre (2022-2027) contempla la possibilitat de desenvolupar una prova pilot dins de l’embassament de Riba-roja amb l’objectiu de mobilitzar els sediments atrapats dins d’este pantà.

Entre altres punts, l’estudi haurà de construir un model hidràulic lineal del flux sedimentari dels canals principals, secundaris i terciaris, que haurà de ser validat amb proves de camp consistents en injectar sediments en diferents punts de la xarxa de regadiu. A la vegada, l’enginyeria belga haurà d’identificar les àrees prioritàries del delta de l’Ebre on fer arribar el sediment i quantificar-ne el volum necessari per a compensar la subsidència en estes zones.

Altres objectius dels treballs encarregats ara per l’ACA seran detectar els punts de la xarxa dels canals de regadiu on se puguen produir problemes per a fer arribar el sediment i definir les possibles mesures de correcció per a resoldre’ls. A la vegada també es demana determinar la concentració teòrica de sediment que seria necessària que circulés pels canals de rec per a compensar la subsidència mitjana anual en les àrees prioritàries sota les condicions de cabal màxim.

Panorama preocupant

La reducció en l’aportació d’aigua i de sediments del riu, que queden atrapats al sistema d’embassaments Mequinensa-Riba-roja i Flix, contribuïx a debilitar la integritat del delta de l’Ebre. Este fenomen, combinat amb la subsidència natural de la plana deltaica i l’augment previst del nivell del mar en les pròximes dècades a conseqüència del canvi climàtic, crea un panorama altament preocupant per a la sostenibilitat de la planta deltaica. Amb menys sediments per a elevar el terreny, augmenta la vulnerabilitat del delta de l’Ebre a les inundacions, especialment durant temporals importants -com ja es va poder constatar amb el Gloria i el Filomena- i els episodis de crescuda de nivell del mar. Esta situació tindrà greus repercussions en les activitats agrícoles i turístiques, i també dels ecosistemes del delta de l’Ebre. Especialment per la intrusió d’aigua salada en les plantacions agrícoles.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

75 + = 77

Últimes notícies