HomeCulturaUna exposició fotogràfica al Museu Terres de l'Ebre mostra plantes típiques de...

Una exposició fotogràfica al Museu Terres de l’Ebre mostra plantes típiques de l’Ebre i el procediment de la cianotípia

El fotògraf barceloní Josep Maria Balagué, d’arrels ebrenques i tortosí d’adopció des del 2015, va inaugurar el passat divendres, 11 de novembre, una exposició fotogràfica al Museu Terres de l’Ebre. Sota el nom Territori blau, l’autor presenta tot un conjunt de plantes recollides a les comarques ebrenques i també al mar, així com racons paisatgístics del territori d’especial bellesa. A més, l’exposició no només vol mostrar de manera poètica estos elements naturals de la zona, sinó que també vol donar a conèixer la història, els materials i el procediment fotogràfic amb què s’han fet les imatges: la cianotípia.

La cianotípia és una tècnica que dona com a resultat còpies fotogràfiques de color blau intens, utilitzant sals metàl·liques com a agent sensibilitzant i llum solar com a mitjà d’impressió. Esta tècnica va ser emprada per primer cop l’any 1842, quan el científic anglès John William Frederick Herschel va descobrir que les sals de ferro eren sensibles a la llum solar.

Una coneguda seua, la botànica i il·lustradora Anna Atkins, després de provar diferents maneres de fer impressions en un paper amb llum -amb resultats poc satisfactoris-, ho va intentar amb l’invent d’Herschel, la cianotípia, i va aconseguir unes imatges espectaculars, cosa que la convertia en la primera persona a utilitzar una tècnica fotogràfica per a il·lustrar un llibre.

Ara, cent vuitanta anys després, el Museu de les Terres de l’Ebre exposa Territori blau, del fotògraf Josep Maria Balagué, que mostra un recull de cianotípies fetes amb el mateix procés d’Atkins i Herschel, que, en paraules de l’autor, reivindica “un procés del segle XIX, artesà cent per cent i manual en gairebé la seua totalitat”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 51 = 57

Últimes notícies