HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catUna inversió per a les persones, l’economia i la ciutat

Una inversió per a les persones, l’economia i la ciutat

Durant els pròxims mesos, el govern de Tortosa portarem a terme un seguit d’actuacions i d’iniciatives que ens permetran fer un impuls a la vida i a l’urbanisme del municipi. Ho farem gràcies a la modificació pressupostària que vam aprovar i que ascendeix a més de 14 M€ en conjunt, fet que configura per a enguany un pressupost de més de 54 M€. D’aquests diners més de 9,6 M€ corresponen a inversions. Una xifra que mai havíem vist a la nostra ciutat i que és possible en poder disposar d’un romanent de tresoreria de més de 6 M€: la suspensió del control de la despesa que els ajuntaments hem aconseguit per fer front a la crisi ens ha permès disposar dels estalvis que hem generat gràcies a una gestió eficient dels recursos i al treball per aconseguir recursos supramunicipals. Per tant, ara podem destinar aquesta quantitat tan important en actuacions que suposaran un benefici important per a la ciutadania i per al conjunt del nostre municipi.

La modificació pressupostària es fonamenta en tres premisses principals: l’atenció a les persones, la reactivació econòmica i la millora de la via pública a tots els barris i pobles de Tortosa. Incrementem la despesa social, duplicant els ajuts a l’atenció benèfica, assistencial, ajuts al lloguer o altres necessitats indispensables dels que tenen menys recursos. Però també als ajuts a la pobresa energètica, l’ajuda a domicili, o les aportacions a les entitats assistencials, Càritas i Creu Roja, per al menjador social, el tiquet fresc, el projecte d’acollida integral i el projecte Oikia.

Pel que fa a la reactivació econòmica, injectarem 400.000 € en forma de Bons Tortosa, que permetran a la ciutadania disposar d’un val de compra de 20 euros als establiments adherits i que generarà un impacte econòmic superior a 1,2 M€ en el nostre comerç local. A més, durem a terme campanyes de dinamització i suport econòmic al teixit econòmic i associatiu, que han de permetre recuperar l’activitat després d’uns mesos complicats. I seguirem potenciant el Mercat de Tortosa, apostant pels productes de proximitat, amb actuacions com la creació de les illes de tast, entre altres mesures de millora de l’equipament.

A més, seguirem treballant per potenciar el turisme, un dels pilars de la nostra economia que cada any creix de manera destacada. Per això posarem en valor les restes arqueològiques del davant de la catedral amb el projecte Cota 0, crearem un mapping a la façana de la catedral, ampliarem l’embarcador o millorarem la senyalització turística, com a algunes de les actuacions. I generarem un nou actiu turístic amb la rehabilitació de la muralla del Rastre i l’habilitació d’un passeig, i a la vegada també actuarem en patrimoni, rehabilitant la sinagoga del call jueu i actuant al castell de Tenasses i el fortí del Bonet.

La via pública és clau, perquè volem una ciutat més amable per la ciutadania. Per això destinem 1 M€ a la reposició de voreres, carrers, places,… i 450.000 a camins municipals. Però també preveiem recursos per renovar semàfors, senyalitzacions viàries i eliminar barreres arquitectòniques. O una important partida de 300.000 euros per seguir renovant l’enllumenat públic. A tots aquests diners cal sumar-hi els que invertirem a convertir el carrer Cervantes en un passeig pensat per a les persones, amb un nou tram de carril bici, així com la redacció del projecte de la plaça d’Alfons XII, que permetrà generar nous espais al centre de la ciutat. I seguirem ampliant la xarxa de carrils bici, connectant la ronda Docs i el passeig de Ferran d’Aragó, o creant un nou accés des de l’avinguda de l’Estadi a la Via Verda, que enllaçarà amb els dos instituts i el WIN i que suposarà una nova connexió amb Ferreries.

Enguany volem que la nostra ciutat es converteixi en una ciutat més verda i més amable per a les persones. Per això, la modificació pressupostària preveu una inversió molt important en zones verdes, de més d’1 M€ que inclouen el nou contracte de jardineria i actuacions destacades al parc Teodor Gonzàlez, a la plaça de Jaume I o el parc de la Fira. I seguirem renovant els parcs infantils i instal·lant circuits biosaludables, que són espais molt importants per a les famílies.

L’aposta pels equipaments municipals farà que seguim potenciant el Museu, amb l’ampliació i l’arranjament de la plaça exterior. Així com l’antiga INDO, on crearem una sala sociocultural amb capacitat per a 300 persones: una nova sala per al teixit social de la ciutat. O la millora en l’eficiència energètica a edificis municipals. Sense oblidar la cultura, que enguany vertebra la nostra activitat amb la Capital de la Cultura Catalana i amb el títol de Ciutat Gegantera de Catalunya.

A més, com he dit, és un pressupost pensat per a tots els barris i per a tots els pobles, i per això cal destacar que enguany es veurà reflectit per primera vegada el nou conveni amb les EMDs, fet que suposarà un increment molt destacat dels recursos per a inversions i per a despesa corrent als pobles del municipi. Tot plegat, mentre seguim reduint l’endeutament de l’Ajuntament de Tortosa, eixugant més de 6,2 M€. En conclusió, una modificació pressupostària que permetrà fer una embranzida molt important al conjunt de la ciutat, a tots els barris i pobles, per seguir fent de Tortosa una ciutat més amable per a les persones.

Meritxell Roige i Pedrola
Meritxell Roige i Pedrola
portaveu del grup municipal de Junts per Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 3 =

Últimes notícies