HomeSense categoriaUnió de Pagesos apunta una mala collita d’ordi i pèsol i una...

Unió de Pagesos apunta una mala collita d’ordi i pèsol i una collita normal de blat i colza, rebaixant les expectatives de la primavera

TERRES DE L’EBRE // El balanç que Unió de Pagesos fa de l’actual campanya de la collita de cereal i conreus herbacis d’hivern a Catalunya és d’una collita inferior a la prevista a la primavera, quan la pluviometria augurava una bona campanya, com va fer públic el sindicat amb el comunicat del 14 de maig. Amb les dades reals a la mà, però, el sindicat apunta que el comportament ha estat asimètric al llarg del territori però amb un denominador comú: una mala collita generalitzada en ordi i pèsol i una collita que s’aproxima a la d’un any normal en blat i colza, excepte en les comarques gironines on tots aquests conreus han patit una davallada important de collita.

El motiu principal que explica la rebaixa de les expectatives de collita és l’excés de pluja a la primavera, un factor pel qual el conreu mediterrani del cereal no hi està adaptat, que va ocasionar greus problemes d’ajagut a la collita, una pitjor maduració del gra i, fins i tot, l’elevada humitat va fer que el gra germinés. A banda, no es pot obviar la pèrdua de la producció a causa dels increments dels danys de senglar, de cabirols i de conills joves, ja que la caça es va prohibir durant el confinament i no es van poder matar, i, en conseqüència, es van anat menjant els conreus, causant més estralls dels ja habituals. També van afectar en la collita, les fortes pedregades patides entre juny i juliol, amb una afectació local molt desigual.

Davant d’aquest escenari, Unió de Pagesos demana al Departament d’Agricultura que faci un seguiment acurat de les pèrdues, per adequar la fiscalitat de la pagesia cerealista que tributa pel sistema de mòduls a l’IRPF. Així mateix, el sindicat demana l’avançament dels ajuts directes de la PAC i que s’habilitin línies de préstecs bonificades per a aquells productors cerealistes que ho necessitin, atès que la poca producció lligada a la caiguda del preu del cereal respecte de l’any passat sumat al fet d’haver de canviar el destí del gra, pot posar en risc la viabilitat econòmica de les explotacions més afectades. Unió de Pagesos adverteix que, tot i la pèrdua real de rendiment, el desajust entre rendiment real i rendiment assegurable existent provoca unes indemnitzacions tan baixes que, sovint, surt més a compte no reclamar el dany a Agroseguro per evitar increments en el preu de la pòlissa d’assegurances.

Pel que fa a territoris: a les comarques més cerealístiques de Girona, Alt Empordà i Baix Empordà, la Selva, el Gironès i el Pla de l’Estany, la collita d’ordi i blat ha caigut a mínims històrics amb pèrdues de producció del 70 %, respecte de la mitjana, com va avançar Unió de Pagesos en un comunicat del 7 de juliol. Al final, s’han complert els pitjors pronòstics i molts camps s’han deixat sense recol·lectar, fins i tot, amb els discos passats. Una altra problemàtica ha estat el baix pes específic i el nivell de proteïna en blats, que no es podran destinar al consum humà i s’hauran de comercialitzar per a pinso, amb la pèrdua de valor econòmic que això suposa. A més, la producció de colza i nap també es reduirà entre un 30 % i un 40 % respecte de la mitjana de la zona. Ara caldrà veure com evolucionen els conreus d’estiu: el blat de moro, el gira-sol i el sorgo. En aquest sentit, s’espera un increment de la superfície sembrada de gira-sol i sorgo, pel fet que les pluges de l’hivern i primavera no van permetre la sembra de cereal d’hivern quan tocava.

A les comarques de Lleida, la producció ha estat molt irregular i amb problemes de malalties fúngiques tant en blat com en ordi. A la conca de Tremp, a les zones àrides, el cereal està obtenint uns rendiments adequats, quedant-se més justos a les zones més humides. La majoria d’ordis arriben als nivells de proteïna mínim, i les colzes també estan tenint uns rendiments d’acord amb la mitjana de la zona. A la Segarra, al Segrià, a les Garrigues, a l’Urgell i a la Noguera sembla que la producció de cereal serà propera a la d’un any normal, però molt inferior a les perspectives inicials. Les pluges han dificultat la recol·lecció del gra, problemes d’espiga dreta i d’ajagut, hi ha hagut una disminució del pes específic, major incidència de malalties i un gran nombre de municipis afectats per danys per pedregada que han causat fortes reduccions de collita. La producció de pèsol serà la d’un any normal, tot i els problemes amb l’herba i l’excés d’aigua. L’únic conreu herbaci d’hivern que ha fet una bona producció ha estat la colza. Al Pla d’Urgell, les pluges continuades i la temperatura moderada han provocat un increment de malalties fúngiques que els tractaments fitosanitaris no han pogut controlar, provocant unes pèrdues econòmiques, fruit de la pèrdua de producció i el sobrecost del control fitosanitari, que poden sobrepassar el 30 % del que seria habitual.

Pel que fa la Catalunya central la recol·lecció també està sent molt irregular però seguint el patró general de pitjor producció d’ordi que de blat i, a més, amb problemes de pes específic. En colza, la producció és bona i, en pèsol, és normal, tot i els majors problemes amb l’herba.

l’àrea metropolitana de Barcelona també s’ha observat un millor rendiment en blats que en ordis: en blat, la collita s’aproximarà a la mitjana, però, en ordi es quedarà per sota. A més, les pluges del juny han provocat que calgués realitzar tractaments herbicides per poder segar en condicions i haver de passar el gra per l’assecador, incrementant així els costos de producció.

Per acabar, a la zona cerealista de Tarragona i l’Ebre, s’espera arribar a uns rendiments propers a la collita mitjana de la zona en cereal i colza tot i la major incidència de malalties fúngiques, certa incidència de l’ajagut del cultiu en algunes parcel·les i un menor pes específic del gra. Per contra, la collita de pèsol ha quedat molt minvada per danys per malalties fúngiques.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

68 + = 74

Últimes notícies