Unió de Pagesos reclama al Ministeri d’Agricultura mesures per a tots els sectors que han entrat en crisi a conseqüència de l’emergència sanitària pel coronavirus. El coordinador nacional del sindicat, Joan Caball va reclamar que l’Administració estatal que articule el suport a la destil·lació de crisi i la verema en verd per al sector vitivinícola.
El sindicat ja va proposar destinar fons estatals per a una destil·lació de crisi, a un preu suficient per a sostenir els preus pagats als viticultors pel raïm i pel vi. L’alcohol obtingut es podria destinar a usos sanitaris per a la lluita contra la Covid-19. També, va proposar que habilités per aquest any la mesura de la verema en verd, ja contemplada en el Pla de Suport Vitivinícola de l’Estat espanyol finançada al 100% amb fons comunitaris.
Unió de Pagesos va demanar que s’excloguen de la cotització a la Seguretat Social les contingències comunes per la contractació de persones en situació de desocupació que ja ho tenen cobert, i que només s’haja de cotitzar per les contingències professionals. També, reclama al Govern de l’Estat que clarifique que els productors de flor i planta ornamental, com als subsectors dedicats a produccions alimentàries, bàsicament destinades a l’hostaleria, restauració i cafeteria, i als calçots, la carn d’oví i cabrum, la llet de cabra i altres petites produccions de qualitat, poden accedir a les línies d’avals de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) al sector primari adreçat a empreses i autònoms per pal·liar els efectes econòmics de la pandèmia.
El sindicat també demana al Ministeri d’Agricultura que augmente la dotació de les mesures adreçades al sector oví i cabrum i el boví de carn a causa de la caiguda del consum. I davant la prohibició de la cacera durant l’estat d’alarma, demana al Ministeri que actue, ja que el ‘descontrol de la fauna salvatge’ pot portar problemes sanitaris de difusió de malalties als sectors ramaders.
Per últim, Unió de Pagesos va traslladar al Ministeri d’Agricultura la importància de “tenir un sector agrari fort, com a sector essencial de la societat del benestar”, tal com ha quedat amb la crisi del coronavirus. Per això, l’organització agrària va defensar la necessitat de situar l’alimentació de proximitat al centre dels debats post Covid-19.