Unió de Pagesos calcula que enguany la collita d’arròs serà normal a Catalunya, amb uns 140 milions de quilos en total, tenint en compte que d’aquests, uns 130 milions es colliran al Delta de l’Ebre, i la resta, a l’Alt i al Baix Empordà.
La varietat bomba, que s’ha començat a collir a les Terres de l’Ebre fa un parell de setmanes, s’ha avançat uns set dies respecte a la de l’any passat per les altes temperatures i la presència del fong pyricularia, que provoca que moltes espigues no arribin a granar. A les dificultats per conrear aquesta varietat se li suma la manca de fitosanitaris eficaços contra les plagues a causa de les prohibicions per a l’ús de molts d’aquests productes per part del Ministeri d’Agricultura i de la Comissió Europea.
Pel que fa a la varietat d’arròs perlat rodó J. Sendra, majoritària al Delta, amb un 70% de la superfície total del conreu, la previsió del sindicat és que la collita comenci el 15 de setembre.
Una de les dificultats importants que els arrossaires van tenir l’any passat va ser la salinització, ja que només van disposar de la meitat del cabal de l’aigua a causa de la greu sequera, i amb una de les pitjors collites dels últims anys. Enguany encara hi ha afectació però tindrà menys incidència perquè la pagesia ha pogut disposar d’aigua.
A la zona de l’Empordà, l’any passat la sequera també va fer estralls ja que els pagesos no van poder ni sembrar. Enguany, en canvi, el sindicat calcula que s’ha sembrat la pràctica totalitat de la superfície.
Al Delta de l’Ebre, la sequera del 2023 no només va comportar que es reduís la collita sinó que la nova campanya es va iniciar amb un repunt del cargol poma. La manca de disponibilitat d’aigua va provocar que es reduís l’eficàcia d’alguns tractaments per controlar la plaga alhora que els rebombejos d’aigua entre parcel·les van permetre aprofitar-la millor però van afavorir un increment de la infestació per cargol poma en els camps d’arròs.
Pel que fa al control de les males herbes, especialment de la leptochloa (mill americà) en finques on s’ha realitzat la sembra en sec, ha comportat importants maldecaps a la pagesia, perquè ho ha d’afrontar amb un desherbatge manual i ha hagut de contractar colles per birbar a mà amb el cost que representa per i que compromet la seva viabilitat. El sindicat va traslladar aquest problema i de quina manera afrontar les explosions d’aquesta gramínia i analitzar-ne les causes en una reunió mantinguda amb el Departament el 30 de juliol.