HomeAgriculturaUnió de Pagesos reclama un protocol de funcionament per a la campanya...

Unió de Pagesos reclama un protocol de funcionament per a la campanya agrària davant el coronavirus

Unió de Pagesos creu que “la seguretat i la proximitat han de ser clau per al bon desenvolupament” de la pròxima campanya agrària. Des de la declaració de l’estat d’alarma, el sindicat ha reclamat diverses mesures per tal que la pagesia puga fer la seua feina i garantir l’abastiment alimentari amb les mesures de seguretat i sanitàries necessàries per a contribuir al control de la pandèmia del coronavirus. Amb aquesta finalitat, Unió de Pagesos reclama que, de manera “urgent“, s’establisca un protocol “clar” de funcionament de la campanya agrària. D’altra banda, el sindicat reclama l’exclusió per al sector dels costos de cotització de les contingències comunes per als contractes de persones aturades.

En relació amb aquest protocol de funcionament, el sindicat considera que el document publicat el 3 d’abril pel Ministeri de Treball “és un primer pas”, amb orientacions preventives, però “cal aprofundir en altres aspectes com ara la mobilitat de les persones temporeres per accedir als camps i als centres de treball i la gestió dels allotjaments i altres establiments turístics”, segons l’organització agrària. Aquestes indicacions les han de conèixer, consensuar i compartir tots els agents que intervenen en la campanya, assenyala Unió de Pagesos.

Entre altres mesures, el sindicat creu necessari que allà on hi haja més volum de mà d’obra s’habilite un sistema de transport col·lectiu per facilitar el trasllat al camp i als centres de treball, fet que “permetria la mobilitat amb les màximes garanties de seguretat”.

Unió de Pagesos considera que el Reial Decret Llei 13-2020 publicat aquest dimecres al BOE té en compte el factor de la proximitat, un dels elements claus proposat pel sindicat i consensuat amb els departaments de Treball i d’Agricultura. “Este model ofereix oportunitats laborals a les persones que resideixen en el territori, evita desplaçaments llargs, minimitza la necessitat d’allotjament i ordena la circulació de persones en el territori”, han afirmat.

El sindicat sosté que cal planificar en les zones on siga necessari la possibilitat d’habilitar establiments turístics per allotjar persones mentre dure l’activitat, i complir així amb el criteri de proximitat establert per aquest Reial decret.

El Reial Decret Llei permet comptabilitzar les prestacions per desocupació o altres de caràcter social o laboral amb l’activitat agrària, exceptuant les que formen part d’un ERTO per la situació d’emergència de la covid-19. També estableix la pròrroga d’autoritzacions de treball per a persones migrants fins al 30 de juny del 2020, i s’hi podran acollir joves migrants de 18 a 21 anys que es troben en situació regular.

El sindicat preveu un increment encara més gran de les persones que hi han contactat arran de la crida que va fer el 25 de març a estudiants i aturats. Fins ara ha rebut més de 6.000 sol·licituds. En este període, més de 50 entitats, nombrosos ajuntaments i consells comarcals s’han posat en contacte amb el sindicat per derivar persones interessades a treballar al camp.

Unió de Pagesos reclama que el sector agrari no tinga els costos, i per tant, que s’excloguen de la cotització a la Seguretat Social les contingències comunes per la contractació de persones en situació de desocupació “que ja ho tenen cobert”, i que només s’haja de cotitzar per les contingències professionals. El sindicat espera que, igual com s’estan establint mesures per alleugerir la situació complicada que s’està produint, també “es veja compensat l’esforç de la pagesia i es pague dignament la seua feina i els seus productes”. Finalment, Unió de Pagesos fa una crida a la responsabilitat de tots els agents i demana a les persones interessades a treballar que contacten amb el sindicat a través del formulari habilitat al web i no ho facen per telèfon. A més, l’organització agrària demana evitar la mobilitat sense un contracte de feina garantit. També recorda que les demandes es gestionaran tenint en compte la proximitat del lloc de residència i del lloc de treball.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

76 + = 77

Últimes notícies