La candidata dels Comuns Sumar a la presidència de la Generalitat, Jèssica Albiach, creu que el govern no només ha arribat “tard” a l’hora de gestionar la sequera sinó que, en el moment d’assumir-la, ha acabat “passant la patata calenta” als ajuntaments. Ho ha dit en referència al decret per regular la possibilitat d’obrir piscines d’establiments i comunitàries com a refugis climàtics. “Estem veient que són mesures de restricció als turistes que són una presa de pèl i restriccions fake per al sector turístic“, ha assegurat. Albiach s’ha compromès a blindar l’execució de les inversions en mesures contra la sequera com dessaladores i prohibir per llei la possibilitat de recórrer a un possible transvasament de l’Ebre.
Albiach ha reiterat que la mesura d’obrir les piscines comunitàries i d’establiments vol afavorir els turistes i no concreta com la població en general se’n podria beneficiar com a refugis climàtics. “A quin preu, amb quin horari i qui té prioritat amb l’aforament limitat: els turistes o veïns i veïnes?“, ha plantejat, per respondre que aquestes restriccions són “una presa de pèl” i un “fake” per afavorir el sector turístic.
Des de Tortosa, a la mateixa riba de l’Ebre, Albiach ha proposta la necessitat de blindar per llei l’execució d’infraestructures per lluitar contra la sequera de forma planificada. “Hem estat catorze anys en aquest país on no s’ha fet política pública hídrica i per això ens trobem en una situació com l’actual: hi ha dessaladores com la del Foix i la Tordera que estaven previstes des de fa catorze anys i no s’han aprovat fins el mes passat. Això vol dir que no arribaran fins l’any 2028 o 2029“, ha retret.
En canvi, la candidata dels Comuns ha evitat pronunciar-se obertament sobre la proposta del Govern de posar en una dessaladora flotant al port de Barcelona per descartar el possible transport d’aigua amb vaixells. “No conec al detall l’anunci“, s’ha excusat, tot reiterant que aquests equipaments, en molts casos, estan planificats des de fa anys i que ni els governs de CiU, Junts o ERC han volgut assumir com a mesures de gestió i planificació ecològiques.
“Prefereixo una dessaladora mòbil per fer front a la sequera que no una dessaladora mòbil perquè els hotels puguin omplir les piscines per garantir l’ús recreatiu de l’aigua als turistes mentre els pagesos i la indústria pateixen fortes restriccions“, ha tancat.
Prohibició per llei del transvasament
Albiach ha posat com a segon pilar de la seva proposta legislativa al voltant de l’aigua la prohibició per llei de l’opció de transvasar l’Ebre. “Per garantir que si tornem a viure situacions de sequera ningú tingui l’ocurrència de pensar que el transvasament de l’Ebre és una bona opció. Perquè cada vegada cop que patim una sequera a algú se li acudeix que s’ha de fer el transvasament de l’Ebre s’ha de fer“, ha subratlla.
Flanquejada per l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, i la candidata a la demarcació de Tarragona, Yolanda López, Albiach ha recordat “l’alt impacte ecològic” que tindria aquesta acció. “El Delta està en perill, un nou transvasament suposaria signar la sentència de mort del Delta i les Terres de l’Ebre ja han complert amb escreix la quota de solidaritat amb la resta de territoris de Catalunya“, ha tancat.