HomeCulturaVÍDEO · Tortosa torna a treure pianos al carrer en "un festival...

VÍDEO · Tortosa torna a treure pianos al carrer en “un festival únic” que apropa aquest instrument a la ciutadania

El so del piano ha sigut el protagonista tot el matí en espais tan concorreguts de Tortosa com el Mercat o la plaça de l’Ajuntament. El festival Toca’m ha començat amb activitats amb les escoles i l’obertura dels espais on qualsevol espontani es pot asseure en un impressionant piano de cua negre i posar-se a tocar. El certamen es consolida en aquesta tercera edició en la qual els organitzadors s’han proposat donar-lo a conèixer arreu del país. Toca’m és un festival “únic” que treu els clàssics pianos dels conservatoris i els auditoris i els posa a l’abast de tothom per compartir “les boniques sensacions” de tocar-lo o escoltar qui el toca. Fins diumenge s’han programat actuacions i concerts que combinen la música amb altres disciplines.

Toca’m és un festival urbà de piano que vol popularitzar aquest instrument i fer-lo “accessible a tothom“. Aquesta tercera edició, que ha començat aquest divendres i s’allarga fins diumenge, ha de consolidar en certamen i ser el punt d’inflexió perquè es conegui per tot el territori i el país. El festival ha situat diversos pianos de cua en espais on no es fan mai aquesta mena de concerts.

Música al merca

Des de mig matí, a l’entrada del Mercat Municipal un dels pianos esperava els espontanis que el volguessin tocar. Liliana Mandzhiva ha sigut la primera. Ella va estudiar piano de petita i en tenia un a casa, a Rússia. Ara fa deu anys que viu a Catalunya i no té on practicar.

Mandzhiva diu que li encanta la música, la dansa i sobretot el piano i s’ha afanyat a trobar i asseure’s al del mercat on, insistentment i amb un somriure d’orella i orella, mirava de recordar peces apreses fa anys, com la popular ‘Per a Elisa’ de Beethoven. El seu entusiasme ha contagiat a tots aquells que s’aturaven a escoltar-la i s’ha endut uns quants aplaudiments. “M’hi estaré fins que em deixin“, ha dit rient. “Estic molt contenta!“.

Sensacions úniques

A la plaça de l’Ajuntament, els organitzadors de Toca’m, Maria Lombarte i Manel Miró, han compartit música i aprenentatges amb un nombrós grup d’escolars, vinguts de diferents centres de la ciutat. Han jugat amb la música i els ritmes i també han pogut pujar a tocar l’impressionant instrument que aquests dies presideix la plaça. N’hi havia que portaven la partitura, altres sabien alguna peça de memòria i també alguns s’han atrevit a teclejar sense tenir cap coneixement musical.

Tocar un piano com aquest és un privilegi i una oportunitat única que Toca’m ofereix aquests dies a Tortosa. “La gent pregunta molt i els crida l’atenció“, ha remarcat Maria Lombarte, codirectora del festival. “Els impacta trobar un piano al carrer. S’acosten, toquen i és una sensació molt bonica“, ha afegit l’altre codirector Manel Miró.

D’aquests encontres espontanis també es desperta l’interès per aprendre a tocar el piano. L’escola de música vinculada a l’associació Cor La Binota, una de les organitzadores del certamen, té una seixantena d’alumnes de piano de grau elemental. Lombarte remarca que aquest és un instrument que “agrada molt” perquè “al principi és fàcil“.

T’asseus, poses les mans, i sona. Sona molt bé”, descriu. Això atrapa de seguida, a diferència dels instruments de corda que tenen “la dificultat de trobar l’afinació” o els de vent, que requereixen “un esforç respiratori“. Després ve la complicació, perquè s’ha de tocar a dues mans i llegir dues claus alhora, però és un instrument “tradicional” que agrada molt i tothom el coneix.

Consolidació i reconeixement

Toca’m espera créixer i consolidar-se amb una terera edició d’èxit durant aquest cap de setmana. Volen que el festival “es conegui fora” i el van presentar als mitjans de comunicació a Barcelona. “Volem que es conegui què es fa a les Terres de l’Ebre, que vingui gent a passar el cap de setmana i que la música porti gent a conèixer la ciutat i el territori“, han reivindicat Lombarte i Miró.

A banda dels pianos per a tothom, Toca’m ha convidat músics i artistes de renom del territori i de l’Estat a actuar en diferents espais del festival. Els concerts són gratuïts, i es fan diferents horaris i ubicacions. Els pianos també es portaran als hospital i residències de la ciutat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 2 =

Últimes notícies