HomeSuccessos53 dotacions terrestres dels Bombers treballaran, al llarg de la matinada, a...

53 dotacions terrestres dels Bombers treballaran, al llarg de la matinada, a l’incendi de Corbera d’Ebre

Al voltant d’un centenar de dotacions de Bombers de la Generalitat passaran la nit atacant els incendis actius, i de grans dimensions i gran potencial, de Baldomar i Corbera d’Ebre. A Baldomar, ara mateix, hi treballen 62 dotacions terrestres i a Corbera d’Ebre, 53. En ambdós incendis, que continuen actius, els mitjans aeris s’han retirat coincidint amb l’ocàs. I a Baldomar, es preveu que al llarg de les pròximes hores s’hi incorpori un parell de seccions de la Unidad Militar de Emergencias.

Avui s’ha esdevingut una de les situacions més temudes pels cossos d’extinció: la simultaneïtat d’incendis, agreujada a més al vespre per ignicions provocades per la caiguda de llamps. La jornada d’avui ha estat la primera d’un episodi de sud que es perllongarà uns dies més, amb temperatures similars a les registrades aquest dimecres.

Donada la capacitat d’avançament dels dos grans incendis i la proliferació d’altres focs de dimensions més modestes, els Bombers de la Generalitat han optat per buscar estratègies orientades a confinar els focs i evitar-ne l’avançament cap a zones on podrien desenvolupar potencialitats de milers d’hectàrees d’extensió. Es tracta de gestionar punts on s’espera que acabin arribant les flames, per exemple llaurant camps.

És per això que els Bombers han fet una crida als pagesos de la zona, a qui es demana que col·laborin en aquesta tasca, cosa que ajudarà a què les flames perdin intensitat en arribar-hi. Igualment, les persones que vulguin anar demà a les seves granges per treballar, primer hauran de personar-se al Centre de Comandament de Bombers, ubicat al Parc de Bombers d’Artesa de Segre, ja que només podran accedir a les seves propietats acompanyats per agents del cos, que en garantiran la seguretat.

L’incendi de Baldomar ja ha afectat al voltant de 500 hectàrees, però el potencial és de 20.000. Al llarg d’aquesta pròxima matinada, l’operatiu de Bombers treballarà amb màxima intensitat per reduir el potencial de l’incendi al flanc dret, especialment a la part més pròxima a Vilanova de Meià. També es treballarà per impedir que el foc travessi el riu Segre. Per tant, els Bombers centraran els seus esforços a la banda d’Alòs de Balaguer, Baldomar i la Clua. El flanc esquerre avança per la vall de Sant Mamet.

Pel que fa a l’afectació dels incendis, no cal lamentar danys humans i no s’han donat evacuacions forçoses. Sí s’ha donat ordre de confinament a alguns nuclis del terme d’Artesa de Segre (al qual pertany Baldomar), com ara Clua, i a Alòs de Balaguer. Una vintena de veïns de Clua, però, han decidit marxar-ne i, per prudència, passaran la nit en instal·lacions habilitades a tal efecte. També s’han evacuat les 54 persones que hi havia a una casa de colònies de la zona, entre joves i instructors. Tots ells, il·lesos. Finalment, s’ha decidit evacuar també el càmping d’Alòs de Balaguer, on només hi havia la família que n’és propietària. Hores d’ara tan sols hi ha tallada la carretera que uneix la Clua amb Baldomar.

Paral·lelament, els Bombers de la Generalitat treballen en aquests moments en un parell d’incendis més a Castellar de la Ribera, al Solsonès. En el primer, que ha estat alertat a les 19.06h, hi ha un parell de dotacions a la zona de les Tàpies. Segons els Agents Rurals, l’incendi ha afectat unes 13,94 hectàrees. En el segon incendi, alertat a les 19.58h, ara hi ha 22 dotacions terrestres. Aquest foc, segons els Agents Rurals, ha cremat una superfície de 40 hectàrees.

L’incendi de Corbera d’Ebre, perimetrat

Pel que fa a l’incendi de Corbera d’Ebre, hores d’ara ja està envoltat per les línies d’aigua dels Bombers. Inicialment, les flames havien saltat el primer eix de confinament on s’esperava poder-lo aturar: la carretera TV-7333. Al llarg de la tarda, l’incendi ha acabat entrant dins del recinte d’un parc eòlic

Per fer front a la jornada de demà, el cos de Bombers de la Generalitat ha activat M2: tots els efectius del cos hauran de presentar-se al seu parc per treballar, sempre i quan hi hagi vehicles disponibles per fer-ho.

Per la seva banda, el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha destacat l’actitud de servei de la pagesia local, que ha col·laborat llaurant camps per crear espais on el foc no pugui progressar, i de les Associacions de Defensa Forestal (ADF) de Lleida, tradicionalment molt actives en el combat contra els incendis. Solé ha recordat també que avui, 15 de juny, tot just ha estat el primer dels 5 dies de calor extrema previstos. El delegat del Govern està seguint l’evolució de l’incendi des del Centre de Comandament dels Bombers, instal·lat al parc d’Artesa de Segre.

Protecció Civil de la Generalitat ha pujat el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT a fase d’Emergència 1 pels diferents incendis forestals simultanis que requereixen l’increment de mitjans per a la seva extinció.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies