HomeSuccessos53 dotacions terrestres dels Bombers treballaran, al llarg de la matinada, a...

53 dotacions terrestres dels Bombers treballaran, al llarg de la matinada, a l’incendi de Corbera d’Ebre

Al voltant d鈥檜n centenar de dotacions de Bombers de la Generalitat passaran la nit atacant els incendis actius, i de grans dimensions i gran potencial, de Baldomar i Corbera d鈥橢bre. A Baldomar, ara mateix, hi treballen 62 dotacions terrestres i a Corbera d鈥橢bre, 53. En ambd贸s incendis, que continuen actius, els mitjans aeris s鈥檋an retirat coincidint amb l鈥檕c脿s. I a Baldomar, es preveu que al llarg de les pr貌ximes hores s鈥檋i incorpori un parell de seccions de la Unidad Militar de Emergencias.

Avui s鈥檋a esdevingut una de les situacions m茅s temudes pels cossos d鈥檈xtinci贸: la simultane茂tat d鈥檌ncendis, agreujada a m茅s al vespre per ignicions provocades per la caiguda de llamps. La jornada d鈥檃vui ha estat la primera d鈥檜n episodi de sud que es perllongar脿 uns dies m茅s, amb temperatures similars a les registrades aquest dimecres.

Donada la capacitat d鈥檃van莽ament dels dos grans incendis i la proliferaci贸 d鈥檃ltres focs de dimensions m茅s modestes, els Bombers de la Generalitat han optat per buscar estrat猫gies orientades a confinar els focs i evitar-ne l鈥檃van莽ament cap a zones on podrien desenvolupar potencialitats de milers d鈥檋ect脿rees d鈥檈xtensi贸. Es tracta de gestionar punts on s鈥檈spera que acabin arribant les flames, per exemple llaurant camps.

脡s per aix貌 que els Bombers han fet una crida als pagesos de la zona, a qui es demana que col路laborin en aquesta tasca, cosa que ajudar脿 a qu猫 les flames perdin intensitat en arribar-hi. Igualment, les persones que vulguin anar dem脿 a les seves granges per treballar, primer hauran de personar-se al Centre de Comandament de Bombers, ubicat al Parc de Bombers d鈥橝rtesa de Segre, ja que nom茅s podran accedir a les seves propietats acompanyats per agents del cos, que en garantiran la seguretat.

L鈥檌ncendi de Baldomar ja ha afectat al voltant de 500 hect脿rees, per貌 el potencial 茅s de 20.000. Al llarg d鈥檃questa pr貌xima matinada, l鈥檕peratiu de Bombers treballar脿 amb m脿xima intensitat per reduir el potencial de l鈥檌ncendi al flanc dret, especialment a la part m茅s pr貌xima a Vilanova de Mei脿. Tamb茅 es treballar脿 per impedir que el foc travessi el riu Segre. Per tant, els Bombers centraran els seus esfor莽os a la banda d鈥橝l貌s de Balaguer, Baldomar i la Clua. El flanc esquerre avan莽a per la vall de Sant Mamet.

Pel que fa a l鈥檃fectaci贸 dels incendis, no cal lamentar danys humans i no s鈥檋an donat evacuacions for莽oses. S铆 s鈥檋a donat ordre de confinament a alguns nuclis del terme d鈥橝rtesa de Segre (al qual pertany Baldomar), com ara Clua, i a Al貌s de Balaguer. Una vintena de ve茂ns de Clua, per貌, han decidit marxar-ne i, per prud猫ncia, passaran la nit en instal路lacions habilitades a tal efecte. Tamb茅 s鈥檋an evacuat les 54 persones que hi havia a una casa de col貌nies de la zona, entre joves i instructors. Tots ells, il路lesos. Finalment, s鈥檋a decidit evacuar tamb茅 el c脿mping d鈥橝l貌s de Balaguer, on nom茅s hi havia la fam铆lia que n鈥櫭﹕ propiet脿ria. Hores d鈥檃ra tan sols hi ha tallada la carretera que uneix la Clua amb Baldomar.

Paral路lelament, els Bombers de la Generalitat treballen en aquests moments en un parell d鈥檌ncendis m茅s a Castellar de la Ribera, al Solson猫s. En el primer, que ha estat alertat a les 19.06h, hi ha un parell de dotacions a la zona de les T脿pies. Segons els Agents Rurals, l鈥檌ncendi ha afectat unes 13,94 hect脿rees. En el segon incendi, alertat a les 19.58h, ara hi ha 22 dotacions terrestres. Aquest foc, segons els Agents Rurals, ha cremat una superf铆cie de 40 hect脿rees.

L鈥檌ncendi de Corbera d鈥橢bre, perimetrat

Pel que fa a l鈥檌ncendi de Corbera d鈥橢bre, hores d鈥檃ra ja est脿 envoltat per les l铆nies d鈥檃igua dels Bombers. Inicialment, les flames havien saltat el primer eix de confinament on s鈥檈sperava poder-lo aturar: la carretera TV-7333. Al llarg de la tarda, l鈥檌ncendi ha acabat entrant dins del recinte d鈥檜n parc e貌lic

Per fer front a la jornada de dem脿, el cos de Bombers de la Generalitat ha activat M2: tots els efectius del cos hauran de presentar-se al seu parc per treballar, sempre i quan hi hagi vehicles disponibles per fer-ho.

Per la seva banda, el delegat del Govern a Lleida, Bernat Sol茅, ha destacat l鈥檃ctitud de servei de la pagesia local, que ha col路laborat llaurant camps per crear espais on el foc no pugui progressar, i de les Associacions de Defensa Forestal (ADF) de Lleida, tradicionalment molt actives en el combat contra els incendis. Sol茅 ha recordat tamb茅 que avui, 15 de juny, tot just ha estat el primer dels 5 dies de calor extrema previstos. El delegat del Govern est脿 seguint l鈥檈voluci贸 de l鈥檌ncendi des del Centre de Comandament dels Bombers, instal路lat al parc d鈥橝rtesa de Segre.

Protecci贸 Civil de la Generalitat ha pujat el Pla especial d’emerg猫ncies per incendis forestals de Catalunya INFOCAT a fase d鈥橢merg猫ncia 1 pels diferents incendis forestals simultanis que requereixen l鈥檌ncrement de mitjans per a la seva extinci贸.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

2 + 1 =

脷ltimes not铆cies