HomeAgriculturaLa Terra Alta presenta els resultats per a la millora de la...

La Terra Alta presenta els resultats per a la millora de la competitivitat de la ramaderia extensiva a la comarca

L’Ajuntament d’Horta de Sant Joan va acollir aquest dilluns, 30 de setembre, la presentació dels resultats de l’acció Assistència tècnica per a la millora de la competitivitat de la ramaderia extensiva de la comarca a partir de la valorització dels serveis ecosistèmics i la qualitat del producte final, emmarcada dins del programa Treball a les Comarques del Consell Comarcal de la Terra Alta.

La sessió va reunir onze professionals del sector, entre ramaders i representants de carnisseries locals. També hi van participar representants de l’Oficina Comarcal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

L’acte es va iniciar amb la benvinguda del vicepresident primer del Consell Comarcal, Francesc Sabaté, i el conseller comarcal d’Agricultura, Antonio Brio. Ambdós van destacar la importància de la ramaderia extensiva i van destacar que aquest ofici tradicional aprofita de forma eficient i respectuosa els recursos naturals del territori. També van subratllar el paper clau que té en el manteniment de l’equilibri entre producció sostenible i serveis ambientals i socials. A més de generar productes de qualitat, la ramaderia extensiva contribueix a configurar el paisatge característic de la Terra Alta.

Després de la benvinguda, des de la consultora Pascuum, representada per l’ecòleg Ferran Pauné i l’economista Sergi Cutilles, van exposar les principals línies treballades per millorar la competitivitat del sector. En primer lloc, es va fer una anàlisi DAFO (Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats) després de dur a terme entrevistes a més de vint ramaders de la comarca. Aquesta anàlisi va identificar els principals reptes del sector, com ara la baixada de preus a causa de la competència deslleial, la dificultat de comercialització, l’excés de burocràcia i la sequera recurrent.

A partir d’aquesta anàlisi, es van plantejar dues estratègies clau per afrontar aquests reptes:

  • Estratègia 1: Pagament per serveis ambientals, com ara la prevenció d’incendis. Els resultats mostren que les àrees estratègiques per a la prevenció d’incendis ja estan pasturades, però es va proposar ampliar aquestes zones i millorar la retribució dels serveis ecosistèmics que ofereixen els ramaders. Una línia de treball que s’haurà de treballar a mitjà i llarg termini.
  • Estratègia 2: Diferenciació del producte i comercialització. Es va realitzar un estudi de mercat que va explorar la creació d’una marca diferenciadora. Aquesta línia permet fer un treball més immediat a curt termini. Per aquest motiu es va proposar la participació en un projecte pilot de Comerç Verd que apostaria per productes singulars de la comarca, en el qual podrien començar a treballar de cara a la campanya de Nadal.

La sessió va finalitzar amb un debat obert entre els assistents, durant el qual es van discutir els passos a seguir per desenvolupar el projecte de Comerç Verd i es va generar un intercanvi d’idees enriquidor sobre el futur del sector.

Les conclusions extretes de la sessió posen de manifest que els reptes que afronta el sector són complexes i amb múltiples factors sobre els quals s’ha d’incidir. Per aquest motiu es converteix en prioritari el fet de reforçar i millorar la relació públicoprivada per assegurar que les mesures plantejades es puguin portar a terme amb èxit.

Aquest projecte de desenvolupament local i les diferents accions del pla d’execució 2023 està subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) al 90%, mentre que el Consell Comarcal de la Terra Alta n’ha aportat el 10% restant.

El programa Treball a les Comarques promou projectes ocupacionals i de desenvolupament local amb l’objectiu d’estimular la creació d’activitat econòmica i la generació d’ocupació, de manera que sigui possible desenvolupar un entorn socioeconòmic que afavoreixi la permanència de la població al territori.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies