HomeSense categoriaEls propietaris dels negocis tancats lamenten que el Govern els aboque al...

Els propietaris dels negocis tancats lamenten que el Govern els aboque al “suïcidi econòmic”

EDICIÓ PAPER // Des de fa una setmana bars, restaurants i centres d’estètica estan amb la persiana abaixada, arran de les mesures decretades pel Govern de la Generalitat per tal d’intentar frenar la segona onada de contagis de coronavirus. Esta mesura ha generat crispació en la restauració, que veuen com empitjora la ja de per si delicada situació que viu el sector des de l’inici de la pandèmia. En este sentit, la Federació Empresarial 
d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT) assenyala que, tot i ser conscient de la situació sanitària que viu el país, el sector està vivint un any “molt complicat per la total disminució d’ingressos i amb el fet que hem d’aplicar mesures unilaterals que tenen una enorme repercussió sobre els nostres establiments sense cap mena de planificació, ni previsió”. 

D’ençà que el Govern va anunciar la mesura, han estat diverses les mobilitzacions i cassolades que s’han produït al territori per tal de manifestar-se en contra del tancament de la restauració. La primera es va produir el passat dijous a Amposta i després va ser el torn de Tortosa, que va iniciar les manifestacions el passat divendres i les ha continuades esta setmana, pràcticament cada dia, primer davant l’Ajuntament de Tortosa i després davant la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre.

Segons Serafina Faneca, propietària del bar La tertúlia a Tortosa, assenyala que “el sector de la restauració no és el focus principal de contagis, però tot i això som els primers a qui tanquen els negocis”; i el propietari del restaurant Xampú Xampany de la ciutat, Flavio Dan, determina que “estem molt enfadats perquè ens trobem en una situació límit”. 

Este tancament ha estat “una galleda d’aigua freda no només per al sector d’hostaleria, sinó també per als proveïdors i les famílies que hi ha al darrere”, afirma la presidenta de l’Associació d’Hostaleria de les Terres de l’Ebre, Juani Piñana.  

A més, segons apunta el propietari del restaurant Xampú Xampany ara se’ls acumulen els pagaments, amb els impostos del tercer trimestre, en un moment en què no entren ingressos i apunta que “no sé com ho pagarem tot si no generem recursos”. “Com a empresari, esta situació és un desastre i un suïcidi econòmic. Al meu restaurant tinc set nòmines per a set famílies que, sense estos diners, serà molt difícil passar cada mes”, detalla.  

Tot i que alguns bars i restaurants oferixen menjar a domicili o per emportar-se, una mesura que, segons Piñana, “permet sortir del pas a molts establiments”, són molts els que pensen que no val la pena i que no els surt a compte. 

 

Imatge de la manifestació celebrada el passat dissabte a la plaça Barcelona de Tortosa | Núria Caro

 

Les consignes que més se senten estos dies als carrers és que esta mesura és totalment “injusta”. “Els de la restauració hem seguit totes les mesures i protocols que han anat sortint des que van desconfinar-nos: menys quantitat de taules, taules més separades, menys gent dins del bar, desinfectar les cadires i les taules després de cada ús, ventilar l’establiment diversos cops al dia”, exposa Faneca, que afegix “per què nosaltres hem de tancar completament mentre altres sectors estan oberts i són un del focus que ha generat tot això?”.  

Tot i que ningú s’ha atrevit a quantificar els danys que pot produir esta mesura per al sector, la presidenta de l’Associació d’Hostaleria de les Terres de l’Ebre lamenta que “les perspectives són molt negatives, les ajudes encara no estan clares i molts negocis hauran de plantejar-se si seguir endavant o tancar els seus negocis”. Este és el cas de la propietària de La Tertúlia, que després de més de 25 anys al capdavant del seu negoci està valorant si tornar a obrir o no, ja que preveu que al llarg de l’hivern “la tònica serà igual: obrint i tancant, i això l’únic que fa és que generes més despeses, més deutes i això a la llarga és insostenible”. 

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, en declaracions al Canal Terres de l’Ebre, ha afirmat que “s’hagués pogut arribar a altres tipus de mesures que podrien preveure una situació molt millor que no el fet de tancar el sector de la restauració”. Una posició que contrasta amb la del secretari general de Salut, Marc Ramentol, que diu que ha estat una mesura “absolutament necessària” per a frenar els contagis, tot i que “és massa aviat per a valorar-ne l’impacte”.  

D’altra banda, els socialistes de Tortosa presentaran una moció al ple de novembre per a reclamar ajudes a fons perdut al Govern de la Generalitat per als sectors de la restauració, el comerç i els serveis personals del municipi, i denuncien la manca de previsió, gestió i planificació d’esta mesura, que tindrà una clara afectació per a l’economia local.

 

Imatge de la manifestació celebrada el passat dissabte a la plaça Barcelona de Tortosa | Núria Caro

 

 

Els negocis tancats pagaran el 50% del lloguer

Els negocis que han hagut de suspendre la seua activitat per tal de seguir les restriccions imposades pel Govern de la Generalitat, podran optar a pagar la meitat del lloguer en cas que no hi haja acord entre propietari i arrendatari. Així doncs, els llogaters de bars, restaurants, centres d’estètica o bingos, els establiments obligats a tancar per a contenir la segona onada de contagis per coronavirus, podran renegociar amb els propietaris per a acordar una rebaixa de les mensualitats, i si en el termini d’un mes no arriben a un pacte, podran acollir-se a la rebaixa del 50%.

En el cas de la restauració, independentment de si l’establiment oferix servei a domicili o no. El Govern també ha previst rebaixes per als sectors amb restriccions d’aforament, com per exemple, teatres, comerços, botigues de 24 hores i hotels. En cas que tampoc arriben a un acord llogater i propietari, l’arrendatari haurà de pagar el lloguer de la part que pot utilitzar (50%) i la meitat de la part restringida (25%). Esta normativa pretén evitar el tancament d’empreses i la destrucció de llocs de treball, segons apunta el Govern, així com potenciar les negociacions entre les parts per a evitar la judicialització. Més enllà d’esta mesura, des de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona exigixen a la Generalitat ajudes directes que necessita el sector urgentment i que no siguen línies de finançament com ara ICO o ICF, ja que “no volem més endeutament”, diu Piñana.

 

Imatge de la manifestació celebrada el dilluns a la plaça de l’ajuntament de Tortosa | Núria Caro

 

 

Els grans oblidats: els centres d’estètica

Tot i que l’hostaleria és el principal afectat de les mesures, també han hagut de tancar els locals d’estètica, excepte les perruqueries. “No té cap sentit que les perruqueries puguen obrir, però els centres d’estètica no”, afirma Sílvia Prieto, propietària del Centre d’Estètica Sílvia Prieto de Tortosa, que afegix “tampoc és normal que un podòleg puga tallar les ungles, però una esteticista no”.

I és que els locals d’estètica no han tingut alternativa i han hagut d’abaixar la persiana dels seus negocis, sense cap possibilitat de treballar, fins i tot en el cas d’oferir els seus serveis dins d’una perruqueria. Prieto compartix la indignació de Faneca i afegix “si hem de tancar, tanquem tots. I si han de tancar empreses grosses que sembla que donen més diners que les nostres, que les tanquen. Perquè ara ho estem pagant els petits comerços, que som els que realment no podem aguantar-ho”. Els representants dels centres d’estètica reclamen ajudes a la Generalitat per a compensar el tancament d’estos quinze dies, tot i que tant esteticistes com restauradors creuen que s’allargaran estos quinze dies, però no ho diuen per a no atemorir-los.

Esta setmana també hi ha hagut mobilitzacions convocades per perruqueries d’arreu de Catalunya, que dimarts van tancar els seus negocis, per a reclamar una rebaixa de l’IVA del 21% al 10%. El sector argumenta que el govern no pot considerar-lo un servei essencial i de primera necessitat, però després fer-los tributar com un luxe. 

 

Imatge del centre d’estitca La Perla de Tortosa tancat per les mesures |  Núria Caro

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 34 = 37

Últimes notícies