HomeEconomiaAcció Climàtica convoca la línia d'ajuts per fer front a les afectacions...

Acció Climàtica convoca la línia d’ajuts per fer front a les afectacions de les gelades de principis d’abril

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha convocat els ajuts per a les explotacions de fruita dolça i ametlla afectades per les gelades de principis d’abril. L’objectiu és compensar les pèrdues no cobertes per les assegurances agràries i garantir la viabilitat econòmica de les explotacions afectades. Esta línia es convoca per un import inicial de 24 milions d’euros, repartits en parts iguals per als anys 2022 i 2023, i es preveu ampliar esta dotació abans que acabe l’any. Esta és una de les mesures urgents impulsades pel Govern per pal·liar els danys ocasionats per les gelades. Els ajuts s’han de sol·licitar telemàticament. El termini de presentació comença este divendres i acabarà el 9 de setembre.

La intensitat dels ajuts està relacionada amb el grau d’afectació i serà diferent en funció de la ubicació de l’explotació agrària, del dany sofert, i de si tenia assegurança contractada. Així, per a les explotacions de fruita dolça amb assegurança contractada és de 2.340 euros/ha per a les situades en zones sense limitacions naturals, i de 3.695 euros/ha en aquelles afectades per limitacions naturals.

Pel que fa a les explotacions d’ametlla convencional assegurades, l’ajut és de 304 euros/ha en zones sense limitacions i de 405 euros/ha en zones amb limitacions naturals en el cas de finques de secà. Mentre que al regadiu és de 713 i 951 euros/ha respectivament. Quant a explotacions d’ametlla ecològica, al secà l’ajut se situa en els 555 euros/ha, en zones sense limitacions, i en 739 euros/ha en finques de zones amb limitacions naturals. Així mateix, és de 1.302 euros/ha i de 1.736 euros/ha, respectivament, al regadiu. L’ajut per hectàrea de cada sol·licitant haurà de multiplicar-se pel grau d’afectació que es fixe en l’acta de peritatge corresponent a cada explotació.

En el cas de les explotacions no assegurades aquests imports es reduiran a la meitat. Per altra banda, s’estableix un import màxim d’ajut de 100.000 euros/explotació, amb la limitació màxim del 90% de les pèrdues o del 80% de les pèrdues, si està en zones de limitacions naturals o no, un cop restat l’import de la indemnització de l’assegurança en les explotacions assegurades. Per tal de determinar el nivell d’afectació s’establirà, d’acord amb l’acta de peritatge, tant pels casos d’explotacions assegurades com en les no assegurades, assenyalen des d’Acció Climàtica.

Els beneficiaris són agricultors professionals, Explotacions Agràries Prioritàries (EAP) i joves agricultors amb Declaració Agrària (DUN) 2022; i els requisits que l’afectació siga superior al 30% de la superfície total de l’explotació, que ha de ser com a mínim d’una hectàrea.

L’àmbit d’aplicació dels ajuts se centra en municipis de les comarques del Segrià, la Noguera, el Pla d’Urgell, les Garrigues, l’Urgell, la Segarra, la Ribera d’Ebre, la Terra Alta, el Pallars Jussà, l’Alt Camp, el Baix Camp, el Priorat, la Conca de Barberà i l’Anoia.

Les obligacions derivades dels ajuts són mantenir l’activitat agrària durant cinc anys des de la concessió, i en el cas d’explotacions de fruiters, contractar l’assegurança agrària durant cinc anys des de la concessió.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 58 = 68

Últimes notícies